Skip to content

Iubitorii competitiilor de Formula 1 pot vedea la Bucuresti o expozitie eveniment semnata de fotojurnalistul Richard Kelley

Expozitia “Waiting- A Decade of Life in the Grand Prix Pit Lane” prezinta o parte din munca lui Richard Kelley care documenteaza de mai bine de 45 de ani unele dintre cele mai importante momente din Formula 1, cu emotiile sportului in care milisecundele pot face diferenta intre victorie si infrangere.

Kelley este cel care a documentat accidentul pilotului Francois Cevert care avea 29 de ani cand a murit, un eveniment care a marcat istoria competitiilor de Formula 1

Francois Cevert fotografiat de Richard Kelley

Intr-una din cartile sale in care a adunat memorabilia despre Formula 1, Richard Kelley povesteste cum, la inceputul carierei sale in fotografie, s-a imprietenit cu pilotul Francois Cevert a carui moarte a si fotografiat-o.

“Aveam 19 ani, eram student la fotojurnalism la Universitatea din Indiana si eram asistent de fotograf pentru Chuck Robinson care lucra pentru Associated Press. L-am implorat sa-mi obtina o acreditare pentru Marele Premiu al Statelor Unite.

Citisem tot ce gasisem despre Francois Cevert si voiam sa fac fotografii care sa-i surprinda caracterul, temperamentul. Imi amintesc in detaliu cum, in acea dimineata fatidica, am stat cu el la garaje, apoi am mers sa o intalneasca pe sotia mentorului lui, Jackie Stewart, care sosise in zona de competitie. Putin mai tarziu s-a urcat in masina, s-a indreptat catre pit-uri si a fost gata de concurs. Dupa mai putin de un minut de la start masina lui s-a rasturnat. Imi amintesc cum am luat-o la fuga catre locul accidentului si cum un fotograf de la Sports Illustrated mi-a blocat calea si mi-a spus: Da-le spatiu… e mort.”

Pilotul francez Francois Cevert a murit pe 6 octombrie 1973;  viata lui a fost documentata in doua filme, pe amandoua le puteti gasi pe amazon – 1: Life on the Limit si  The Quick and the Dead. 

In expozitia lui Richard Kelley de la Bucuresti veti putea vedea imagini inedite cu unii dintre cei mai importanti campioni de Formula 1

Niki Lauda, Alain Prost, Nigel Mansell, James Hunt sau Jackie Stewart sunt doar cateva dintre numele surprinse de Kelley in momente de incrancenare sau de triumf, alaturi de echipa la pregatirea pentru cursa sau in asteptarea startului.

Kelley spune ca a fost inspirat de fotografii Henri Cartier-Bresson si Joseph Koudelka, iar crezul sau ca fotograf a venit din valorile muncii lor: “Fa fotografii care sa spuna o poveste; nu e vorba despre tine asa ca dispari din cadru, lasa vanitatea deoparte si compune cadre elegante care sa arate adevarul din fiecare intamplare.”

La Bucuresti, Richard Kelley va lansa si cartea “Waiting- A Decade of Life in the Grand Prix Pit Lane”, considerata de specialisti un document de mare valoare pentru lumea competitiilor de Formula 1.

Aici cateva imagini din carte

Expozitia „Waiting: A Decade of Life in the Grand Prix Pit Lane” este gazduita de Qreator by Iqos intre 15 si 22 octombrie.

Citește în continuare