Skip to content

“Titane”, “A Hero” si “The Worst Person in the World” sunt printre filmele castigatoare la Cannes care vor putea fi urmarite si in Romania

Editia a-74 a Festivalului de Film de la Cannes s-a incheiat cu o situatie amuzanta: presedintele juriului a anuntat din greseala inca din primul moment marele premiu care ar fi trebuit anuntat la sfarsitul galei.

Trofeul Palme d’Or a revenit unui film regizat de o femeie – „Titane”, in regia Julia Ducournau. Este a doua regizoare, dupa Jane Campion, care primeste acest premiu.

„Titane”,  filmul Juliei Ducournau, a doua femeie din istoria festivalului care castiga Palme dOr, „A Hero” (r. Asghar Farhadi), castigator al Grand Prix, si „The Worst Person In The World” (r. Joaquim Trier), care a primit premiul pentru Cea mai buna actrita (Renate Reinsve), vor fi distribuite in Romania de Independenta Film, alaturi de alte titluri din selectia festivalului, precum „Paris, 13th District” de Jacques Audiard, Tre Pianide Nanni Moretti, „Where is Anne Frank” de Ari Folman si „Cow” de Andrea Arnold.

„Titane” este un film horror imaginat de cineasta Julia Ducournau. La proiectie, mai multi spectatori au lesinat in sala in timpul vizionarii filmului, care atinge teme precum paternitatea, problemele trans sau relatia om-masina. In rolurile principale joaca Vincent Lindon, complet deformat, modificat fizic pentru a semana cu un batran practicant de bodybuilding, alaturi de actrita Agathe Rousselle.

Filmul a fost catalogat drept misterios de publicatiile straine atunci cand a aparut synopsis-ul pe pagina oficiala a festivalului, cu descrierea: „Dupa o serie de infractiuni inexplicabile, un tata isi gaseste fiul care a disparut cu 10 ani in urma. Titane, denumirea in limba franceza pentru titan, este un metal foarte rezistent la caldura si coroziune, care formeaza legaturi solide ca roca.”

„A Hero” al iranianului Asghar Farhadi, a castigat Grand Prix – Marele Premiu. Farhadi evoca povestea unui barbat care vrea sa-si plateasca datoria vizavi de cineva pentru a putea iesi din inchisoare. Intr-o societate iraniana neincrezatoare si manipulatoare, sansele de izbanda ale respectivului sunt insa minime.

„The Worst Person In The World” al norvegianului Joachim Trier i-a adus actritei Renate Reinsve premiul pentru cea mai buna actrita. Aceasta interpreteaza rolul unei femei aflata in cautarea echilibrului si a dragostei dupa ce au trecut bine de 30 de ani.

Alte titluri din selectia Festivalului de Film de la Cannes care vor ajunge in cinematografele din Romania in urmatoarele luni sunt: „Paris, 13th District” de Jacques Audiard, „Tre Piani” de Nanni Moretti, „Where is Anne Frank” de Ari Folman si „Cow” de Andrea Arnold.

Citește în continuare