Experientele imersive cu imagini, sunete si arome din padure reduc stresul si imbunatatesc starea de spirit. Conceptul ar putea fi introdus in birouri, clinici si spatii inchise pentru reechilibrare emotionala.

Intr-o lume urbana tot mai aglomerata si agitata, in special in perioada post-pandemie, tot mai multi dintre noi resimt des lipsa proximitatii fata de natura. Chiar daca iesirile in aer liber raman cel mai eficient mod de a va relaxa, studiile recente arata ca inclusiv natura reprodusa virtual poate avea efecte reale asupra starii de bine.
Inspiratia vine din Japonia, unde Shinrin Yoku – binecunoscutele „bai de padure” – sunt folosite de zeci de ani pentru a reduce tensiunea psihica si a regla tensiunea arteriala.
Pornind de la traditia japoneza, o echipa de cercetatori din Germania si Japonia a vrut sa afle daca efectele calmante ale naturii pot fi reproduse si in spatii inchise, folosind tehnologia realitatii virtuale.
Studiul, publicat in Journal of Environmental Psychology, a fost condus de Leonie Ascone de la Universitatea Medicala Hamburg-Eppendorf si de Simone Kühn, director al Centrului de Neurostiinte de Mediu de la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umana.
Pentru a obtine o experienta cat mai realista, cercetatorii au realizat un video 360° in Sonnenberg, cea mai mare padure de duglas din Europa, unde au inregistrat nu doar imaginile, ci si sunetele naturale: fosnetul frunzelor, cantecul pasarilor si vuietul vantului printre copaci.
In plus, participantii au fost expusi si la mirosul specific al padurii, difuzat cu ajutorul uleiurilor esentiale de duglas.
La experiment au participat peste 130 de persoane, initial au fost puse intr-o situatie care le-a generat stres si expuse la imagini care sa le creasca tensiunea psihica. Ulterior, dotati cu casti VR, acestea au experimentat o forma de „baie de padure” virtuala. Unii au beneficiat de intreaga experienta multisenzoriala – imagini, sunete si mirosuri –, in timp ce altora li s-a permis accesul doar la stimuli individuali, fie doar vizual, auditiv sau olfactiv.
Rezultatele au aratat ca persoanele expuse la padurea virtuala cu toate cele trei simturi stimulate s-au simtit semnificativ mai bine, cu o imbunatatire clara a dispozitiei si a sentimentului de conexiune cu natura.

Efectele au fost mai slabe in cazul celor care au primit stimularea printr-un singur canal senzorial, dar tot au fost notabile. Mai mult, la unele grupuri s-au observat usoare imbunatatiri ale memoriei de lucru – functia cognitiva care ne ajuta sa stocam si sa folosim informatii pe termen scurt.
Cercetatorii subliniaza insa ca o astfel de expunere virtuala nu poate substitui complet natura reala. Aerul curat, miscarea fizica si interactiunea directa cu spatiile verzi raman elemente de neinlocuit.
Cu toate acestea, studiul evidentiaza potentialul realitatii virtuale de a sprijini sanatatea mintala in medii unde accesul la natura este limitat. Simone Kühn considera ca aplicatiile VR de tip „baie de padure” ar putea fi integrate in sali de asteptare, clinici, birouri sau spatii urbane inchise, oferindu-va o forma de relaxare si reechilibrare emotionala.
Recent, au aparut alte studii care arata ca simpla vizionare a unor peisaje naturale poate diminua perceptia durerii fizice, iar combinatia de imagini, sunete si arome de padure ar putea transforma momentele de stres cotidian intr-o scurta evadare.
Abordarea deschide o noua directie pentru terapiile complementare, mai ales pentru cei care nu se pot bucura de o plimbare intr-o padure adevarata, dar au nevoie de un impuls de calm si buna dispozitie.