Skip to content

Dupa calificarea la EURO 2024, Romania joaca diseara cu Elvetia. Adidas prezinta mingea oficiala a meciurilor de fotbal de anul viitor. Include un cip cu o tehnologie care detecteaza in timp real orice lovitura de picior si rezolva disputele legate de offside si hent.

Echipa nationala de fotbal a Romaniei joaca in aceasta seara de la ora 21:45 un meci important cu Elvetia in preliminariile EURO 2024. Desi tricolorii s-au calificat deja in cadrul competitiei de anul viitor, miza meciului care se va desfasura pe Arena Nationala si va fi transmis live la TV pe Antena 1 este de a decide echipa castigatoare a grupei I in preliminarii. 

In timp ce tricolorii reusea sa se califice la EURO 2024 in urma unei victorii obtinute impotriva echipei Israelului, compania Adidas dezvaluia mingea oficiala care va fi utilizata in meciurile de anul viitor.

Organismul de conducere al fotbalului european, UEFA, si Adidas au prezentat la Berlin modelul “Fussballliebe”.

“Fussballliebe” vine dintr-un cuvant german care se traduce in romana ca “dragostea de fotbal”. Mingea va fi folosita la turneul de anul viitor, care se va desfasura intre 14 iunie si 14 iulie si va avea 51 de meciuri.

Importanta acestei mingii vine din inalta tehnologie prin care a fost realizata si care va ajuta luarea unor decizii mai precise privind offside-ul, unul dintre cele mai dezbatute si controversate subiecte din fotbal.

Tehnologia a fost dezvoltata in colaborare cu Kinexon si combina datele privind pozitia jucatorilor cu inteligenta artificiala. Aceasta inovatie poate identifica fiecare atingere individuala a mingii, ajutandu-i pe arbitrii si in rezolvarea rapida a incidentelor de hent.

Un cip fixat pe un giroscop din interiorul mingii trimite date de 500 de ori pe secunda pentru a inregistra punctul in care aceasta este lovita.

Punctul de lovire ii ajuta pe arbitrii sa ia decizii cu privire la offside, folosind mai multe unghiuri de filmare pentru a obtine o randare in 3D care ilustreaza miscarile jucatorilor.

Astfel, editia EURO de anul viitor va fi prima data in cadrul competitiei cand va fi utilizata o minge care dispune de „tehnologia Adidas connected ball”.  Aceeasi tehnologie a fost utilizata si la Cupa Mondiala FIFA din Qatar de anul trecut pentru mingea oficiala a meciului, denumita Al Rihla.

Adidas sustine ca aceasta tehnologie reduce semnificativ timpul necesar pentru o decizie de offside la maxim 25 de secunde, deoarece nu va mai fi nevoie de trasarea manuala a liniilor.

UEFA a adaugat ca invelisul exterior al mingii este sustinut in interiorul acesteia de CTR-CORE, care este proiectat pentru precizie si consistenta, pastrand in acelasi timp forma optima pentru joc.

„Suntem, ca intotdeauna, increzatori ca Fussballliebe de la Adidas va marca un alt pas inainte in dedicarea noastra comuna pentru excelenta”, a declarat Zvonimir Boban, directorul tehnic si seful UEFA pentru fotbal, in timpul prezentarii acesteia. 

In timp ce mingea va contribui la reducerea erorilor din joc, fiind creata pentru o mai buna precizie, aceasta corespunde si noilor norme de sustenabilitate, avand un impact negativ limitat asupra mediului inconjurator.

Potrivit Adidas, mingea este fabricata cu cel putin 20% continut reciclat pentru a evita cat se poate de mult impactul negativ asupra mediului. Este realizata din materiale bio, cum ar fi fibre de porumb, trestia de zahar, pulpa de lemn si cauciucul, care sunt combinate cu poliester reciclat.

De asemenea, compania s-a angajat ca un procent din vanzarile nete ale mingii sa fie donat organizatiei caritabile de fotbal Common Goal, creata de fostul mijlocas spaniol Juan Mata.

Elementele care definesc mingea la exterior descriu un design unic, sub forma unui panou creat din 20 de piese, completat de caneluri plasate strategic pe carcasa acesteia. Acestea au fost indelung cercetate si testate pentru a controla fluxul de aer peste minge, maximizand astfel precizia din timpul jocului.

Designul FUSSBALLLIEBE este dinamic, prezentand forme proeminente de aripi negre, linii curbe si puncte colorate.

Estetica reprezinta miscarea mingii si energia jocului, cu utilizarea indrazneata a culorilor rosu, albastru, verde si portocaliu, care celebreaza “vibratia natiunilor concurente”.

De asemenea, pe minge este ilustrat numele fiecarui stadion pe care se va desfasura turneul si al orasului gazda in care se afla acesta.

„Cand am proiectat aceasta minge oficiala de meci, ne-am inspirat din energia si diversitatea turneului si din dragostea pe care Europa o are pentru fotbal. Avand in vedere acest lucru, speram ca FUSSBALLLIEBE va aduce bucurie oriunde va fi lovita”, a declarat Sam Handy, unul dintre directorii departamentului de design de produs de la Adidas Football.

Citește în continuare