Skip to content

Filmele Marvel nu mai sunt cenzurate in China. Autoritatea chineza de reglementare bloca in mod constant filmele internationale pentru a mentine cenzura si pentru a proteja cinematografia locala

China pune capat interdictiei asupra filmelor Marvel dupa mai bine de trei ani, noteaza presa de specialitate, iar cenzura va fi ridicata incepand cu luna februarie 2023, cand ultimele filme cu supereroi Black Panther si Ant-Man vor fi lansate si in aceasta tara.

Cenzura a inceput in 2019, ceea ce a produs Disney o paguba de sute de milioane de dolari in vanzari de bilete deoarece lansarile de filme straine sunt aprobate sau respinse de autoritatile de reglementare de la China Film Administration (CFA), care face parte din departamentul de propaganda al Partidului Comunist Chinez. CFA bloca in mod obisnuit lansarea de filme straine pentru a mentine cenzura si pentru a proteja industria cinematografica nationala.

Publicatia The Guardian mentioneaza ca CFA nu a explicat niciodata de ce filmele Marvel au fost blocate de la jumatatea anului 2019, insa analistii din industria filmului au invocat mai multe motive potentiale de-a lungul anilor, inclusiv prezenta personajelor LGBTQ+ si a simbolurilor patriotismului american, cum ar fi Statuia Libertatii; angajarea regizoarei Eternals Chloé Zhao, care a fost criticata pentru declaratiile pe care le-a facut despre tara natala in interviuri sau cresterea tensiunii politice intre SUA si China.

Din 2019, filmele Black Widow, Spider-Man: No Way Home, Eternals, Shang-Chi si Legenda celor zece inele, Doctor Strange in the Multiverse of Madness si Thor: Love and Thunder nu au fost lansate in China.

Insa populatia chineza este fana a filmelor Marvel,care au fost un succes de box office in China in trecut: prima Pantera Neagra a castigat 105 de milioane de dolari in China in 2018, in timp ce Ant-Man and the Wasp au incasat 121,2 milioane de dolari in acelasi an.

Au existat recent semne ca China isi schimba regulile, dupa ce Avatarul lui James Cameron a fost aprobat pentru lansare si pentru proiectie in timpul sarbatorii de Anul Nou lunar din China, care este de obicei rezervat doar filmelor interne. „Avatar: The Way of Water” a castigat pana acum 220 de milioane de dolari in China, insa filmul inca ruleaza in cinematografe.

The Guardian mentioneaza ca in 2022, a fost raportat ca „Spider-Man: No Way Home” i s-a refuzat lansarea dupa ce CFA i-a cerut distribuitorului filmului, Sony, sa elimine Statuia Libertatii din scenele pe care le considerau prea „patriotice”, studioul a refuzat, iar filmul nu a mai aparut pe ecrane.

Pentru filmul „Doctor Strange in the Multiverse of Madness” s-a refuzat aprobarea pentru a fi proiectat in cinematografe din cauza includerii unui personaj cu doua mame lesbiene si pentru o scena care implica un chiosc de ziare care prezenta personajele chinezesti pentru Epoch Times, un ziar care critica Partidul Comunist.

In august 2022, si finalul filmului „Minions” a fost schimbat in China. Cenzura a decis ca Gru sa devina un personaj pozitiv, desi era unul negativ.

Publicul din China a descoperit in prequelul „Despicable Me”, „Minions: The Rise of Gru”, o surpriza cauzata de cenzura: personajul Gru, principalul raufacator al francizei Illumination, s-a transformat personaj bun.

Versiunea chineza a filmului animat are o serie de scene post-credit in care o varietate de subtitrari spun ca Gru „a devenit in cele din urma unul dintre baietii buni” si care s-a „dedicat sa-si creasca familia”.

In adaptarea chineza, politistii il aresteaza pe mentorul lui Gru, Wild Knuckles, il retin, personaj care mai tarziu este inchis pentru 20 de ani pentru crimele sale. In timp ce Knuckles este in inchisoare, el gaseste o noua pasiune pentru cantat si dans.

In versiunea oficiala lansata in SUA, telespectatorii afla cum Gru a pacalit politia si a invatat sa-si invinga dusmanii pentru a deveni cel mai cunoscut raufacator.

Informatiile au aparut pe platforma Weibo, versiunea de Twitter a Chinei, unde internautii si-au exprima frustrarea fata de finalul oficial, dupa cum a mentionat publicatia Daily Mail.

Citește în continuare