Skip to content

Foo Fighters, Miley Cyrus si Dave Matthews canta intr-un festival online disponibil si in Romania pentru sustinerea sectorului cultural. Inspiratie pentru artistii romani.

Daca va aduceti aminte la inceputul pandemiei in Romania, actorii independenti s-au unit pentru a plati chiriile catorva colegi, iar alti mari artisti – in special tot din zona teatrului si a filmului – au facut presiuni publice prin scrisori deschise pentru a transmite mesaje autoritatilor.

Autoritatile s-au intalnit cu reprezentatii industriei de spectacole, teatru si actori independenti stabilind cateva solutii de sprijin financiar pe perioada de izolare.

Acum e momentul ca artistii romani sa se uneasca si impreuna sa apeleze la sprijinul publicului care-i iubeste. Iata un exemplu de la americani, care ar putea fi o sursa de inspiratie.

Primii artisti confirmati pentru #SOSFEST, evenimentul online care are ca scop strangerea de fonduri pentru sprijinirea salilor de spectacole care nu s-au mai deschis pentru public de la inceputul pandemiei, sunt Foo Fighters, Miley Cyrus si Dave Matthews, insa la eveniment vor participa peste 35 de artisti. Festivalul online va dura trei zile si este produs de YouTube Music si National Independent Venue Association (NIVA), organizatie care a si deschis fondul de urgenta NIVA Emergency Relief Fund.

#SOSFEST va fi transmis integral pe canalul de Youtube al NIVA, incepand cu 17 octombrie. The Roots, Brittany Howard, G-Eazy, Leon Bridges, YG, Finneas, Phoebe Bridgers, Demi Lovato, Portugal. The Man, Reba McEntire, The Revivalists si Rise Against sunt o parte dintre artistii care vor participa la acest eveniment.

Gazda evenimentului va fi Reggie Watts, iar o parte dintre concertele live se vor desfasura in 26 de sali de concerte de pe intreg teritoriul Statelor Unite, astfel incat publicul sa inteleaga mai bine dimensiunea pierderii acestor spatii.

In Statele Unite ale Americii, un proiect de lege denumit Save Our Stages (Salvati Scenele Noastre) a fost depus catre Congres, pentru a primi un sprijin financiar de 10 miliarde de dolari, bani care sa acopere si nevoile salilor independente. In sprijinul acestei initiative sunt mai multe organizatii, insa momentan presedintele Trump a decis ca este nevoie de mai mult timp de negociere pentru a aproba aceasta suma de bani.

Un alt proiect online care a sustinut sectorul cultural in timpul carantinei mondiale a fost initiativa Lady Gaga si „One World: Together At Home”, show-ul care a reunit cei mai mari entertaineri din lume, ca Alicia Keys, Amy Poehler, Awkwafina, Camila Cabello, Celine Dion, Ellen DeGeneres, Jennifer Lopez.

Citește în continuare