Skip to content

Festivalul Filmului European revine la Timisoara in perioada 9-12 mai. Ioana Iacob (actrita a Teatrului German din Timisoara) care joaca in Lieber Thomas de Andreas Kleinert va fi prezenta la proiectie


ICR da startul Festivalului Filmului European 2023 la Timisoara, chiar pe 9 mai, de Ziua Europei, care va fi marcata printr-o Gala speciala. Festivalul se desfasoara in perioada 9-12 mai, la Cinema Victoria.

Festivalul se deschide cu Bones and all / Cu tot cu oase al regizorului Luca Guadagnino, cu Timothee Chalamet si Taylor Russell

Filmul, scris de David Kajganich, care a lucrat anterior cu Guadagnino la Suspiria si A Bigger Splash, nu se fereste de sangele care vin odata cu nevoia insatiabila de oase umane a canibalilor Maren si Lee.

Bazata pe romanul YA din 2015 al lui Camille DeAngelis, povestea macabra urmareste o fata timida pe nume Maren, care descopera ca ii place gustul carnii umane, si se angajeaza intr-o calatorie prin tara pentru a-si gasi tatal absent, despre care crede ca este cheia pentru a intelege cine (sau ce) este ea. De-a lungul drumului, Maren intalneste alti canibali, inclusiv Sully, o figura paterna pradatoare, si Lee, un vagabond care o invata cum sa se descurce cu dorintele ei. In cele din urma, Maren trebuie sa se confrunte cu cine este inainte de a pierde ceea ce a mai ramas din umanitatea ei.

Modul in care Bones and All se concentreaza pe elementele romantice ale acestei relatii de dragoste interzise nu este prea diferit de materialul sau sursa. Cu toate acestea, Kajganich a facut modificari la opera originala despre care DeAngelis a spus ca au facut ca povestea ei despre dragoste, alienare si dependenta sa fie si mai buna.

In afara de Timisoara, a 27-a editie a Festivalului Filmului European 2023 se va desfasura si la Oravita (Casa de Cultura „George Motoia Craiu”), Bucuresti (Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei, Cinemateca Union, Cinema Elvire Popesco), intre 15-23 mai, Curtea de Arges (Centrul de Cultura si Arte „George Topirceanu”), intre 18-20 mai 2023, Botosani (Cinema Unirea), intre 18-21 maisi Gura Humorului (Casa de Cultura), intre 19-21 mai 2023.

„Nu lipsesc din programul nostru din acest an nici filme care se privesc cu zambetul pe buze si cu inima usoara, road movie-ul Omul cu raspunsurile / The Man With the Answers fiind exemplul cel mai bun in acest sens. Iar daca revedeti periodic filmele lui Rohmer atunci cand vi se face dor de lumea foarte aparte din creatia lui, trebuie sa veniti sa vedeti Tenéis que venir a verla. Ne asteapta cuminte la intersectia dintre feelgood movie si crochiu intimist si va putea fi vazut in seara de joi, 11 mai.

De la o jungla urbana uneori neprietenoasa cu abaterea de la norma (cea din Golul meu si cu mine), la jungla adevarata din Laos, pe care o privim si o ascultam in Samsara a lui Lois Patiño, Festivalul Filmului European ne invita sa descoperim Europa si lumea, pentru a ajunge inapoi la noi insine. Nu in ultimul rand, ne bucuram foarte tare sa o avem alaturi de noi, la sfarsitul proiectiei filmului Draga Thomas / Lieber Thomas, pe actrita timisoreana Ioana Iacob, careia regizorul Andreas Kleinert i-a incredintat un rol important”, a declarat directorul artistic al FFE, criticul de film Catalin Olaru.

Ioana este actrita a teatrului German din Timisoara si publicul roman o stie din ”Imi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari” sau ”Tipografic Majuscul”, ambele in regia lui Radu Jude. Pentru cel din urma a primit o nominalizare la Premiile Gopo 2021, pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar.

Referitor la filmul de Gala, Catalin a mai adaugat: „Odata cu Bones and all / Cu tot cu oase, celebrul regizor italian Luca Guadagnino recupereaza starea inclasabila pe care a descris-o cel mai bine in Io sono l’amore, cel de-al treilea lungmetraj al sau. Cu o diferenta notabila: tanjirea si fervoarea se traiesc, in acest film premiat cu Leul de Argint la Venetia, in nuante de rosu aprins.

Mai multe informatii despre filme, program si bilete pentru editia locala de la Timisoara – puteti gasi aici, iar despre Festivalul Filmului European 2023, aici

Articol sustinut de Vodafone

Citește în continuare