Skip to content

(audio) Evolutia compozitiilor lui Mozart, de la prima partitura scrisa la 5 ani pana la ultima sonata creata la 35 de ani. Geniul muzicii clasice a creat peste 600 de partituri.

Nascut in urma cu 268 de ani, Wolfgang Amadeus Mozart este in continuare unul dintre cei mai aclamati si mai importanti muzicieni din istoria muzicii. Considerat un Prodigy, a compus primele partituri  pentru pian — Minuet in G major, Minuet in F major — la varsta de 5 ani, fiind transcrise imediat de tatal sau, Leopold Mozart, deoarece micul compozitor nu stia inca sa scrie. 

Puteti asculta evolutia muzicii sale in videoclipul de mai jos. Se poate observa cum complexitatea partiturilor sale a crescut odata cu varsta si cu indemnarea sa, dezvoltand un stil unic si recognoscibil chiar si pentru ascultatorii fara studii de specialitate.

Copilaria lui Mozart s-a desfasurat sub semnul „minunilor”.

Mozart s-a nascut in 1756 in Salzburg, Austria. A fost botezat o zi mai tarziu sub numele Johannes Chrysotomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Cinci din cei sase frati au murit in primele luni de viata, el fiind ultimul copil al familiei. Sora lui mai mare, Maria Anna, a supravietuit si a devenit partenera de turnee prin Europa, amandoi fiind plimbati pe la curtile regale drept „copii minune”.

A primit lectii de vioara inca din primii ani de viata, tatal sau Leopold fiind compozitor si profesor de muzica. La varsta de 3 ani Mozart canta la claviatura, un instrument vechi cu clape. La 5 ani stia sa manuiasca clavecinul si vioara ca un profesionist iar la 6 ani a fost incurajat de familie sa cante in casele aristocratilor din Bavaria.

La 7 ani, Mozart a sustinut primul concert in fata Familiei Regale a Austriei, in resedinta de vara a Imparatesei Maria Theresa. Dupa aplauzele primite, micul muzician a alunecat pe podeaua proaspat lustruita fiind ajutat sa se ridice de Printesa Maria careia i-a multumit cu o cerere in casatorie. 

Concertul a fost un succes rasunator atragand invitatii de la alte Curti Regale din Europa astfel ca Mozart si familia lui au plecat in turneu. Printesa s-a casatorit cativa ani mai tarziu cu Regele Louix XV al Frantei devenind Regina Marie Antoinette.

Dupa concerte in Viena, au urmat vizite la Versailles si in Londra unde a compus prima simfonie, la varsta de 8 ani. 

Mozart a fost un copil minune, stiind sa cante la mai multe instrumente, sa compuna muzica clasica si sa redea intregi concerte pe care le auzea. Putea sa scrie partitura unei opere muzicale dupa o singura auditie iar acest talent i-a adus Rangul de Cavaler din partea Papei Clement al XIV-lea. 

La varsta de 14 ani, in 1770, Mozart a fost prezent in Capela Sixtina din Vatican pentru un concert dupa Miserere a lui Gregorio Allegri. Fiind muzica sacra, Biserica Catolica a interzis reproducerea operei in scris. Tanarul geniu a avut nevoie de numai 15 minute in camera de hotel ca sa scrie partitura, dupa finalul interpretarii. 

Disciplina impusa de tatal sau si ambitia familiei de a-l transforma intr-o vedeta a vremurilor i-au adus lui Mozart o adolescenta agitata. 14 ani din cei 35 traiti de geniul austriac au fost pe drumuri, unul dintre turneele sale s-a intins pe o perioada de noua ani, din 1762 pana in 1771.

Tanarul Mozart a devenit adolescent in timp ce calatorea prin cele mai mari si importante orase ale Occidentului, de la Paris, Bruxelles, Haga si Londra, pana la Verona, Roma, Milano si Florenta, cantand la curti princiare, in biserici sau in spatiul public. 

Leopold Mozart si copii sai, 1763 – Louis Carrogis Carmontelle.
Un portret cu Mozart imbracat in haine formale in copilarie pictat de Pietro Antonio Lorenzoni.

La Paris si-a publicat prima partitura, o sonata pentru pian si vioara dedicata unei printese — pierduta astazi —, iar la Londra, sub influenta lui Johann Christian Bach, a compus primele sale simfonii la varsta de 8 ani, dintre care au supravietuit doar KV 16, KV 19 si KV 19a — KV de la ”Köchel-Verzeichnis”, catalogul operelor lui Mozart, realizat de Ludwig von Köchel —, iar la Haga a creat KV 22 si KV 45a.

In timpul turneului prin Italia, a compus la Milano opera ”Mitridate, rè di Ponto” — Mitridates, regele Pontului — care a avut premiera la Teatro Regio Ducale si a impresionat enorm artistocratia italiana. 

Dupa turneu, compozitorul a studiat cateva luni la Bologna, alaturi de Giovanni Battista Martini, un renumit muzician italian la vremea respectiva, iar ulterior s-a intoars la Salzburg unde a fost angajat, la varsta de 13 ani, ca maestru de concerte — Konzertmeister — la curtea arhiepiscopala. 

La Salzburg, Mozart a avut o perioada foarte prolifica in care a compus opt simfonii, patru Divertimenti, cateva piese sacre si o serenada alegorica inspirata de muzica italiana, ”Il sogno di Scipione” (KV 126) — Cantecul lui Scipione. Dupa sase ani ca maestru angajat in orasul sau natal, Mozart a calatorit alaturi de mama sa la München, Mannheim si Paris unde nu a fost primit cu acelasi succes ca odinioara.

Din cauza lipsurilor materiale, s-a intors in 1779 la Salzburg, iar in jurul acelei perioade a compus opera ”Idomeneo” — Idomeneu, regele Cretei — care a avut un mare succes in epoca. In 1781, a plecat la Viena, capitala mondiala a muzicii clasice de la acea vreme, unde a compus unele dintre cele mai spectaculoase si mai populare partituri ale sale: Rapirea din Serai, Nunta lui Figaro si Don Giovanni, alaturi de alte cvartete si concerte pentru pian si vioara, realizand in medie o compozitie la doua saptamani.

In aceea perioada, faima muzicianului a ajuns la cote maxime, Imparatul Iosif al II-lea l-a numit compozitor al curtii imperiale.  

Cea mai raspandita imagine cu Mozart a fost creata post-portem de Barbara Krafft in 1819.

Dupa un usor declin al carierei sale si dupa moartea tatalui sau din 1787, Mozart a compus la varsta de 32 de ani ”Sonata Facile” (KV 545) — Sontata simpla — si opera ”Die Zauberflöte” — Fluetul Fermecat — care a avut si are in continuare un mare succes. 

In 1790, geniul a sustinut ultimul sau concert public cu partitura KV 595 pentru pian, iar in 1791, dupa mai multe luni in care starea sa de sanatate s-a degradat, a murit la varsta de 35 ani. Ultima sa partitura a fost ”Requiem in re minor”, cunsocuta si ca ”Lacrimosa” (KV 626), utilizata adesea in cinematografie pentru a evoca singuratatea, disperarea sau energia malefica. 

Pe parcursul carierei sale, desi scurta, a produs un numar extraordinar de compozitii muzicale, peste 600, dintre care 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian si orchestra, 7 concerte pentru vioara si orchestra, multiple serenade, concerte pentru clarinet, harpa si flaut, 6 cvartete pentru coarde, 17 opere si 19 mise.

Citește în continuare

Documentarul NASTY, de astazi in cinematografe. Cosmin Hodor, producator: "In sportul romanesc nu a fost un alt personaj de magnitudinea lui Ilie Nastase din acei ani. Andy Warhol, Mick Jagger, Trump, Nelson Mandela, Muhammad Ali, Robert DeNiro isi doreau sa fie in prezenta lui."

Cosmin Hodor e partea “nevazuta” a documentarului Nasty despre viata sportiva a lui Ilie Nastase. Impreuna cu Tudor Giurgiu au realizat primul documentar despre un sportiv din Romania, intr-o productie…

Citeste mai mult