Skip to content

3 din cei 5 actori finalisti la Festivalul DbutanT 2020 vor fi angajati. Actorii finalisti sunt Iulian Traistaru, Madalina Musat, Stefan Mihai, Ileana Ursu si Alin Gabriel Turcu

DbutanT este singurul eveniment de arta teatrala la nivel national care vine in sprijinul exclusiv al debutantilor din domeniu, actori, regizori, scenografi, coregrafi, dandu-le prilejul de a se face remarcati, de a realiza productii noi in regim de colaborare sau de a deveni angajati permanenti.

Festivalul-Concurs DbutanT, organizat de Teatrul „Andrei Muresanu” din Sfantu Gheorghe, s-a bazat in mod deosebit pe finantarea AFCN la editiile anterioare. Anul acesta a fost la un pas de a fi amanat dupa ce nu a fost selectat pentru acordarea de sprijin financiar. Teatrul de Stat Constanta (TSC) este primul teatru co-organizator al evenimentului, alaturandu-se echipei TAM pentru aceasta editie.

Juriul din acest an este format din directori de teatre si regizori importanti, astfel incat toti actorii aflati in competitie sa fie remarcati de potentiali angajatori: Gelu Colceag (regizor, director Teatrul Mic Bucuresti), Radu Apostol (regizor), Florin Toma (actor, director Teatrul „Fani Tardini” Galati), Ovidiu Caita (regizor, director artistic Teatrul de Nord Satu Mare), Vava Stefanescu (coregraf, director Centrul National al Dansului Bucuresti). Toti membrii juriului vor sustine masterclass-uri online, in cadrul festivalului.

In aceasta saptamana, patru dintre cele opt spectacole selectionate au avut reprezentatii live, pe scena Teatrului de Stat din Constanta, dar toate cele opt vor putea fi urmarite si online, de publicul din intreaga tara, pe paginile de Facebook ale celor doua teatre organizatoare (aici si aici).

Cei cinci actori finalisti se vor deplasa la sediul Teatrului „Andrei Muresanu” din Sfantu Gheorghe, unde in perioada 23-25 octombrie va avea loc Finala DbutanT. Aceasta consta in prezentarea unui show individual, iar juriul va desemna castigatorii.

Finalistii DbutanT 2020 sunt Iulian Traistaru, Madalina Musat, Stefan Mihai, Ileana Ursu si Alin Gabriel Turcu. Acestora li s-a pregatit o surpriza din partea organizatorilor, 3 dintre cei 5 actori finalisti vor obtine contracte cu cele doua teatre partenere.

Nascut la Timisoaran, Iulian Traistaru are 22 de ani si a absolvit Facultatea de Teatru si Film din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Il inspira actorii mai profesionisti si mai talentati decat el si isi doreste sa imparta scena cu oamenii pe care ii admira.

Proaspat absolventa a Facultatii de Teatru si Film din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, sectia Actorie, clasa prof. Miklos Bacs, Madalina Musat a debutat pe scena Teatrului de Stat din Constanta in 2014, in spectacolul „Niste…naroji”, regizat de Iulian Enache. In 2015, a aparut in „Metamorfozele iubirii”, in regia lui Liviu Manolache.

In varsta de 25 de ani, Stefan Mihai se implica in lucrurile in care crede cu adevarat. Anul trecut, acesta a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale din Bucuresti. 

Actrita Ileana Ursu a fost nominalizata si pentru spectacolul „O viata normala”. Aceasta a absolvit Facultatea de Teatru si Film din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, domeniul Teatru. In acest an a participat la Gala HOP 2020, la sectiunea Individual, cu colajul de texte „Eu sunt Iuda!”.

Alin Gabriel Turcu se descrie ca fiind un pusti inchis intr-o carcasa finita, cu aspiratii infinite. Nascut in Braila, Alin Gabriel a absolvit Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, departamentul Arta Actorului.

Prima editie DbutanT a avut loc in anul 2016 si urma sa se desfasoare o data la doi ani. Succesul de care s-a bucurat a impus organizarea anuala.

Teatrul „Andrei Muresanu” (TAM) a fost cel care a initiat si organizat Festivalul-Concurs DbutanT, timp de patru editii (2016-2019). De-a lungul acestora, in fata publicului si a juriului au fost prezentati actori, regizori, scenografi si coregrafi.

Artistii castigatori din editiile precedente sunt: Paula Rotar, actrita (2016); Nagy Botond, regizor (2017); Gabriella Spiridon, scenograf (2018) si Simona Dabija, coregraf (2019).

Citește în continuare