Skip to content

Straniile incercari muzicale din pandemie: Trupa americana “The Flaming Lips” intr-un concert in care toata lumea era izolata in bule.

Cu o noua tulpina care ameninta continuarea pandemiei si cu o rata de vaccinare mult prea mica fata de nevoile reale, organizatorii de evenimente devin din ce in ce mai creativi. In Oklahoma, trupa americana “The Flaming Lips” a concertat recent in niste bule special create pentru eveniment, de data aceasta cu publicul prezent tot in bule. Trupa a mai organizat un concert similar in Septembrie 2020, insa fara public.

Spatiul desemnat concertului a acoperit 100 de astfel de bule, in care incapeau maxim trei oameni, fiecare bula avand si un sistem propriu de sonorizare, o sticla de apa, un ventilator pentru aer cu baterii, un prosop si un semn cu mesajele “am nevoie la baie” si “prea cald inauntru”. Aerul din bula este suficient pentru o ora si 10 minute, iar procedura de intrare la concert n-ar trebui sa dureze mai mult de 20 minute, a explicat pentru publicatia TMZ vocalistul Wayne Coyne.  Ideea i-a venit chiar vocalistului, care deseori in timpul concertelor se arunca in public intr-o bula.

Concertul fusese amanat din decembrie, cand numarul cazurilor de infectii cu noul coronavirus a crescut ingrijorator in Oklahoma, asadar aceasta varianta a devenit pe cat de stricta, pe atat de ciudata, insa esentiala pentru ca fanii sa nu-si puna in pericol familiile.

Intreaga documentatie a procesului de creare a bulelor pentru fanii trupei a fost facuta de cameramanul Nathan Poppe, care a explicat toate etapele pe contul sau de Twitter. Au inceput prin a imparti sala de la The Criterion Theatre in partite de 10×10, cu o bula in fiecare patrat. Acestia s-au gandit inclusiv la aplauze, publicul lovind tavanul bulei pentru a-si manifesta entuziasmul.

Aparent, concertul poate fi replicat oriunde, atat timp cat exista un loc potrivit pentru desfasurarea bulelor si se gaseste personal adecvat pentru a creea experienta, dar si fani dispusi sa incerce un astfel de eveniment. Intreaga experienta s-a terminat in timp ce audienta se rostogoleste spre iesire si si-au pus mastile pe fata inainte sa iasa din bula, asa cum Wayne Coyne a prezentat pe Instagramul sau.

Intre timp, in weekendul trecut, in Noua Zeelanda, tara care a relaxat total masurile de preventie a raspandirii virusului, un concert de 22.000 de fani nedistantati si fara masti a avut loc.

Formatia Six60 este in turneu, iar regulile de acces pentru fani au fost sa se inregistreze la fata locului scanand un cod QR, dar si activarea prin Bluetooth a unei aplicatii de urmarire a  COVID-19 in cazul in care au intrat in contact cu cineva virusat. Conform BBC, abia duminica au inregistrat un caz nou de coronavirus al unei doamne recent intoarce din Europa, dupa doua luni fara niciun cetatean infectat. La populatia de 5 milioane a Noii Zeelande au fost confirmate doar 1,927 de cazuri si 25 de morti de la inceputul pandemiei.

La Barcelona, organizatorii festivalului Primavera Sound au testat o varianta de participare la eveniment cu 1000 de persoane, impartiti in doua grupuri distincte, carora li s-au facut teste antigen  COVID-19 la distanta de 8 zile de la primul test.

Dintre participanti, doar doua persoane au fost descoperite pozitive, ceea ce au dus la concluzia ca acest sistem de testare pentru participarea la un eveniment cu public numeros ar putea functiona.

Totodata, Germania a anulat majoritatea concertelor si evenimentelor pana in aprilie 2021, cu posibilitatea de prelungire a datei, avand in vedere faptul ca noua tulpina se raspandeste comunitar rapid pe teritoriul tarii.

Si situatia Marii Britanii ramane incerta, mai ales din cauza faptului ca noua tulpina se dezvolta extrem de rapid pe teritoriul tarii, chiar daca in aceeasi masura cetatenii primesc vaccinul.

Mai mult, exista si problema nerezolvata inca a drepturilor de a organiza evenimente cu trupe fara cetatenie britanica, precum si pentru cetatenii britanici artisti. Pana in acest moment, costurile aferente celor din afara spatiului britanic nu au fost inca negociate de oficiali, ceea ce incurca si mai mult industria artistica care urmeaza sa fie supusa unor costuri suplimentare.

Intreaga lume muzicala comenteaza si pune si mai multa presiune pe organizatorii de evenimente faptul ca Festivalul Glastonbury, unul dintre cele mai mari si cunoscute evenimente muzicale din lume, a anuntat ca editia din 2021 va fi anulata.

Organizatorii Michael si Emily Eavis au declarat ca „In ciuda eforturilor noastre de a muta muntii, Raiul si Iadul, ni s-a clarificat faptul ca nu vom putea organiza festivalul in acest an. Ne pare rau sa va dezamagim.” Cu o capacitate de 210.000 de oameni, Glastonbury ar putea reveni in 2022 pentru a sarbatori a 50-a editie din istoria sa.

Citește în continuare