Skip to content

Judecatorul i-a dat dreptate lui Ed Sheeran. Melodia „Shape of you” nu este plagiata

Ed Sheeran nu a furat de la un alt compozitor cand a scris hitul din 2017 „Shape of You”, conform unei hotarari judecatoresti. Judecatorul Zacaroli a spus ca „dl. Sheeran nu a copiat nici deliberat, nici subconstient piesa „Oh Why”, a compozitorului britanic Sami Chokri”.

Hotararea judecatorului Zacaroli a venit dupa un proces de 11 zile la Inalta Curte din Londra in martie, care a fost urmarit indeaproape de presa. Sheeran a fost in instanta pe tot parcursul procesului si a cantat de la tribuna martorilor in timp ce depunea marturie.

Scandalul plagiatului a inceput din 2018, dupa ce „Shape Of You” a devenit numarul 1 in toate topurile muzicale. Sheeran si compozitorii sai, Steven McCutcheon si John McDaid, au fost interzisi de organismul de acordare a licentelor muzicale, acestia neputand sa colecteze drepturi de autor estimate la 20 de milioane de lire sterline din spectacolele sau emisiunile „Shape of You”, proces nefinalizat inca.

Totodata, publicatia The Guardian noteaza ca avocatii celor doi pagubiti au intrebat in mai multe randuri despre procesul de creatie al lui Ed Sheeran, mai exact cum isi compune acesta muzica, insa avocatii vedetei a raspuns de fiecare data ambiguu.

Sentinta londoneza i-a fost favorabila, insa cantaretul se confrunta cu un proces in asteptare la New York pentru un alt hit al lui, „Thinking Out Loud”, care a castigat cantecul anului la premiile Grammy 2016, noteaza publicatia New York Times. Unii dintre proprietarii drepturilor asupra piesei lui Marvin Gaye „Let’s Get It On” il acuza pe Sheeran ca a copiat-o.

Ed Sheeran a concertat in Romania pe 3 iulie 2019, in fata a 46.000 de fani prezenti pe Arena Nationala.

Pasiunea pe care Ed Sheeran o pune in piesele si in showurile sale s-a simtit si la Bucuresti, pe 3 iulie 2019, atunci cand artistul a concertat pe Arena Nationala in fata a 46.000 de fani. In deschidere, au cantat Zara Larsson si James Bay, iar Ed Sheeran a fost “acompaniat”, ca de obicei, numai de chitarele sale si de pedala de loop, atmosfera fiind una impresionanta.

In anul 2019, Publicatia Pollstar a confirmat ca turneul lui Ed Sheeran, DIVIDE TOUR, a devenit cel mai mare turneu al tuturor timpurilor.

Ed Sheeran a stabilit pe 2 august 2019, un nou record. Dupa reprezentatia de la Hanovra, Germania, “Divide Tour” a devenit “cel mai mare turneu al tuturor timpurilor”, depasind  performanta celor de la U2, inregistrata in 2011 cu turneul 360°.

Turneul “Divide” a fost sustinut de Ed Sheeran vreme de doi ani, iar artistul a cantat in peste 200 de orase Europa, America, Asia și Africa. Ultimul sau show a avut loc la Ipswich’s Chantry Park, in 2019, orasul in care s-a nascut. Atunci artistul a facut anuntul retragerii sale temporare.

„Asa cum poate stiti, sau poate ca nu stiti, am sustinut turneul „Divide” vreme de doi ani, iar aceasta este ultima zi a acestui intreg turneu. Simt un gust dulce-amarui in legatura cu asta. Ma bucur ca sunteti aici si ca incheiem turneul in Ipswich. Acesta va fi ultimul meu concert pentru, probabil, urmatoarele 18 luni”, a anuntat atunci Ed Sheeran. Acesta a anuntat ca vrea sa petreaca mai mult timp alaturi de sotia sa. Artistul s-a reintors de curand pe scena.

Citește în continuare