Skip to content

Dumitru Gorzo expune la New York, in galeria ICR New York. Peste 50 de lucrari ale artistului sunt disponibile pentru publicul american

Dumitru Gorzo expune la Galeria „Brancusi” a Institutului Cultural Roman de la New York expozitia „Padurea / The forest”, pana pe 19 ianuarie 2022, peste 50 de lucrari, realizate in tehnici situate la granita dintre sculptura si pictura, pun in evidenta spiritul inovativ si iconoclast al autorului.

Expozitia ilustreaza nevoia irezistibila a artistului de a umple spatiul, creand un loc unde oamenii se pierd printre lucrari, iar limitele dintre fiinte si artefacte devin neclare. Lucrarile, majoritatea realizate in lemn pictat din 2015 pana in prezent, sunt dispuse sub forma unei „paduri” de totemuri multicolore si forme atropomorfice stilizate.

„Lucrarile din ‘Padurea’ sunt compozite. Au mai multe surse, unele dintre ele se aseamana, in timp ce altele functioneaza ca puncte de plecare pentru ceva nou. In asamblu, ca instalatie, compozitele au complexitatea unui mediu natural, care este pe cat de familiar, pe atat de surprinzator. Formele sunt brute, haotice si incontrolabile. Au propria lor viata, cumva independente de vointa mea. De multe ori incep cu o intentie destul de clara, dar, uneori, au loc modificari în proces. Ar putea fi cresterea lor logica cea care dicteaza alterarile. Alte dati, materialul pe care il folosesc cere o abordare specifica si relationarile cu alte lucruri din capul meu sau din studio. Lucrarile din ‘Padurea’ reprezinta ani de munca si observatie, o acumulare care a inceput in 2015 si continua pana astazi,” a explicat demersul artistic Dumitru Gorzo.

Dumitru Gorzo traieste si lucreaza in Bucuresti si in cartierul Brooklyn din New York.

Este co-fondatorul grupului ROSTOPASCA, unul dintre cei mai influente grupuri de artisti din Romania ultimelor decenii. De-a lungul carierei, a valorificat o multitudine de mediumuri artistice, lucrarile sale variind de la pictura la sculptura, pana la reliefuri din lemn taiate manual, la lucrari pe hartie si instalatii. Gorzo este reprezentat de galeria SLAG din New York.

Totodata, in mai 2020, a avut loc una dintre cele mai generoase si interesante initiative din lumea artelor, care a venit de la Dumitru Gorzo. Acesta a pus in discutie dimensiunea reala a experientei directe cu obiectul de arta in vremurile in care muzeele sunt inchise, iar calatoriile ne sunt interzise.

Folosindu-se de mijloacele moderne, digitale, care fac posibila o altfel de apropiere, Gorzo a oferit 2000 de lucrari originale oricui a dorit sa le primeasca cu o singura conditie: sa trimita apoi o fotografie cu lucrarea instalata in casa noului proprietar.

Citește în continuare