Skip to content

Vechile draperii din Palatul Buckingham si Castelul Windsor au fost reciclate si transformate in kimonouri de lux. Ideea ii apartine Regelui Charles, creatiile sunt scoase la licitatie in scopuri caritabile.

Regele Charles a fost din tinerete unul dintre cei mai vocali activisti pentru protejarea mediului inconjurator si un stil de viata sustenabil. Existau intrebari daca va continua campaniile legate de sustenabilitate si dupa ce va urca pe tronul britanic iar noul lui proiect pare sa confirme dorinta monarhului de a oferi un exemplu intregii lumi in acest sens.

Recent, The King’s Foundation — fosta The Prince’s Foundation, care este prezenta si in Romania la Viscri unde administreaza proprietatile regelui — a anuntat ca va scoate la licitatie o serie de kimonouri de lux care au fost create din vechile draperii care decorau ferestrele din Palatul Buckingham si Castelul Windsor.

Potrivit unei declaratii oferite de reprezentantii regali, Regele Charles insusi a avut ideea de a pune in legatura studentii cursurilor oferite de organizatia sa caritabila cu depozitele de perdele si draperii din Windsor Great Park din Berkshire, unde sunt pastrate si reparate materialele regale scoase din uz.

The King’s Foundation ofera cursuri de formare menite sa perfectioneze abilitatile de a produce articole de imbracaminte lucrate manual. La inceputul anului 2022, studentii de la sediul organizatiei de la Dumfries House din East Ayrshire au primit o gama de 30 de modele diferite de perdele si draperii. Li s-a cerut sa le refaca intr-o colectie de moda moderna.

Fiecare kimono a fost croit manual si a necesitat intre 8 si 10 ore de lucru. Materialele utilizate au facut parte din istoria de peste 70 de ani a Familiei Regale, incepand de la draperii din anii 1950 si pana in anii 1990.

Tesaturile, despre care se crede ca au fost utilizate anterior pentru a decora ferestrele din camerele familiei regale si apartamentele private ale Reginei Elisabeta a II-a, s-au tot adunat in depozite dupa zeci de ani de la inlaturarea lor. 

Printre piesele cele mai spectaculoase care au fost reciclate se numara draperii cu broderii florale albastre Delft, cu trandafiri de epoca, precum si draperii din damasc portocaliu.

Jacqueline Farrell, directorul educational al fundatiei, a declarat pentru agentia de stiri PA ca studentii nu se asteptau sa lucreze cu tesaturile regale: “Cand am deschis pachetele cu materiale a fost ca in dimineata de Craciun, sa le deschidem pe toate si sa scotocim pentru a vedea ce avem. Cred ca odata ce au trecut peste socul de a fi rugati sa taie niste perdele regale, adevarata provocare a fost in ceea ce priveste designul. Cum sa iei aceste tesaturi si sa faci ceva cu aspect contemporan, ceva ce oamenii vor dori sa poarte in zilele noastre?”

S-a optat pentru designul de tip kimono in doua stiluri diferite deoarece marimea este unica iar purtarea acestuia este una versatila, putand fi adaptata pentru orice silueta (deoarece se inchide cu cordon). 

Piesele — sapte la numar — au fost scoase la licitatie aici, fondurile obtinute vor fi sustinute pentru a ajuta tinerii inscrisi in cadrul organizatiei caritabile. 

Momentan, pretul unui kimono se situeaza in jurul a 2.000 de lire sterline, ceea ce il situeaza in zona preturilor produselor de lux.

Toate bucatile ramase in urma procesului de taiere au fost pastrate pentru a fi folosite mai departe la cursurile de cusut aplicatii din cadrul fundatiei, iar o parte din draperii ramase vor fi reutilizate in alte initiative viitoare.

The Prince’s Foundation a fost infiintata in 1998 — numele fiind schimbat recent in The King’s Foundation — si are ca scop formarea viitoarei generatii de mestesugari calificati — inclusiv in domeniul modei si al textilelor — in tehnici de patrimoniu esentiale pentru multe industrii traditionale din Marea Britanie.

Citește în continuare