Skip to content

Concertul Orchestrei Filarmonica della Scala cu violoncelistul Daniel Müller-Schott este disponibil gratuit online pe site-ul Festivalului Enescu pe perioada sarbatorilor de iarna

Festivalul International George Enescu invita iubitorii muzicii clasice la auditia unuia dintre cele mai spectaculoase concerte ale editiei jubiliare pe site-ul www.festivalenescu.ro, in zilele sarbătorilor de iarna din acest an, alaturi de Orchestra Filarmonica della Scala cu violoncelistul Daniel Müller-Schott.

Concertul a avut loc pe 2 septembrie 2021, la Sala Palatului, in cadrul seriei Mari Orchestre ale Lumii, si s-a bucurat de aprecierea publicului. Programul este dedicat compozitorilor Dvořák si Brahms: Concertul in si minor pentru Violoncel si Orchestra, op. 104 si Simfonia nr. 2 in re major op. 73.

Filarmonica della Scala este o orchestra independenta fondata de Claudio Abbado impreuna cu muzicienii Operei La Scala in 1982 cu scopul principal de a dezvolta un repertoriu simfonic pentru a adauga o dimensiune suplimentara marii traditii de La Scala.

Orchestra a colaborat cu unii dintre cei mai mari dirijori ai vremii: Carlo Maria Giulini, Georges Prêtre, Lorin Maazel, Wolfgang Sawallisch, Zubin Metha, Leonard Bernstein si multi altii. Filarmonica a sustinut peste 800 de concerte in turneu in ultimii 30 de ani.

Daniel Müller-Schott este unul dintre cei mai cautati violoncelisti din lume si poate fi auzit pe toate marile scene de concert internationale. De multi ani, el incanta publicul ca ambasador al muzicii clasice in secolul XXI.

Pe langa interpretarile celor mai cunoscute concerte pentru violoncel, Daniel Müller-Schott are un interes special pentru descoperirea de opere mai putin cunoscute si extinderea repertoriului pentru violoncel, de exemplu prin  propriile transcrieri si prin cooperarea cu compozitori contemporani. Daniel Müller-Schott canta pe violoncelul „Ex Shapiro” de Matteo Goffriller, realizat la Venetia in 1727.

Sir André Previn si Peter Ruzicka i-au dedicat concerte pentru violoncel, care au fost cantate in premiera sub indrumarea compozitorilor cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig si Orchestra Filarmonicz de Camerz din Berlin.

Festivalurile internationale de muzica il au ca invitat in mod regulat pe Daniel Müller-Schott, inclusiv London Proms, Schubertiade, Schleswig-Holstein, Rheingau, Schwetzingen, Festivalul Primaverii de la Heidelberg si Mecklenburg-Vorpommern, unde violoncelistul a aparut prima data ca Director Artistic in 2019; iar in SUA, festivalurile de la Tanglewood, Ravinia, Bravo! Vail si Hollywood Bowl din Los Angeles.

Pe langa muzica, Daniel Müller-Schott are o afinitate considerabila pentru artele plastice, in special pentru picturile franceze din secolul al XIX-lea. Violoncelistul participa in mod regulat la proiecte de arta, ca de exemplu proiectul „Street Art” din München, Berlin (ARTE) sau Melbourne 2016.

Pe canalul de YouTube al Festivalului Enescu puteti urmari filmul „History Made with Love | 2021 George Enescu International Festival (O istorie din iubire)”, care prezinta culisele editiei jubiliare a Festivalului Enescu.

De asemenea, documentarul conecteaza spectatorii atat cu emotiile artistilor asa cum se vad in spatele scenei, cat si cu o parte din gandirea strategica ce a permis organizarea evenimentului in conditii de pandemie.

Inregistrarea concertului poate fi vizionata gratuit incepand de vineri, 24 decembrie, pana pe 2 ianuarie 2022, accesand linkul dedicat.

Citește în continuare