Skip to content

Disney a inceput sa difuzeze „The Muppet Show” cu avertismente despre stereotipuri negative.

Disney Plus a inceput sa difuzeze saptamana trecuta „The Muppet Show”. Compania avertizeaza publicul ca episoadele contin „stereotipuri negative”.

Toate episoadele din cele cinci sezoane au primit la inceput un mesaj: „Acest program include descrieri negative si / sau stereotipuri negative privind oameni sau culturi. Aceste stereotipuri erau gresite atunci si sunt gresite si acum. In loc sa eliminam acest conținut, vrem sa recunoastem impactul nociv al acestuia, sa invatam din acesta si sa pornim o discutie pentru a crea împreuna un viitor mai inclusiv”.

Mesaje de acest gen apar acum in productii cinematografice, dupa ce protestele Black Lives Matter din vara trecuta au pornit mari dezbateri referitoare la filme precum “Pe aripile vantului”. De altfel, filmul a fost retras temporar de la difuzare, iar HBO Max l-a reintrodus in grila insotit de doua clipuri de tip disclaimer.

Un clip scurt vorbeste despre temele problematice ale filmului, iar al doilea are o durata de o ora si este construit in jurul complexitatii filmului. Jacqueline Stewart, profesor la Departamentul de Studii Cinematografice si Media din cadrul Universitații din Chicago a fost intervievata pentru clipul scurt. Stewart spune ca „tratarea acestei lumi prin lentila nostalgiei neaga ororile sclaviei, precum si mostenirile sale privind inegalitatea rasiala”.

Acum, intr-unul dintre episoadele “The Muppet Show”, exista o scena in care Johnny Cash canta in fata steagului confederat.

Confederatia a fost grupul de state din sud care au luptat pentru a pastra sclavia in timpul războiului civil din SUA, iar steagul este considerat un simbol al rasismului. 

Nu e prima data cand Disney adauga mesaje care avertizeaza publicul in legatura cu continutul productiilor. Mesaje similare au primit si productiile animate “Pisicile aristocrate”, “Dumbo”, Aladdin”, “Cartea jungle” sau “Peter Pan”.

Miscarea Black Lives Matter este o miscare internationala pentru drepturile omului formata in cadrul comunitatii afro-americane. Membrii ei militează pentru incetarea violentei si a rasismului. 

Miscarea a pornit in anul 2013 prin utilizarea hashtag-ului #BlackLivesMatter pe site-urile de socializare ca reacție la achitarea lui George Zimmerman in procesul care a urmat dupa moartea prin impuscare a adolescentului afro-american Trayvon Martin, in februarie 2012. Doi ani mai tarziu, in 2014 au existat demonstrații de strada organizate in urma deceselor a doi afro-americani: Michael Brown si Eric Garner. 

Miscarea a revenit anul trecut in atentia publicului in timpul protestelor care au urmat dupa moartea lui George Floyd, survenita in momentul arestarii acestuia.

Citește în continuare