Skip to content

Premiera Teatrul Excelsior. „KNOCKOUT. Dulcea stiinta de a face vanatai” prezinta patru femei care fac box si lupta pentru drepturile lor in Londra anului 1869

KNOCKOUT. Dulcea stiinta de a face vanatai este cea mai noua productie a Teatrului Excelsior, care aduce in premiera nationala piesa „The Sweet Science of Bruising a autoarei britanice Joy Wilkinsonsub semnatura regizorala a Sanzianei Stoican, intr-un spectacol vibrant, care transpune publicul in Londra anului 1869, in plina epoca victoriana dominata de tabuuri si prejudecati.  

Premiera spectacolului are loc pe 28, 29 si 30 octombrie, de la ora 19.00, cu Oana PredescuAndreea HristuDana Marineci siAndreea Sovan in rolul celor patru eroine,  alaturi de Mihai Gruia Sandu, in rolul carismaticului Profesor Charlie Sharp, iar pe scena vor mai urca siAnnemary ZieglerCosmina DobrotaAlex CalinOvidiu Usvat siDoru Bem. 

Spectacolul spune povestea a patru tinere care ajung sa lupte, la propriu, pentru tot ceea ce le este refuzat in societatea patriarhala a Angliei victoriene.

Violet Hunter este o tanara intelectuala care aspira sa devina medic, Polly Stokes este o muncitoare in minele din Nord, Matty Blackwell este imigranta din Irlanda si Anna Lambeste o femeie instarita, blocata intr-o relatie toxica. Ele  sunt atrase in lumea underground a boxului feminin de catre excentricul profesor Charlie Sharp, un paria social al vremii.

Fiecare dintre ele urca in ring pentru titlul de „Campioana Mondiala la Box”, dar ceea ce castiga cu adevarat este mult mai important. Prin miscarile precise si calculate ale boxului (dulce stiinta/ the sweet science), ele experimenteaza adevarata libertate. 

Despre acest spectacol, regizoarea Sinziana Stoican spune ca „Mi-am propus sa aduc lucrurile in lumina, ca pe niste intrebari. Este un text complex, percutant care, desi iti intoarce privirea spre trecut, te face sa privesti spre viitor. Nu exista alb si negru in aceasta poveste. Este un spectacol in care se imbina emotia, violenta si sensibilitatea – un spectacol al cautarilor fiecaruia cu sine, al cautarii de sine, care vorbeste despre ce inseamna sa fii tu, cu adevarat”

Decorul si costumele sunt semnate de Valentin Varlan, lighting designul de Costi Baciu, video mapping: Cristian Niculescu, Cristi Voicu, iar luptele scenice au fost coordonate de Mircea Cretu.  

In prezent, spectacolul se joaca in multe teatre din Marea Britanie, fiind unul dintre textele preferate puse in scena pentru aceasta stagiune.

Biletele pot fi achizitionate de pe platforma bilet.ro si de la Casa de bilete a Teatrului. 

Citește în continuare