Skip to content

Cea de-a doua parte a Festivalului Astra Film incepe de maine, online. 42 de documentare sunt disponibile publicului

Dupa o prima parte a festivalului petrecuta in perioada 4-13 septembrie 2020 in centrul istoric al Sibiului si in Muzeul Astra, a doua parte a Astra Film Festival se va desfasura online, incepand de vineri, 16 octombrie, pentru zece zile.

Programul de filme este grupat in patru sectiuni, dintre care trei sunt sectiuni de competitie. Primele doua sectiuni sunt Voci emergente ale documentarului, cu 10 productii europene noi in competitie si Europa Centrala si de Est, cu alte 10 documentare creative din zona fostului bloc sovietic. Filmele aduc in atentie intamplari bizare petrecute in timpul comunismului, povesti despre curajul unor anti-eroi, oameni obisnuiti care au avut curajul sa se opuna dictaturii, despre efectele tranzitiei, dictatorii de azi si, nu in ultimul rand, forta artei si a artistului in fata celor care vor puterea.

In Competitia Romania au fost selectate 11 filme: povesti ale romanilor plecati in tari straine, coruptia si curajul de a o demasca si de a lupta impotriva ei, lumea digitala cu noile ei reguli, varsta a treia, cautarea identitatii, traditiile stravechi si incercarile de a le pastra, fenomene inedite, precum si evenimente din istoria recenta, cum ar fi persecutiile pe care le-au trait membri ai comunitatii evreiesti acum 75 de ani sau efectele inca prezente ale dezastrului de la Cernobil.

Documentarele romanesti din competitie disponibile online sunt “23 august 1944” (Andra Tarara, David Schwartz, Roland Ibold), “Asteptati raspunsul operatorului” (Pavel Cuzuioc), “Come Find Me” (Diana Nicolae, Noriflorentina Vito), “Delta Bucureştiului” (Eva Pervolovici), “Eu Geniu Cioclea” (Gorgos Violeta), “Josefin & Florin” (Ellen Fiske, Joanna Karlberg) si “Toate raurile se varsa in mare si marea nu se umple niciodata” (Claudiu Mitcu). Filmele au fost prezentate in prima parte a festivalului, in cadrul Astra Film Open Air. Castigatorii au fost: “Josefin& Florin” de Ellen Fiske si Joanna Karlberg din Suedia (Premiul pentru cel mai bun documentar) si „Asteptati raspunsul operatorului” de Pavel Cuzuioc (Mentiune speciala a juriului).

“Josefin&Florin” spune povestea cersetorului roman Florin si a suedezei Josefin, o mama singura, care incep o poveste de dragoste dupa ce se intalnesc in fata unui magazin de cartier. Dupa opt luni impreuna, se casatoresc si incep o noua viata intr-un orasel suedez. Florin invata suedeza si cauta de lucru, dar, pe masura ce familia sa din Romania are o tot mai mare nevoie de bani, visul unei vieti mai bune ajunge sa fie pus la incercare.

“Asteptati raspunsul operatorului” este un documentar-calatorie observationala alaturi de tehnicieni din industria telecomunicatiilor. Desi aparent avem atat de multe instrumente de comunicare, locuim in continuare intr-un Turn Babel modern, o discordanta ordonata de personalitati si perspective.

Sectiunea din afara competitiilor este AFF Memorabilia, o selectie de 11 documentare care au marcat editiile precedente ale festivalului. Filmele sunt selectate din Arhiva Astra Film, care se apropie de 30.000 de titluri de filme documentare din toata lumea, adunate in cei 27 de ani de existenta a festivalului. 

Biletele s-au pus in vanzare, iar vizionarea unui film costa 10 lei, un abonament de Sectiune costa 50 de lei, iar abonamentul de acces la toate filmele (Festival Pass) 100 de lei. Biletele individuale si abonamentele se pot achizitiona de pe platforma https://tv.festhome.com/festivaltv/astra-film-festival sau direct de pe paginile filmelor. Intregul program poate fi gasit pe site-ul festivalului: https://www.astrafilm.ro/filme-online/ 

Citește în continuare