Skip to content

Disneyland SUA devine centru de vaccinare covid. In Romania, mai multe spatii din cinematografe, case de cultura si camine culturale urmeaza sa devina centre de vaccinare in teritoriu

Parcul de distractii Disneyland din Anaheim, California, devine centru de vaccinare impotriva noului coronavirus. Oficialii Disney, cunoscut sub numele de “cel mai fericit loc de pe pamant”, depun eforturi in incercarea de a reda publicului magia parcului de distractii. Datorita spatiului pus la dispozitie, mii de oameni pot fi vaccinati aici in fiecare zi, iar in aceasta faza, au prioritate lucratorii esentiali si personele cu varsta de peste 75 de ani.

Desi campania de vaccinare a inceput si in Statele Unite, zilnic se inregistreaza zeci de mii de cazuri noi, iar deschiderea unor centre de vaccinare in locuri atipice, cum este cazul parcului de distractii Disneyland, ar putea reduce numarul infectarilor.

De la inceputul crizei pandemice, peste 28.000 de locuri de munca s-au pierdut in parcurile de distractie Disney, care au ramas inchise din martie 2020. Parcul de distractii din California era cel mai mare angajator din Orange County, iar colaborarea cu autoritatile locale privind aceasta campanie de vaccinare a venit ca o surpriza deoarece Disney a comunicat de mai multe ori ca poate deschide parcul de distractii in siguranta si respectand toate normele in vigoare, insa autoritatile au refuzat acest demers.

In Romania, campania de vaccinare a inceput pentru lucratorii din domeniul medical, iar un protocol pentru distribuirea vaccinului pe intreg teritoriul tarii a fost aprobat.

Desi exista numeroase dispute la nivel national intre oficialii locali si Ministerul Sanatatii privind desfasurarea acestei campanii si asumarea costurilor, o serie de institutii culturale si-au anuntat deja participarea prin oferirea de spatiu. Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta din fiecare judet au decis care sunt unitatile cele mai potrivite pentru vaccinarea voluntara a populatiei, conform pragurilor impuse de autoritatile centrale: in prima faza, doar personalul medical, apoi persoanele in varsta si cele cu afectiuni preexistente, iar abia in faza a treia restul populatiei.

La Arad, trei cinematografe din oras, Cinema Arta, Cinema Solidaritatea si Cinema Gradiste, devin centre de vaccinare, iar in tara, mai multe institutii de tip casa de cultura si camin cultural vor avea aceeasi destinatie.

Citește în continuare