Skip to content

De la Eliza Doolitle din My Fair Lady la concursurile cu cai care au (re)inceput sa creasca in interes si in Romania

Vedem in revistele mondene internationale informatii despre cursele de cai de la Ascot, iar daca ajungem din intamplare in fata unui televizor cu Eurosport pe o transmisie de la competitie de sarituri obstacole, ne uitam cu curiozitate si uimire cum colaboreaza calul si calaretul pentru a realiza trasee spectaculoase.

In ultimii ani au inceput sa reapara si la noi competitii „cu cai” – fie hipice, fie ecvestre – si se vorbeste tot mai mult despre refacerea hipodromului din Bucuresti, distrus pe vremea comunistilor pentru ca dintotdeauna competitiile cu cai au fost apanajul oamenilor foarte educati si bogati.

In urma cu cateva zile, unul dintre cele mai asteptate evenimente de echitatie si lifestyle ecvestru din Romania, Karpatia Horse Show, a atras un record de peste 12.000 de spectatori, semn ca publicul autohton a inceput sa recupereze din traditia evenimentelor de echitatie.

Cum in cele mai multe dintre femei se afla o Eliza Doolittle din My Fair Lady care poate va ajunge vreodata la o cursa de cai, fara sa stie foarte multe lucruri despre aceasta lume speciala, va prezentam cateva detalii despre disciplinele hipice versus cele ecvestre.

Disciplinele ecvestre – dresaj, cross-country si sarituri peste obstacole –  sunt si probe olimpice, nu insa si disciplinele hipice care se tin exclusiv pe hipodrom si implica alergare in linie dreapta, in competitie directa cu alti cai.

La disciplinele hipice vorbim despre trap (cand calul are atasat un sulky, iar omul este driver), gallop (unde omul este jocheu sau jockey), dar si curse de steeple chase – care nu exista la noi.

La concursul complet care s-a desfasurat la Karpatia Horse Show in urma cu cateva zile vorbim despre cai care intra separat in competitie, iar calul este pregatit cu un antrenament special pentru miscarile specifice fiecarei competitii.  Sariturile peste obstacole pe care le vedem adesea la televizor sunt parte din disciplinele ecvestre.

Competitiile hipice si ecvestre sunt atat de diferite incat au si federatii separate care administreaza activitatea cluburilor care antreneaza caii.

Originea probei complete de calarie se regaseste in concursurile la care participau in trecut descendenti ai marilor familii nobiliare si ofiteri de cavalerie, demonstrand abilitatile exceptionale ale cailor.

Gata pentru parade maiestuoase, caii isi dovedeau gratia si legatura stransa avuta cu omul, realizand miscari elaborate – cuprinse acum in proba de dresaj, care a fost prezenta si in cadrul Karpatia Horse Show. O zi mai tarziu, concurentii trebuie sa parcurga pana la 6 kilometri pe teren variat, cu paduri si coline, sarind peste obstacole naturale spectaculoase si iazuri, dovedindu-si rezistenta si viteza in orice conditie de mediu.  Toate acestea fac parte din proba de cross-country.

Aceasta proba aminteste, de asemenea, de sarcinile ofiterilor de depesa care aveau de livrat un mesaj important intr-un timp record, intre localitati indepartate.

Proba finala, cea de sarituri peste obstacole mobile (show jumping) era si este menita sa evidentieze toate calitatile primelor doua probe la un nivel esential, cuplul cal-calaret reusind sa execute salturi in cadenta precisa, contra-cronometru, pe un parcurs care solicita abilitati tehnice si de strategie, sustinute de o conditie fizica ireprosabila a unui astfel de cal – campion.

Proba de concurs complet a devenit disciplina olimpica in anul 1912, cand se derula constructia Palatului Micul Trianon de la Floresti.

Construit in maniera eclectica franceza, triumfala, de factura romantica si cu referinta directa la stilul Ludovic al XIV-lea, Palatul Micul Trianon din Floresti a fost conceput pentru a transmite apartenenta la cultura europeana si aspiratiile avute de Romania la inceputul secolului 20, in plina epoca de modernizare si prosperitate.

Gheorghe Grigore Cantacuzino si-a dorit sa lase posteritatii un simbol al reusitei unui neam si a unei familii care a dat Romaniei mai multi conducatori care au contribuit fundamental la dezvoltarea sa. Gheorghe Grigore Cantacuzino, descendent al unei vechi familii nobiliare bizantine, a fost caracterizat astfel: „Fost de mai multe ori ministru, sef de Guvern, presedinte de Camera si Senat, mai mult ca fiecare om, dl Gh. Cantacuzino a consacrat 50 de ani vietei publice si binelui acestei tari.– Alexandru Marghiloman (la randul sau ilustru om politic si mare iubitor de cai, considerat parintele hipismului romanesc).

In urma cu 7 ani, proba de Concurs Complet aproape disparuse din Romania. 

Nu erau de gasit nici macar 10 calareti care sa practice aceasta disciplina. Acum Romania are aproape 70 de calareti, iar Karpatia Horse Show are o contributie majora la dezvoltarea acestei ramuri sportive din echitatia romaneasca. Drumul pentru recuperarea unei traditii si a unei educatii specifice e insa foarte lung.

Prin comparatie, Marea Britanie are 70.000 de sportivi de proba completa. Acolo, ziua de cross este cea mai vanata, participand si 300.000 de persoane in public la concursurile mari, nationale.

Urban.ro ii multumeste Irinei Macedonski pentru sprijinul acordat la realizarea acestui articol.

Citește în continuare