Skip to content

Fundatia Regala Margareta a Romaniei continua sa sustina programul Tinere Talente, prin care ofera ajutor prin burse, mentorat si promovare adolescentilor creativi

Pentru a veni in sprijinul zecilor de tineri talentati care provin din familii cu resurse financiare modeste, Fundatia Regala Margareta a Romaniei continua programul national Tinere Talente, prin care le ofera ajutor prin burse, mentorat si promovare.

Campania „Romania are nevoie de arta!” are ca scop strangerea de fonduri pentru bursele acestui program, un ajutor financiar esential pentru a sustine performanta si actul artistic al muzicienilor si artistilor vizuali aflati la inceput de drum.

Personalitati artistice si culturale, muzicieni si artisti vizuali, cu recunoastere la nivel international, se alatură campaniei pentru a sublinia importanta artei si necesitatea sprijinului acordat tinerilor pentru a-si atinge adevaratul potential.

De-a lungul timpului, soprana Nelly Miricioiu, violonistul Alexandru Tomescu, soprana Felicia Filip, pianista Alexandra Dariescu, violoncelistul Andrei Ionita, tenorul Teodor Ilincai, pianistul Vlad Iftinca, violistul Razvan Popovici, pianista Verona Maier, violoncelistul Octavian Lup, sculptorul Virgil Scripcariu, artistii vizuali Suzana Dan, Ileana Dana Marinescu si Ioana Ciocan, artistul vizual cu specializarea moda Razvan Vasilescu au sustinut programul Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei.

La editia de anul acesta, muzicieni de elita ai scenelor lumii – dirijorul Tiberiu Soare, soprana Iulia Isaev, dirijorul Gabriel Bebeselea, violoncelistul Marian Cazacu, vorbesc despre implicarea lor personala in sustinerea viitorului artistic al Romaniei si despre experienta personala in calitate de mentori alaturi de bursierii Tinere Talente.

Artisti renumiti si formatori de opinie – Irina Margareta Nistor, Marcel Iures, Paula Seling si Zoli Toth argumenteaza rolul esential al artei intr-o societate, importanta indrumarii tinerilor artisti, dar si actiunile si resursele necesare pentru a face performanta in arta.

Dintre fostii bursieri ai programului Tinere Talente care au acum o cariera de succes pe scena europeana se numara compozitorul Sebastian Androne, soprana Diana Alexe, tenorul George Virban, artistii vizuali Sabina Dragomir si Ionut Anghel.

Pentru a vedea toate aceste povesti, publicul poate urmari emisiunea-eveniment „Romania are nevoie de arta!” pe 24 octombrie, de la ora 17.50 la TVR1 si de la ora 18.00 la Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural, precum si on-line, pe canalul Youtube si pagina de FB ale TVR1 si ale Fundatiei.

Programul Tinere Talente a fost lansat in 2008 cu scopul de a indruma si promova tinerii talentati care provin din familii modeste, cu o abordare holistica, centrata pe dezvoltarea si afirmarea acestor artisti in devenire, nu numai pe sprijin financiar. Pe langa burse, tinerii primesc indrumarea unor mentori valorosi, pregatire prin masterclassuri si au oportunitati de promovare foarte importante.  

In cei 13 ani, in cadrul programului au fost acordate 380 de burse tinerilor talentati cu venituri mici si au fost organizate 455 de recitaluri, concerte si expozitii pentru promovarea actelor lor artistice.  Tinerii bursieri au cucerit 178 de premii la concursuri nationale si internationale si au participat la 145 de masterclassuri nationale si internationale. Pana in acest moment, peste 1.700.000 euro au fost investiti in viitorul artistic al Romaniei.

Inca este in desfasurare selectia nationala pentru bursele Tinere Talente 2021 pana pe 27 octombrie, iar promovarea se face in special in liceele si universitatile de muzica si arte vizuale din Romania. Candidatii sunt selectati pe baza dosarului social, apoi sunt evaluati de catre un prestigios juriu de specialitate, compus din personalitati din lumea artei. Mai multe detalii despre cum se poate aplica pentru obtinerea unei burse in cadrul programului, puteti afla aici.

De asemenea, fiecare dintre noi poate contribui la sustinerea acestor tineri printr-o donatie recurenta prin SMS cu textul ARTA la 8864, contribuind cu 4 Euro lunar.

Citește în continuare