Skip to content

Disney modifica felul in care arata Jungle Cruise, una dintre atractiile parcurilor Disneyland, dupa ce a primit mai multe critici ca scenetele construite sunt rasiste

Jungle Cruise face parte din Adventureland – o zona din parcurile Disneyland construita astfel incat sa semene cu junglele indepartate din Africa, Asia, America de Sud, Pacificul de Sud si Caraibe. Adventureland poate fi regasit in doua parcuri Disney din Statele Unite si in cele din Tokyo si Hong Kong.

Practic, vizitatorii aflati in barci se plimba de-a lungul unor rauri, iar pe maluri au fost construite elemente din jungla.

Compania a anunțat recent o revizuire, ce prevede eliminarea a ceea Disney descrie drept „reprezentari negative ale popoarelor indigene”.

Jungle Cruise, deschisa pentru prima data în 1955, fusese criticata pentru descrierea populatiei indigene ca „salbatici sau vanatori de capete”. Criticii spun ca motivele alese sunt rasiste.

De-a lungul calatoriei pe apa, pasagerii navigau pana acum printre grupuri de indigeni imbracati in haine traditionale si acoperiti cu cranii, avand sulite in maini.

Unul dintre personajele controversate era negustorul Sam, o statueta animatronica care oferea turistilor „capete” de vanzare. O alta scena care a provocat furie in randul publicului infatisa cativa barbati, membri ai unui trib, care se chinuiau sa se urce intr-un copac. Ei incercau sa scape de un rinocer, in timp ce un alt barbat de culoare alba se afla calare pe acel animal.  

Reprezentantii Disney au anuntat ca aceasta sceneta va fi modificata.

In plus, statueta care il reprezinta pe negustorul Sam va fi refacuta, iar in locul ei va fi amplasata o ambarcatiune esuata, plina cu cimpanzei.

Creatorii parcului tematic Jugle Cruise s-au inspirat din documentarele despre natura ale Disney, dar si din filmul “Regina Africana” (African Queen) din 1951, pelicula premiata cu Oscar. In film joaca actorii Humphrey Bogart si Katharine Hepburn.

Citește în continuare