Skip to content

(foto) Vacanta in casa sotilor Zelda si Scott Fitzgerald. Camerele de la etajul muzeului sunt disponibile pentru inchiriere pe Airbnb de la 80 euro/noapte

Daca ajungeti in Montgomery, Alabama, SUA, puteti innopta chiar in casa sotilor F. Scott si Zelda Fitzgerald, in locul unde cuplul a locuit din 1931-1932. Cladirea contine singurul Muzeu F. Scott & Zelda Fitzgerald si doua apartamente unde vizitatorii pot sta, conform platformei Airbnb, cu preturi de la 80 euro pe noapte.

In 1932, fiind internata in spitalul Johns Hopkins din Baltimore, scrie la un roman pe care il termina in sase saptamani – “Acordă-mi acest vals” (Save Me the Waltz), pe care il va rescrie partial, la insistentele lui Scott, care lucra la “Blandetea noptii” (Tender is the night). Cartea Zeldei nu s-a bucurat de succes ca, de altfel, nici lucrarile ei de pictura, expuse in 1934. Din descrierea apartamentului, Airbnb mentioneaza ca aici cei doi au scris portiuni romanele lor, „Save Me the Waltz” si „Tender is the night”.

Acorda-mi acest vals” este mai mult decat o fictiune autobiografica, ca si “Blandetea noptii” de Scott Fitzgerald, de altfel. Cele doua romane creeaza “un joc de oglinzi pe care Zelda si Scott si le asaza unul in fata celuilalt si in care imaginile lor reflectate reciproc se pierd la infinit, tot asa cum in viata reala cei doi soti s-au pierdut intr-o spirala a exceselor si nefericirii”, mentioneaza editura Humanitas, unde a si aparut traducerea romanului.

Parterul gazduieste acum Muzeul Fitzgerald, iar la etaj sunt cele doua apartamente separate, pastreaza ca in anii 1930, cu minima interventie.

Casa are inca tapetul original, iar scara este abrupta si putin luminata, iar facilitatile contemporane sunt limitate. Unul dintre apartamente are un dormitor, bucatarie completa si baie. Dormitorul matrimonial include un pat queen-size si exista inclusiv o camera de zi separata, o sala de mese, toate cu vedere la magnoliul de pe peluza din fata. Oaspetii cazati aici au acces la un tur gratuit al muzeului. Niciuna dintre camere nu dispune de televizor, dar exista WiFi.

Acestia au locuit in aceasta casa in perioada in care Zelda era deja diagnosticata cu schizofrenie si era internata interminent in diverse clinici din America, dupa o perioada de internare si in Elvetia.

Citește în continuare