Skip to content

Eric-Emmanuel Schmitt lanseaza un roman inspirat de viata Mariei Callas. Cartea va fi tradusa si la noi la Humanitas si apare anul viitor

 Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt, care e cunoscut pentru pasiunea sa pentru muzica clasica, marcheaza 100 de ani de la nasterea Mariei Callas cu o noua carte, Rivala. Cartea va fi tradusa la Humanitas, editura care a publicat toate romanele lui Schmitt, si va aparea anul viitor.

Rivala este o poveste fictionalizata despre viata celebrei soprane care s-a nascut pe 2 decembrie 1923, autorul facand un mix intre povestea adevarata si fictiune, cu un personaj fictiv alaturi de Callas pe nume Carlotta Berlumi, o cantareata blestemata, rivala, care are propria ei poveste despre cea mai mare soprana din lume.

In carte, batrana soprana Carlotta Berlumi  revine pe scena si ii povesteste lui Enzo, un tanar baiat bine crescut, despre anii de glorie ai operei. Carlotta este rivala, cea care ar vrea sa o vada pe diva cazand si sa-i ia locul. „Pe scena, noi, cantaretii, ne petrecem timpul in agonie. Povestile o cer, la fel si compozitorii, pentru ca chinurile eroinelor le permit sa scrie arii sfasietoare sau rugaciuni sfasietoare de suflet”, marturiseste Carlotta.

Prin intermediul acestui personaj comic, Eric-Emmanuel Schmitt zugraveste, cu un umor si malitiozitate, portretul implicit al unei Maria Callas putin cunoscute.

Si ne invita, in calitate de expert in muzica, in culisele clandestine ale operei, Eric-Emmanuel Schmitt puctand astfel indirect rivalitatile si barfele atat de prezente in lumea operei din toate timpurile.

Cu toata naratiunea pe alocuri comica si ironica, in carte se simte admiratia scriitorului pentru cantareata, scrie presa franceza care a publicat deja cateva fragmente in avanpremiera: „Cantecul lui Callas era frumos”, scrie Eric-Emmanuel Schmitt. “De o frumusete insuportabila. Plastica, mobila, inflexibila, dispera si consola in acelasi timp. Vocea lui Callas, puternica, imbina forta si fragilitate”.

Scriitor neobosit si prolific, Eric-Emmanuel Schmitt exceleaza atat in marile romane epice, in special in ciclul „La traversée des temps” („Strabatand secolele”), care spune povestea umanitatii, cat si in piese de teatru si texte scurte ca „Ibrahim si florile Coranului” sau „Oscar si Tanti roz”, ambele montate in spectacole de teatru si la noi, in regia lui Chris Simion Mercurian.

Dramaturg, romancier, nuvelist, eseist, cineast, tradus in 50 de limbi si jucat in tot atatea tari, Éric-Emmanuel Schmitt este unul dintre cei mai cititi si reprezentati autori francezi din lume

In ianuarie 2016, a fost ales in unanimitate de colegii sai ca membru al Academiei Goncourt. Este, de asemenea, cel mai studiat autor in scolile gimnaziale si liceale din Franta.

Nascut in 1960 la Lyon, acest profesor asociat de filozofie, doctor in filozofie, autor al unei teze despre Diderot, s-a facut cunoscut in teatru in 1991 cu La Nuit de Valognes, primul sau mare succes.

Celebrarea a 100 de ani de la nasterea lui Callas a generat mai multe spectacole de teatru, performance-uri artistice si filme, dar si un muzeu inaugurat in urma cu cateva saptamani la Atena.

Citește în continuare