Skip to content

Diademe si bijuterii iconice ale Reginei Elizabeta sunt expuse pana in octombrie la Palatul Buckingham. Sunt extrem de pretioase si expuse foarte rar in public. Istoria lor a inceput in urma cu peste 1000 de ani.

Expozitia de vara deschisa incepand de astazi Palatul Buckingham din Londra celebreaza Jubileul de platina al Reginei Elizabeta printr-o revizuire a portretelor monarhice realizate de fotografa Dorothy Wilding. 

Intitulata „Platinum Jubilee: The Queen’s Accession”, expozitia nu numai ca prezinta 24 de portrete si imagini istorice dar va include si bijuteriile extrem de pretioase pe care monarhul le-a purtat in fotografiile respective. Fiecare dintre ele marcheaza un moment cheie in istoria monarhiei britanice.

Prima sedinta foto inclusa in expozitie a avut loc la numai 20 de zile dupa urcarea pe tron a Reginei si include mai multe bijuterii cu valoare sentimentala pentru monarh. 

Multe dintre piesele expuse au fost cadouri, inclusiv o bratara Cartier cu safir si diamant, care i-a fost daruita de tatal ei ca un cadou pentru aniversarea de 18 ani, precum si un colier cu diamante oferit de guvernul Africii de Sud la 21 de ani. 

O alta imagine ofera o perspectiva specifica asupra gusturilor Majestatii Sale: colierul Nizam of Hyderabadeste una dintre preferatele sale. Este un colier din platina decorat cu 300 de diamante, pe care l-a ales personal de la Cartier drept cadou de nunta de la domnitorul indian. Aceasta suita de bijuterii a fost completatacu Tiara Fetelor Marii Britanii si Irlandei, un cadou de nunta de la bunica ei, Regina Mary.

O alta sedinta foto timpurie a fost organizata de catre Banca Angliei la doar cateva luni dupa ascensiunea pe tron. Sunt portrete menite pentru uzul oficial pe timbre si monede.

In portretul menit sa fie batut pe monede, Regina poarta Diadema de Diamant, comandata initial pentru incoronarea regelui George al IV-lea. Este una dintre cele mai grele diademe regale, motiv pentru care Majestatea Sa a incetat sa o mai poarte in ultimii ani. Devenise o traditie sa apara cu ea la Deschiderea Parlamentului de Stat.

Inainte de domnia elizabetana, Dorothy Wilding a fotografiat anterior si alti membri ai Familiei Regale, inclusiv pe tanarul Print George, devenit mai tarziu Ducele de Kent, dar si parintii Reginei Elizabeta. Wilding a fost prima femeie care a primit un mandat regal pentru a fi fotograf oficial al unui monarh. Anterior, pozase o serie de vedete de film si celebritati din Marea Britanie si Hollywood precum Noël Coward, Cecil Beaton, Vivien Leigh, Anna May Wong, Tallulah Bankhead, Nancy Astor, Gertrude Lawrence si Sir Norman Hartnell.

Expozitia va fi deschisa pana pe 2 octombrie 2022 la Palatul Buckingham.

Ultima sedinta foto realizata de Dorothy Wilding in 1956 o prezinta pe Regina purtand Tiara Vladimir, considerata drept coroana ei preferata. A fost creata initial pentru Marea Ducesa Vladimir a Rusiei in 1874, dar a fost vanduta de fiica ei Reginei Mary dupa Revolutia Rusa si executia tarului Nicolae al II-lea si a familiei sale.

Bijuteria a fost creata in 1874 de Bolin, bijutierul curtii Romanov, pentru nunta Ducesei Vladimir cu Ducele Vladimir Alexandrovich al Rusiei. In timpul Revolutiei din 1917 care a luptat pentru abolirea monarhiei, Ducesa a fugit in Venetia fara diadema impresionanta. 

Ducele Boris, fiul Ducesei care era exilat in Londra, a revenit pe furis in Rusia, s-a strecurat in Palatul din Sankt Petersburg si a recuperat diadema pretioasa.

Membrii fostei Familii Regale Ruse exilati in Marea Britanie duceau o viata destul de modesta. In consecinta, dupa moartea Ducesei Vladimir, familia a inceput sa vanda bijuteriile in licitatii private.

In 1921, Regina Mary, bunica Reginei Elizabeta a II-a, a cumparat Diadema Vladimir pentru Colectia Regala si a transformat-o in trei seturi versatile care pot fi schimbate in functie de preferintele personale sau de ocazie: cu perle, cu smaralde si simpla, fara pietre in interiorul buclelor.

House of Garrard, Bijutierul Regal al vremurilor, a modificat diadema astfel incat perlele sa poate fi inlocuite cu 15 smaralde in forma de para. Acestea au apartinut Ducesei de Cambridge, Mary Adelaide, mama Reginei Mary. Au fost create un colier, cercei, bratara si o brosa in forma de funda care formeaza, impreuna cu diadema, setul “Smaraldele Cambridge“.

Importanta Bijuteriilor Coroanei este data de simbolistica predarii autoritatii de la un monarh la altul prin ceremonia de incoronare. Traditia a fost pastrata inca din anul 973, de la investirea Regelui Anglo-Saxon Edgar in orasul Bath, in Sudul Insulei Britanice.

In cei peste 1.000 de ani de ritualuri in care bijuteriile au avut un rol esential in numirea conducatorului britanic, obiceiurile au ramas aproape neschimbate iar o parte din accesoriile pretioase au fost pastrate si ingrijite in conditii exemplare. Valoarea acestora este estimata intre 4 si 5 miliarde de lire sterline.

Printre cele mai rare diamante extrase vreodata din minele din India sau Africa sunt purtate de Regina Elizabeta in cadrul seratelor organizate de Casa Regala Britanica. Va invitam sa descoperiti mai jos cele mai extravagante bijuterii ale Reginei.

Citește în continuare