Skip to content

Un documentar despre Charles Bukowski va avea premiera online in luna august

Pentru a celebra 100 de ani de la nasterea poetului si scriitorului Charles Bukowski, un interviu de arhiva din 1981 va putea fi vizionat online, incepand cu 7 august.

Opera lui Bukowski a influentat multi scriitori, poeti si muzicieni, iar cu ocazia lansarii documentarului „You Never Had It – An Evening With Charles Bukowski”, autorul va putea fi descoperit asa cum nu a mai fost vazut pana acum. 

Materialul prezinta filmari de arhiva ale jurnalistei de origine italiana Silvia Bizio, in vizita la Bukowski in casa lui din San Pedro, California, pentru a-i lua un interviu, intr-o seara din ianuarie 1981.

Celor doi li s-au alaturat inclusiv cea care urma sa devina sotia lui Bukowski, Linda Lee Beighle. Imaginile rare ii infatiseaza pe acestia discutand despre literatura, sex, copilarie si natura umanitatii, in timp ce fumeaza tigari si beau vin.

Cadrele filmate si ratacite multa vreme au fost redescoperite de Bizio in garajul ei in anul 1994, la peste 20 de ani de la moartea poetului.

Interviul a fost filmat pe benzi video U-matic, care au fost digitalizate si editate cu imagini noi folosind o camera Super8. Cadrele noi surprind centrul orasului Los Angeles, ca fundal pentru citirea poeziilor lui Bukowski.

Titlul filmului documentar regizat de Matteo Borgardt se inspira din versul final al poeziei acestuia “Those Sons of Bitches”, din colectia Mockingbird Wish Me Luck din 1972.

Filmul a avut premiera in 2016 la Festivalul de Film de la Venetia si a fost oprit de la difuzare de Slamdance in anul urmator. De data aceasta, va fi lansat in America de Nord pe platforma virtuala Kino Marquee – un cinematograf virtual, iar pe langa imaginile de arhiva, „You Never Had It” include si interviuri cu Bizio despre experienta ei cu scriitorul.

Distribuitorul, care lanseaza filmul in colaborare cu Slamdance, pregateste un Q&A online despre proiectie cu invitati speciali care urmeaza sa fie anuntati.

Charles Bukowski s-a nascut pe 16 august 1920, la Andernach in Germania si a crescut in Los Angeles dupa varsta de trei ani, cand parintii lui s-au mutat in Statele Unite.

A urmat colegiul din oras in perioada 1939-1941, apoi a renuntat la studii si s-a mutat la New York pentru a deveni scriitor. Nu a avut succesul dorit, iar acest lucru l-a determinat sa renunte pentru zece ani la scris. A avut tot felul de locuri de munca pentru a-si sustine pasiunea pentru scris, de la lucrator in depozit sau fabrici de prajituri, la paznic si sofer de camion.

Bukowski a publicat prima sa poveste cand avea 24 de ani si a inceput sa scrie poezie la 35 de ani.

Prima sa carte de poezie a fost publicata in 1959; a continuat sa publice peste patruzeci si cinci de carti de poezie si proza, printre care „Pulp” (Black Sparrow, 1994), „Screams from the Balcony: Select Letters 1960-1970” (1993) si „The Last Night of the Earth Poems” (1992) . A murit de leucemie la San Pedro pe 9 martie 1994.

Lucrarile sale au prezentat adesea un mediu metropolitan depravat, membri ai societatii americane aflati in dificulate, un limbaj direct, plin de violenta si imagini sexuale, iar multe dintre materialele sale se concentreaza in jurul unui personaj aproximativ autobiografic numit Henry Chinaski.

FBI a pastrat un dosar despre el in urma articolelor din coloana sa editoriala Note of a Dirty Old Man a ziarului Open City din Los Angeles.

Citește în continuare