Skip to content

Fobia de care sufera personajul principal din noul serial Netflix, Femeia din casa de vizavi de fata de la fereastra, teama de ploaie exista in realitate. Cum se trateaza ombrofobia.

Fobia de care sufera personajul principal din noul serial Netflix, Femeia din casa de vizavi de fata de la fereastra, teama de ploaie exista in realitate si este diagnosticata si tratata de specialisti.

Serialul care o are in rolul principal pe Kristen Bell este o perspectiva satirica intunecata, dar stropita cu mult vin asupra thrillerului psihologic, care te va face sa te intrebi pâna la sfârsit cine, ce, unde, de ce si cum naiba se intampla ce se intampla.

„Ma simt prost. E vorba de ombrofobie mea. Mi-e frica de ploaie.” Acestea sunt cuvintele Annei (Kristen Bell), eroina noului serial de succes al Netflix (si cu un titlu intentionat lung) The Woman Who Lived Across the Window from the Girl in the Window, care a intrat in direct pe platforma la sfârsitul lunii ianuarie.

Intinsa pe canapeaua vecinei, tânara este dezolata. In timp ce se indrepta sa ii aduca o caserola de pui pe care o pregatise, a inceput brusc o furtuna puternica. Acolo, in mijlocul strazii, se simtea incapabila sa continue. Mai rau, a lesinat de frica. Aceasta reactie nu este atât de suprarealista. „O fobie merge dincolo de raspunsul normal sau asteptat. Va fi fie prea intensa, fie paralizanta. Pe scurt, interfereaza cu functionarea”, potrivit unui profesor de psihoeducatie si psihologie la Universitatea din Québec in Outaouais, Stéphane Bouchard, intervievat de Radio Canada in 2019.

Frica de ploaie este o fobie foarte reala. Termenul a fost inventat de botanistul Julius Wiesner in secolul al XIX-lea pentru a desemna plantele care nu tolereaza prea multa ploaie, spre deosebire de asa-numitele plante „ombrofile”.

In viata reala, cauzele ombrofobiei nu sunt clare. Aceasta poate fi legata de gene, de mediu sau de traume. Inundatia unei case, din cauza vremii nefavorabile, poate fi una dintre cauzele care sa declanseze o asemenea fobie.

Cu toate acestea, ceea ce se stie este ca aceasta fobie nu este una dintre cele mai frecvente, spre deosebire de frica de paianjeni, de spatiile inchise sau de locurile publice aglomerate. Nu se stie nici daca este posibil sa scape de ea. In serial Anna se trezeste târându-se in mijlocul strazii si in ploaie, hotarâta sa-l impiedice pe criminal sa comita o noua crima si isi invinge astfel frica de ploaie.

Pluviofobia, cunoscuta si sub numele de ombrofobie, este frica persistenta si intensa de ploi si evenimentele legate de acestea (tunete, fulgere etc.) si intra la categoria fobiilor specifice unui stimul de mediu.

Vârsta estimata pentru dezvoltarea acestui tip de fobii este in jur de 23 de ani, iar dintre fobiile de mediu care este cea mai frecventa este frica de inaltime. Stimulul care este perceput ca daunator, in acest caz ploaia, poate genera asteptari de pericole constiente sau inconstiente.

In general, frica asociata cu fobiile este declansata de expunerea la un stimul care este perceput ca daunator, fobiile genereaza anxietate, ceea ce implica semne si simptome precum tahicardie, hiperventilatie, scaderea activitatii gastro-intestinale, cresterea tensiunii arteriale, palpitatii.

Pe de alta parte, raspunsul la anxietate se poate manifesta prin repulsie, gura uscata, greata, ameteli si scaderea temperaturii corpului. Acesta din urma apare prin activarea partii specifice a sistemului nervos autonom, cunoscut sub numele de „sistemul nervos parasimpatic”.

Tratamentul acestei fobii poate incepe prin evaluarea atât a gradului de anxietate cauzat de stimul, cât si a experientelor negative asociate si a tipurilor de vulnerabilitate ale fiecarei persoane. Cel mai adesea tratamentele implica expunere in direct la situatii temute – printr-un model participant, expunere imaginara, desensibilizare sistematica si reprocesare prin miscari ale ochilor. Fiecare dintre aceste interventii poate avea rezultate eficiente in functie de caracteristicile particulare ale fobiei tratate.

Fobiile nu trebuie insa privite cu superficialitate ci trebuie tratate cu ajutorul unui psiholog. Nu este recomandat a facem glume pe seama unei persoane care are o fobie, oricat de stranie ni s-ar parea frica acesteia fata de o insecta, un stimul de mediu sau un animal.

Citește în continuare