Skip to content

Invitatie la premiere. CNDB, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrelli si TNB invita publicul la evenimente care au femeia si feminitatea in prim plan: de la spectacole-lectura la instalatii performative

In aceasta saptamana, mai multe institutii culturale din capitala au premiere, iar CNDB, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrelli si TNB invita publicul la evenimente intr-un larg spectru artistic, de la spectacole-lectura la instalatii performative.

Pe scena ARCUB, instalatia performativa despre maternitate ”moving [m]others” este prezentata de Centrul National al Dansului, pe 1 si 8 martie, de la ora 18.30.

Spectacolul „moving [m]others” este o instalatie performativa si imprevizibila, nascuta in urma unor cercetari colective ale unui grup mixt de artiste. Mame, fiice si colege de breasla invita publicul timp de trei ore pe un teritoriu performativ si participativ. Creat si performat de Alexandra Balasoiu, Oana Baluta, Madalina Dan, Valentina De Piante, Loredana Larionescu, Teodora Morosanu, Ada Anghel, Diana Spiridon, instalatia are directia artistica semnata de Valentina De Piante. 

Productia a luat nastere in 2021 in cadrul unui proiect de rezidente artistice in care sapte artiste-mame si o artista-fiica au explorat colectiv maternitatea prin lentila propriilor practici si a crescut organic in 2022 in cadrul unui nou proiect de productie. Detalii aici.

La TNB, vor avea loc o serie de spectacole-lectura in zilele de 2, 3, 4 si 5 martie 2023, ora 18:30, la Sala Media, cu intrarea libera.

 Lansat in mai 2022, in cadrul Centrului de Cercetare si Creatie Teatrala „Ion Sava”, Atelierul de Scriere Dramatica, coordonat de dramaturgul si scenaristul Mimi Branescu se va incheia cu o serie de spectacole – lectura, sub titlul Primul Draft.

Vor fi prezentate 9 piese de teatru rezultate in urma atelierului. Cei care semneaza aceste texte sunt: Adelina Toma, Adriana Bordeanu, Ana Cretu, Carla-Maria Teaha, Cosmin Teodor Pana, Oana Jindiceanu, Stefan Iancu, Tomi Cristin si Vlad Moszojanu. Detalii aici. 

La Teatrul Evreiesc de Stat va fi in acest weekend premiera spectacolului „Rude pierdute” de Nava Semel, regia Mihaela Panainte, cuMaia Morgenstern, Andrei Finti, Luana Stoica, Mircea Dragoman, Cristina Circei, Lorena Luchian, Andrei Miercure, Mihai Prejban, David Mihai Enache, Antonia Maria Dragoman, Dorina Paunescu si Mihai Ciuca in distributie.

Actiunea piesei „Rude pierdute” se desfasoara in anul 1949, o epoca a rationalizarii in perioada de austeritate a Israelului, si vorbeste despre doua familii de refugiati care cauta cu disperare surse de venit. Radioul este centrul existentei pentru ambele familii, si anume emisiunea zilnica dedicata cautarii rudelor pierdute. Detalii aici. 

Pe 3-4 martie, la Teatrelli se pune in scena spectacolul „Flori, pietre si alti demoni”, o creatie colectiva AREAL, de/cu Alexandra Balasoiu, Cristina Lilienfeld si Cosmin Manolescu.

Spectacolul este un performance colectiv nascut dintr-o calatorie in inconstientul creatorilor sai, o metafora a experientei umane, gandit ca o calatorie in temele universale ale traumei, iubirii si (dez)organizarii. Fiecare reprezentatie va fi urmata de o discutie cu publicul despre creatia colectiva rerpezentata, dar si despre starea dansului contemporan in contextul social in care traim. Detalii aici. 

Citește în continuare