Skip to content

Frica de opiniile altora – sau FOPO – va poate afecta grav starea mentala. Parte din agresiunea online, FOPO e in atentia psihologilor pentru ca afecteaza tot mai multa lume.

Probabil ca ati auzit de FOMO (“fear of missing out”) sau frica de a lipsi din grupul care da validarea sociala sau de a rata evenimentele importante care sunt prezentate in social media. Pare straniu pentru unii, dar este o stare pe care o traiesc multi adolescenti si chiar adulti care petrec foarte mult timp in social media.

Acum psihologii studiaza o alta situatie care afecteaza emotional tot mai multi tineri: FOPO (fear of other people’s opinions), prescurtarea de la frica de opiniile altora

Si chiar daca nu credeti ca se aplica in cazul dvs sau al celor apropiati dvs, e cel mai probabil ca e o stare care va atinge zilnic.

Psihologii care studiaza efectele social media spun ca toata lumea are aceasta teama intr-o anumita masura – este modul in care creierul nostru este conectat.

Spre deosebire de oamenii cavernelor, ale caror nevoi prioritare erau hrana, adapostul si faptul de a nu fi ucis de un leu, ca oameni care au aceste lucruri in mare parte rezolvate, una dintre nevoile noastre prioritare acum este conexiunea. Si asta inseamna ca teama noastra de deconectare este puternica.

Pe de o parte reierul s-a adaptat pentru a combate aceasta teama, dezvoltandu-si autocritica pentru a ne proteja de oamenii care se deconecteaza de noi, pe de alta parte – in unele popoare (cum suntem noi) exista din cultura populara reprosul cuiva cu autoritate la adresa unui comportament care iese din tipare “dar ce o sa zica lumea?”, o remarca pe care o generatie intreaga a auzit-o foarte des. Remarca pe care o mai aud tinerii din comunitatile foarte mici, unde toata lumea se stie cu toata lumea, iar membrii comunitatii sunt obisnuiti sa discute activitatea celorlalti.

Daca acum 20 de ani asta se intampla la o scala mai mica, la nivelul unui sat sau al unei scari de bloc, astazi in epoca social media au pareri despre fiecare activitate a unei persoane zeci de necunoscuti. Iar parerile sunt exprimate direct catre persoana in cauza, generand anxietati.

Asa apar toate acele ingrijorari ca oamenii ne vor judeca sau vor face evaluari despre noi pe baza unor lucruri precum ceea ce purtam si calibrul petrecerilor de aniversare ale copiilor nostri.

Si se afla, de asemenea, in spatele comportamentelor si gandurilor noastre de genul „ar trebui”, „trebuie” si „ce se intampla daca nu fac un anumit lucru care e la moda”,

FOPO genereaza multa anxietate, pentru ca frica este frica si, indiferent de sursa, se manifesta intotdeauna ca un raspuns fiziologic in corpul nostru. Avem umeri mai incordati, o inima care bate repede, iar lobul frontal al creierului se inchide.

O problema este ca, deoarece FOPO este o constanta, astazi traim intr-o bucla de stres cronic.

Ajungem sa calatorim in mod constant in timp in afara momentului in care ne aflam, la ganduri despre ce trebuie sa fac, ce ar trebui sa fac si ce nu am facut, iar asta mentine stresul constant in corpul nostru”.

In timp ce FOPO ar putea fi parte din felul tau de a fi, iata trei modalitati care te pot ajuta sa depasesti aceasta situatie.

Recunoasteti pentru dvs ca vi se intampla. Trebuie sa devenim foarte buni la recunoasterea modului in care FOPO se manifesta in sentimentele si comportamentele noastre, pentru ca le facem de mult timp si nici macar nu mai suntem constienti de ele. Multe dintre comportamentele de care trebuie sa fim constienti sunt in jurul evitarii, placerii oamenilor si a fi persoana care spune da la orice.

Invatati acceptarea. Asta inseamna acceptarea de sine,acceptarea ca esti suficient, chiar daca nu faci prajitura perfecta pentru serbarea de la scoala sau daca nu ajungi tarziu la ceva, dar si acceptarea mediului extern. In timp ce recunoasteti ca este normal sa va ingrijorati de ceea ce cred ceilalti oameni, este important sa acceptati si faptul ca acest lucru este dincolo de controlul tau.”

Schimba-ti comportamentul. „Cel mai important pas dupa acceptare este de a face in mod intentionat lucrurile in mod diferit, ceea ce va necesita o munca constienta, va va face sa va simtiti inconfortabil si s-ar putea sa nu o faceti perfect de prima data. Oricat de straniu suna, spuneti-va ca e absolut ok sa nu mergeti la un eveniment, sa nu postati ca toata lumea, sa nu aveti vacante asemenea celor de pe Instagram, sa nu va faceti selfie-uri. Cand facem acest lucru, mintea noastra primeste dovezi ca este in regula – prietenii tai nu te-au respins pentru ca nu ai mers la petrecere, iar colegii tai nu au ras de tine la sedinta.

Citește în continuare