Skip to content

Puteti merge in urmatoarea expeditie subacvatica la epava Titanicului pentru pretul de 250.000 dolari. A aparut cea mai clara filmare a ramasitelor Titanicului de pana acum.

Un grup de oameni de stiinta care au si o companie de expeditii subacvatice, OceanGate Expeditions, a reusit sa realizeze imagini de cea mai inalta calitate ale navei Titanic, totul fiind disponibil intr-o filmare de 60 de secunde in format 8K.

In clipul de 60 de secunde, spectatorii pot vedea prova navei, babordul, carena, un lant de ancore, cala de marfa si cabestanele din bronz masiv. Filmarea este atat de performanta calitativ, incat se vede inscriptionat inclusiv numele producatorului de ancore, Noah Hingley & Sons Ltd.

Rory Golden, expert OceanGate Expeditions Titanic si scafandru veteran Titanic, a mentionat intr-o declaratie, citat de publicatia Smithsorian Magazine: „Am studiat epava de zeci de ani si am efectuat mai multe scufundari si nu-mi amintesc sa fi vazut nicio alta imagine care sa arate acest nivel de detaliu. Este incitant ca, dupa atatia ani, este posibil sa fi descoperit un nou detaliu care nu era la fel de evident cu generatiile anterioare de tehnologii de camera.”

Potrivit echipei, filmarile vor ajuta la determinarea ratei de degradare si vor sprijini identificarea speciilor care traiesc acum pe si in jurul epavei.

„Detaliile uimitoare din materialul 8K vor ajuta echipa noastra de oameni de stiinta si arheologi maritimi sa caracterizeze mai precis decaderea Titanicului, pe masura ce surprindem noi imagini in 2023 si mai departe”, a adaugat Stockton Rush, presedintele OceanGate Expeditions, citat tot de publicatia Smithsorian Magazine.

Pentru publicul larg care a mai facut scufundari pana acum si se califica din punct de vedere tehnic, OceanGate Expeditions planuieste deja o calatorie de intoarcere in 2023, dar care costa 250.00 dolari de persoana.

Expeditia este o misiune de opt zile, care incepe si se termina in St. John’s, Newfoundland, iar specialistii misiunii participa la programul de orientare al navei si la instruire in diferite roluri operationale. Programul echipei permite pana la cinci scufundari la fata locului. Pretul cuprinde pe langa cele 8 zile in larg si un training special, iar cerintele de participare sunt capacitatea de a va imbarca in barci de mici dimensiuni in conditii de mare agitata, demonstrație de forta fizica, echilibru, mobilitate si flexibitate, printre altele. Detaliile pot fi descoperite aici.

Titanicul, cel mai mare pachebot din lume, s-a scufundat in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912 in apele Oceanului Atlantic, dupa ce a lovit un aisberg, tragedia soldandu-se cu moartea a peste 1.500 de persoane.

Titanicul masura 269,1 metri lungime, avea o latime de 28 metri si cantarea 46,328 tone, iar inaltimea de la punctul de plutire pana la puntea principala era de 18 metri. Conform informatiilor, nava avea 2.224 de persoane la bord.

La 23.40, nava a lovit un aisberg neobservat pana atunci de niciun membru al echipajului. Initial, au crezul ca vasul a trecut cu bine peste acest incident, insa apa intrase deja in cala, cinci dintre compartimentele etanse fiind deja foarte rapid inundate.

In jurul orei 00.30, a fost lansata prima barca, cu numai 12 pasageri, cu toate ca ele fusesera testate pentru greutatea a 70 de barbati, iar Capitanul Smith ordonase evacuarea, avand prioritate femeile si copiii. In jurul orei 1.15, prora era deja sub apa, iar la circa 1.30, a fost lansata ultima barca.

Dupa 2 ore si 40 de minute de la impactul cu aisbergul, mai exact la ora 2.20, vaporul s-a rupt in doua si s-a scufundat. Pana in jurul orei 8.30 s-a incercat salvarea a cat mai multi supravietuitori, iar potrivit rapoartelor, a reusit sa salveze 705 persoane. Epava Titanicului a fost descoperita abia in anul 1985 de catre dr. Robert Ballard, la o adancime de circa 4 km, iar cele doua parti ale vasului se aflau la aproape 2 km una fata de alta.

Povestea tragica a faimosului vapor care s-a scufundat in oceanul Atlantic a fost adusa la viata pe marele ecran in filmul „Titanic” a lui James Cameron, unul dintre cele mai de succes filme din toate timpurile.

Lansat in 1997, cu Leonardo DiCaprio si Kate Winslet in rolurile principale, fimul introduce 2 personaje fictive care se indragostesc pe vapor, sfarsind intr-o tragedie. „Titanic” ramane unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografia, strangand peste 2 miliarde de dolari din incasari pana in prezent.

Influenta filmului in cultura pop poate fi vazuta inclusiv in lansarile din ultimul: unul din videoclipurile recente ale artistei Dua Lipa recreeaza atmosfera din film iar in Paris a fost creat un escape room tematic, inspirat din productia regizata de James Cameron.

Citește în continuare