Skip to content

National Geographic a anuntat cele mai bune destinatii de calatorie in 2024. In top sunt experiente din Kenya, Paris, Kyoto, Alaska si Georgia.

National Geographic a anuntat recent lista “Best of the World 2024”, ghidul anual care prezinta cele mai interesante si memorabile experiente de calatorie recomandate pentru 2024.

Curatoriata de echipa de experti National Geographic din intreaga lume, lista din acest an nu prezinta doar destinatii care trebuie vizitate, ci include si o serie de recomandari ale unor experiente care “trebuie incercate”, pentru a-i incuraja pe turisti sa se implice intr-un mod semnificativ in cultura locala.

Un exemplu in acest sens vine prin recomandarea deplasarilor in safari calare, in locul calatoriilor cu vehicule 4×4, deoarece este mai putin perturbator pentru habitatele animalelor si reprezinta un mod mult mai captivant de a vedea viata salbatica. 

Cascada Niagara a intrat, de asemenea, pe lista National Geographic si, desi nu este deloc o destinatie de calatorie lipsita de popularitate, anul acesta zona respectiva va fi perfecta pentru a privi eclipsa totala de soare de pe 8 aprilie.

Foto: Patrick Gorski/NurPhoto

Pe primul loc in clasament se afla Kenya, urmata de Paris, Georgia, Parcul National Katmai din Alaska, Kyoto, Columbia, New Mexico, Algeria, Australia de Vest, Panama si Cascada Niagara. Pe locurile 11-20 se afla, in ordine, Chile, Menorca, Scotia, Thailanda, Sri Lanka, São Paulo, Virginia de Vest, Hudson Valley si British Columbia.

Considerata cea mai interesanta experienta a anului, safariul calare prin Kenya a aparut inca din anii 1970.

Safariurile calare sunt recomandate atat pentru a proteja viata salbatica dar si ca o solutie pentru a evita numarul tot mai mare de turisti din anii post-pandemici. 

Borana Conservancy, cu o suprafata de 32.000 de acri si doua grajduri, adaposteste cai de rasa si fosti ponei de polo pentru calareti de toate nivelurile de indemanare. Vizitatorii pot rezerva plimbari de o jumatate de zi, o zi intreaga sau peste noapte. Perioada de varf recomandata de experti este din iulie pana in septembrie.

In anul olimpiadei, Parisul este recomandat in special pentru oportunitatea maratonului dedicat publicului larg.

Pentru prima data, membrii publicului vor putea alerga propriul maraton in timpul Jocurilor Olimpice de vara din 2024, la Paris, aceasta fiind doar una dintre initiativele menite sa creeze un eveniment mai incluziv si mai accesibil.

Programat sa se desfasoare in seara zilei de 10 august, intre cursele oficiale masculine si feminine, “Maratonul pentru toti” va permite celor 20.024 de castigatori ai loteriei de calificare sa parcurga traseul de 42,1 km care leaga Parisul de Versailles, o bucla care incepe la Hôtel de Ville (Primaria) si trece prin noua arondismente inainte de a se incheia la Les Invalides, pe malul Senei. 

La schi in Georgia, un parc national din Alaska si muzica live din Kyoto sunt printre experientele “legendare” recomandate de National Geographic.

Turul cu schiurile in siturile UNESCO din Georgia se afla pe locul 3 in clasamentul destinatiilor anului 2024. In zona Svaneti, excursiile ii pot conduce pe schiori prin trecatoarea panoramica Gvibari Pass sau in satele medievale Ushguli, printre cele mai inalte sate locuite continuu din Europa. Expertii recomanda inclusiv doi organizatori locali — Svaneti Ski si Georgia Ski Touring — dar si perioada perfecta pentru a trai aceasta experienta — din decembrie pana in aprilie.

Parcul National Katmai din Alaska gazduieste una dintre cele mai mari concentratii de ursi bruni din lume. Este recomandat sa incercati o excursie ghidata de-a lungul coastei Katmai pentru a observa ursii care se ospateaza cu ierburi, scoici si somon. 

Desi este descris in multe ghiduri turistice drept “un oras blocat in timp”, Kyoto are o viata de noapte bogata in ceea ce priveste muzica live. In localuri precum Jittoku si Field, se poate asculta muzica rock, swing si chiar irlandeza. Exista comunitati pentru iubitorii de orice gen muzical, de la jazz la punk si hip-hop.

Lista completa a recomandarilor — inclusiv cele mai bune locuri pentru wellness, hoteluri, zone culturale si restaurante — poate fi consultata pe NatGeo.com/BestOfTheWorld.

Citește în continuare

Fragment carte. Matthew Blake - Anna O

Anna Ogilvy, o tânără scriitoare promițătoare, comite o crimă dublă în somn, după care rămâne adormită. Suferă de o tulburare psihosomatică rară, cunoscută drept „sindromul resemnării", și singura ei speranță…

Citeste mai mult