Skip to content

Concertul de deschidere a stagiunii Filarmonicii George Enescu din aceasta seara se va transmite live pe canalul de Youtube

Deschiderea stagiunii simfonice 2020-2021 a Filarmonicii „George Enescu“ a fost anuntata pentru astazi, 7 octombrie, incepand cu ora 19.00, in Sala mare a Ateneului Roman. Orchestra Filarmonicii, condusa de dirijorul englez Stefan Asbury, a propus un program alcatuit din urmatoarele lucrari: Pavana de Gabriel Fauré, Concertul nr. 1, in la minor, pentru violoncel şi orchestra, op. 33 de Camille Saint-Saëns si Simfonia nr. 2, in re major, op. 36 de Ludwig van Beethoven, iar in calitate de solist al serii, violoncelistul de talie internationala Andrei Ionita.

Din cauza noilor masuri de siguranta intrate in vigoare de astazi, toate evenimentele din interior au fost anulate, cel putin pentru urmatoarele doua saptamani, pana la noi informatii privind criza pandemica. Programul Filarmonicii George Enescu va ramane neschimbat, iar concertele vor fi transmise live pe site-ul si pe canalul de YouTube ale institutiei, fiind preluate si de pagina de Facebook. Concertul de deschidere de pe 7 si 8 octombrie va fi transmis miercuri seara, de la ora 19.00.

Biletele pentru concertul de deschidere vor fi returnate, incepand de saptamana viitoare, la Casa de Bilete a institutiei sau direct in contul de unde au fost platite.

Solistul din deschiderea stagiunii Filarmonicii „George Enescu“ este Andrei Ionita, castigator a numeroase premii in tara si in strainatate

Nascut in 1994 la Bucuresti, Andrei Ionita a inceput studiul pianului la varsta de cinci ani, iar trei ani mai tarziu a luat primele lectii de violoncel. A studiat cu Ani-Marie Paladi la Scoala de muzica „Iosif Sava” din Bucuresti si cu Jens Peter Maintz la Universität der Künste Berlin. Este castigator al Premiului I la Concursul International „Ceaikovski” din Moscova in iunie 2015, de asemenea laureat a numeroase concursuri internationale, dintre care amintim „Aram Haciaturian”, ARD, „Emanuel Feuermann”. In 2016-2018, a fost desemnat drept „New Generation Artist” de catre BBC, iar in stagiunea curenta – artist in rezidenta la Hamburg Symphoniker.

Andrei Ionita a concertat cu Münchner Philharmoniker, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Mariinsky, Filarmonica din Skt. Petersburg, Filarmonica Ceha, BBC National Orchestra of Wales, Filarmonica din Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume ca Valeriy Gergiev, Mikhail Pletnev, Nicholas Collon, printre altii. Andrei Ionita a evoluat in recitaluri sustinute la Carnegie Hall, Wigmore Hall, Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie din Hamburg, Zürich Tonhalle, LAC Lugano, L’Auditori din Barcelona, dar si la festivaluri precum Kissinger Sommer, Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein, Verbier, Cheltenham.

Discul sau de debut (realizat la Orchid Classics si lansat in primavara 2019) cuprinde lucrari pentru violoncel solo de Bach, Kodály, Brett Dean si Svante Henryson. Andrei Ionita este bursier al Deutsche Stiftung Musikleben si, prin generozitatea acestei fundatii, canta pe un violoncel realizat de Giovanni Battista Rogeri la Brescia in 1671.

Programul Filarmonicii George Enescu pentru sezonul 2020-2021 nu sufera momentan alte modificari

„2020-2021 este stagiunea de debut in calitate de Director de Onoare a celebrului pianist si dirijor Christian Zacharias, marcand si mandatul in premiera in Romania de solist in rezidenta a multipremiatului pianist Daniel Ciobanu“, declara Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu“. „Deschiderea stagiunii 2020-2021 are loc in conditii sanitare care impun restrictii imperative, afectand desfasurarea concertelor. Categoric limiteaza repertoriul, dar restrange si oferta muzicienilor invitati, dirijori si solisti, preocupati de pericolul pandemic. Pentru prima parte a stagiunii, cenzurata de diverse conditionari, Filarmonica s-a straduit sa sustina actul artistic cat mai aproape de standardul marii performante europene. si cred ca, in buna masura, am reusit. Prezenta unor nume de mare autoritate muzicala – Christian Badea, Andrei Ionita, Mihaela Martin, Stefan Asbury, Daniel Ciobanu, Viniciu Moroianu s. a. – este o garantie ca vom reusi sa confirmam statutul european al ansamblurilor noastre. Vom prezenta si alte formule orchestrale in premiera, alte programe de real interes pentru melomani si lumea muzicala, pe care le vom anunta in formele consacrate“, subliniaza managerul general al institutiei.

Un concert dirijat de Tiberiu Soare, realizat in parteneriat cu Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR), este programat pe 29 si 30 octombrie 2020, fiind dedicat centenarului Uniunii Compozitorilor din Romania.

Alaturi de orchestra, Corul Filarmonicii „George Enescu“ va prezenta publicului in cadrul concertelor vocal-simfonice cateva dintre cele mai reprezentative partituri clasice, semnate de Bach, Mozart si Beethoven.

Citește în continuare