Skip to content

Filme de Oscar la Zilele filmului „Memoria Holocaustului” la Cinema Muzeul Taranului din Bucuresti

Pe 27 ianuarie 2020 se implinesc 75 de ani de la eliberarea lagarului de la Auschwitz, locul in care milioane de vieti au fost distruse.

Cu ocazia Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”, impreuna cu Muzeul National al Taranului Roman, invita pasionatii de film si istorie, in weekendul 24-26 ianuarie 2020 la a treia editie a proiectului cultural Zilele filmului „Memoria Holocaustului”.

Proiectului din acest an cuprinde documentare premiate cu Oscar, filme artistice si de animatie care ne amintesc de unul dintre cele mai intunecate episoade din istoria Europei si a Romaniei, Holocaustul.

O alternativa la metodele clasice de cunoastere, programul cultural Zilele Filmului „Memoria Holocaustului” ne impulsioneaza sa descoperim istoria dintr-o perspectiva diferita, prin arta cinematografica, a unui trecut care si-a pus amprenta asupra celor care au supravietuit Holocaustului, asupra familiilor si generatiilor care le-au urmat.

Deschiderea evenimentului va avea loc vineri, 24 ianuarie, de la ora 18:00, la Cinema Muzeul Taranului, unde sunt asteptati sa participe reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai Corpului Diplomatic.

Seria proiectilor artistice incepe cu L’Origine de la violence/Originea violentei, in regia lui Elie Chouraqui, o drama franco-germana inspirata din fapte reale. Filmul aduce in atentia publicului aventura cautării asidue a trecutului de catre tanarul Nathan Fabre, personajul principal. Un trecut pe care familia nu doreste sa i-l dezvaluie pentru ca uitarea este cea mai buna varianta pentru a supravietui.

Sambata este rezervata documentarelor si filmelor de animatie pentru copii.

Holocaustul reprezinta o realitate pe care toti trebuie sa o cunoastem, desi este un subiect dificil de inteles si de explicat copiilor.

The Star of Andra and Tati/Steaua Andrei si a lui Tati este o animatie italiana in regia lui Alessandro Belli si Rosalba Vitellaro, care prezinta povestea surorilor Andra si Tatiana Bucci. La varsta de patru si sase ani cele doua surori au fost luate prizoniere la Auschwitz. Regizorul reuseste sa aduca in vizorul publicului si a tinerelor generatii experienta copiilor evrei din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Filmul poate fi urmarit sambata, pe 25 ianuarie, de la ora 16:00.

In cadrul editiei de anul acesta, tema supravietuirii si a modului in care viata a continuat dupa Holocaust este prezentata prin intermediul documentarelor.

In pelicula canadiana The Lady in Number 6: Music Saved My Life/Doamna de la numarul 6: muzica mi-a salvat viata, o fosta prizoniera a lagarului de la Theresienstadt povesteste despre supravietuire, despre cum si-a gasit un punct de sprijin in muzica si cum percepe viata dupa Holocaust: „Fiecare zi in care traim este frumoasa. Este frumoasa!”- Alice Sommer Herz. In regia lui Malcom Clarke, filmul ruleaza sambata, de la ora 16:45.

Supravietuitorii lagarului de la Auschwitz povestesc in documentarul Numbered/Numerotati despre cum erau redusi oamenii la simple numere in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. O productie israeliana regizata de Dana Doron si Uriel Sinai, care poate fi vizionata pe 25 ianuarie, de la ora 17:45.

Documentarul Dor de tine, produs si regizat de Mireille Abramovici prezinta povestea de iubire dintre Sylvia si Isaac Abramovici, evrei romani aflati la studiu in Franta si drama prin care trec in perioada razboiului. Descoperind corespondenta parintilor, Mireille pleaca pe urmele tatalui pe care nu l-a cunoscut niciodata, acesta murind intr-un lagar nazist cu zece zile inainte ca ea sa se nasca. Filmul ruleaza duminica, de la 16:00.

Productia ruseasca, Sobibor, in regia lui Konstantin Khabenskiy, incheie seria ecranizarilor pe tema Holocaustului, duminica, de la ora 17:30. Pelicula aduce in prim-plan istoria singurei revolte reusite din lagarul de exterminare Sobibor. Ofiterul sovietic Alexander Pechersky, simbol al rezistentei, face imposibilul, organizand in 1943 o revolta si o evadare in masa a prizonierilor din Sobibor.

Locurile in sala se pot rezerva gratuit pe eventbook.ro.

Cel mai important eveniment de comemorare internationala de anul acesta va fi organizat la Memorialul de la Auschwitz, pe 27 ianuarie 2020, unde sunt asteptati 200 de supravietuitori ai Holocaustului.

Istoria Holocaustului este complexa si vasta. Sase milioane de evrei, de toate varstele, au fost ucisi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca parte din „solutia finala a problemei evreiesti”. Programul de exterminare a evreilor, planuit si executat de regimul national-socialist din Germania, a fost condus de Adolf Hitler si de colaboratorii acestuia.

Pe 27 ianuarie 1945, cel mai mare lagar nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astazi in Polonia) a fost eliberat de armata sovietica.

In urma cu cinci ani, aproximativ 300 de supravietuitori, martori ai istoriei de la Auschwitz, s-au intalnit in fata Portii Mortii din fosta tabara de la Birkenau pentru a comemora 70 de ani de la eliberare. Ceremonia menita sa evoce amintirea Holocaustului a fost transmisa in direct, in intreaga lume.

Citește în continuare