Skip to content

Florina Gleznea este Carmen in Cinci ore cu Mario regizat de Mariana Camarasan, la teatrul unteatru

Spectacolul realizat dupa romanul spaniolului Miguel Delibes, publicat in 1966, a avut premiera in 2014 pe scena teatrului unteatru. “Cinci ore cu Mario” se afla printre cele mai bune romane spaniole din secolul 20, potrivit publicatiei El Mundo.

In noiembrie 1979 a fost lansata versiunea de teatru produsa de Jose Samano si regizata de Josefina Molina. In decembrie 1988 a avut premiera in Paris regizata de Luis Rodriguez sub licenta lui Samano cu Pilar Perez in rolul lui Carmen, alaturi de Luis Jimenez.

In varianta de la unteatru, acesta este un one woman show cu Florina Gleznea si se poate vedea in acesta stagiune pe aceeasi scena.

Spectacolul spune povestea unei femei care isi rememoreaza viata in timpul priveghiului sotului ei

Regizoarea face un portret al feminitatii din perioada razboiului civil al Spaniei, cel de-al Doilea Razboi Mondial si epoca franchista, in care Carmen (Florina Gleznea) urmeaza cursul istoriei, cel al femeii dependenta de barbat, iar saracia, lipsa de speranta si prejudecatile sociale ii amprenteaza destinul.

Este un spectacol confesiune, in care protagonista are un dialog cu sotul decedat, caruia ii reproseaza intreaga viata petrecuta impreuna, timp in care ea s-a dedicat familiei si cresterii copiilor.

Lipsa comunicarii,  statul social si doctrina politica sunt principalele teme ale romanului lui Miguel Delibes

Problemele din Spania din anii ’60 si afilierea la o doctrina politica erau fatale, iar protagonista avea de infruntat conditia sa de femeie a acelor timpuri, in care traseul sau existential si-a pus amprenta asupra copilariei, iar mai apoi a tinerei femei care a adunat frustrari de-a lungul timpului si care ii vor marca intregul univers conjugal.

Spectacolul este structurat in 5 episoade distincte. Punctul de plecare al acestuia il reprezinta prezentul nefericit, care nu ii ofera prea multe perspective, in care Carmen este o femeie cu vederi inguste dominate de nemultumirile ei, iar principalul vinovat este sotul decedat. Pe parcursul povestii spectatorului ii este dezvaluit trecutul tensionat, cu o multime infinita de posibilitati. Structura rigida a acesteia se destrama incet – incet si acesta descopera o tanara exuberanta pe care viata a ingropat-o de vie, care a murit cu mult inainte de sotul ei.

Florina Gleznea este Carmen, o femeie cu responsabilitati si incapabila de bucurie, a carui soarta a fost decisa de altii

Prinsa in propria ei gandire, actrita este ferma, expresiva si puternica. In decorul extrem de simplu – o bancuta, o scara si o lustra – aceasta creeaza un personaj care isi pierde pofta de viata odata cu sperantele si devine dintr-o fiinta libera, una prinsa in conventii sociale, furstrata pentru ca nu este inteleasa de sotul ei care o domina prin statutul social remarcabil, profesor si scriitor, superior din punct de vedere intelectual fata de ea.

Actrita realizeaza un portret plin de compasiune al femeii nesigure pe sentimentele si senzualitatea ei. Portretul este valabil si astazi intr-o societate conservatoare. Este pe rand mama, sotie cicalitoare, tentata de adulter si de iubiri exuberante, intr-o lume in care soarta decide pentru altii.

“Cinci ore cu Mario” de Miguel Delibes

Spectacolul se poate vedea in 17 ianuarie, ora 19.30, Sala Mica

Durata: 1h 20min (fara pauza)

Bilete: aici

Citește în continuare