Skip to content

Designerul Thierry Mugler a murit. Avea 73 de ani si era considerat ultimul creator de haute de couture din generatia de aur a modei. Galerie foto cu cele mai spectaculoase creatii ale sale.

Considerat unul dintre ultimii couturieri francezi din generatia de aur a modei, designerul Thierry Mugler a decedat ieri, la varsta de 73 de ani. 

Anuntul disparitiei lui Mugler a fost postat pe contul de Instagram al designerului: „Suntem devastati sa anuntam moartea domnului Manfred Thierry Mugler, duminica, 23 ianuarie 2022. Fie ca sufletul lui sa se odihneasca in pace.”

Reinventat in ultimii ani prin creatiile de arhiva care au facut spectacol pe covorul rosu la Hollywood, Thierry Mugler este creditat ca fiind unul dintre cei mai influenti creatori de moda ai tuturor timpurilor. 

Pe langa costumul-robot si tinutele futuriste care au reusit sa nu se demodeze nici la 40 de ani dupa ce au fost create, Mugler a reinventat defilarile de moda precum spectacole de pe Broadway care le-au avut in rolurile principale pe Diana Ross sau Jerry Hall.

In ciuda faptului ca a fost foarte secretos cu detaliile despre viata personala, inclusiv in ceea ce priveste varsta lui reala, Mugler isi spunea in ultima vreme „Manfred”si era transformat prin zeci de operatii estetice in urma carora arata precum un android umanizat. Nu se stiu motivele pentru care a decedat insa mostenirea pe care a lasat-o in istoria artei va ramane influenta multi ani inainte. A fost designer couturier, regizor, fotograf si parfumier.

Thierry Mugler a definit stilul anilor ’80 prin sacourile care au devenit simbol al puterii feminine care poate fi emanata prin vestimentatie. A lansat fenomenul celebritatilor care defileaza ca modele si a introdus o noua categorie de parfum cu „Angel”.

S-a nascut in 1948 in Strasbourg, Franta, si a inceput cariera in lumea spectacolelor de opera cand s-a alaturat corpului de balet de la National Rhine Opera la varsta de 14 ani. Ulterior, s-a lansat in moda in Londra si a contribuit la aspectul vizual al buticurilor care erau la moda in perioada „Swining ’60s”.

Intr-un interviu acordat recent publicatiei WWD, Mugler declara ca despre anii ’60 ca „au fost creativi, inventivi si distractivi. Si mai presus de toate, era o scena sociala adevarata. In fiecare sambata dupa-amiaza, toti tinerii se plimbau pe King’s Road imbracati in tinute incredibile.”

In anii ’70, s-a mutat la Paris unde i-a numit pe Cristóbal Balenciaga si Christian Dior drept „maestrii mei in moda”. Acestia l-au influentat in dezvoltarea unei estetici aparent simple, puternic concentrata pe formele feminine si siluetele de tip clepsidra: „Nu stiam sigur ce vreau sa fac dar imi mergea foarte bine in moda. In Paris, lucrurile s-au intamplat foarte repede dupa ce le-am aratat schitele mele. Pe vremea aceea, moda era intr-o stare de spirit in care deborda de folclor. Era o nebunie cu Kenzo asa ca erau multe influente peruviene si indiene. Totul era foarte folcloric si tot ce imi doream eu sa creez erau siluete pure, curate, pariziene: costumul negru cu fusta scurta, paltonul de tip trench, rochia neagra, rochii de sirena. Nimeni nu facea haine in nuante de nude asa ca am creat prima rochie mulata pe corp intr-o culoarea nude. Prima mea colectie din 1973 s-a numit Café de Paris si era numai despre siluete curate, precise si foarte puternic influentat de dans.”

In 1978, si-a deschis primul butic in Paris si a lucrat intens in perioada anilor ’80 pentru a strange in jurul casei de moda cele mai cautate modele si celebritati ale vremurilor: Cindy Crawford, Naomi Campbell, George Michael si RuPaul. Pana in 1990, creatiile sale erau vandute in magazinele de lux din Londra si New York iar in 1992 a creat prima colectie Haute Couture sub supravegherea atenta a Camerei Sindicale pentru Haute Couture din Franta.

Designerul a combinat elemente din filmele SF cu croiuri si taieturi contemporane, a reusit sa creeze un stil propriu din imbinarea acestora.

S-a remarcat prin „twist-ul Mugler” al anilor ’80 care presupunea umerii ridicati si exagerati, talia extrem de cambrata si materiale neobisnuite pana la vremea respectiva: latex, plexiglas, cauciuc si crom. In vremurile cele mai bune, atelierul lui din Rue aux Ours din Paris se intindea pe 7 etaje unde croitoresele lucrau cot la cot cu inginerii, strungarii si sculptorii pentru a crea siluete aparent imposibile pana atunci.

Mugler a fost unul dintre primii designeri din moda care a utilizat blanuri false si a militat dintotdeauna pentru protectia animalelor, cu mult inainte sa fie considerat o atitudine cool.

Creatiile lui au fost unice pentru ca erau la limita dintre haine de cocktail si costume de film SF, devenind preferatul lui David Bowie care s-a imbracat in Mugler pentru videoclipul „Boys Keep Swining” sau al lui George Michael pentru „Too Funky” in care au aparut Linda Evangelista, Eva Herzigova si Tyra Banks. Printre momentele memorabile din Hollywood se numara rochia neagra a lui Demi Moore din „Propunere indecenta” si fustele mini colorate purtate de Kim Cattrall in serialul „Sex and The City” in rolul Samantha Jones.

In ciuda pionieratului pe care l-a condus in directia miscarilor de emancipare a femeilor prin vestimentatii care acum ar fi considerate „feministe”, Mugler a fost intens criticat de presa si critici de moda in anii ’90 pentru faptul ca utiliza latex si crea tinute considerate foarte sexy sau chiar pornografice.

In 1992, a lansat parfumul Angel, devenit unul dintre cele mai bine vandute din toate timpurile, cu un impact major asupra modului in care casele producatoare de parfumuri si-au creat si promovat produsele in deceniile urmatoare. 

In 2002, Mugler s-a retras din lumea modei pariziene cand Clarins i-a inchis linia de haine ready to wear dar a ramas relativ implicat in industria parfumurilordesi a vandut o mare parte din afacerile sale catre alte companii – parfumurile sunt detinute de L’Oreal.

Retras in apartamentele din New York si Berlin, Thierry Mugler s-a bucurat de o reinventare in ultimii ani. Totul a inceput in 2009 cand Lady Gaga i-a purtat creatiile de arhiva in videoclipul „Paparazzi”. Ulterior, Beyonce a imprumutat cateva piese pentru sedinte foto si videoclipuri iar mai recent, Cardi B a creat momente spectaculoase pe covorul rosu la premiile Gramy cu rochia de tip scoica sau costume noi create special pentru ea la Gala MET.

Succesul recent a culminat cu o expozitie deschisa anul trecut la Musée des Arts Décoratifs din Paris care poate fi vizitata pana in aprilie 2022. Vernisajul expozitiei a fost ultima iesire publica a designerului si a marcat si ultimul interviu acordat, cel mai probabil publicatiei WWD.

In privinta viitorului modei, Mugler declara in septembrie 2021 ca „hainele viitorului vor fi incredibil de legate de high-tech. Vor fi haine care vor reactiona la starile corpului. Cred ca moda viitorului, asa cum planuiesc eu sa creez, va fi o combinatie de maiestrie umana exceptionala cu tehnologie high-tech extrem de sofisticata. Vor fi haine care sunt vii, care ajuta corpul uman.”

Citește în continuare