Skip to content

(Video) Gabriel Byrne va fi Samuel Beckett in filmul biografic Dance First. Productia despre viata dramaturgului si scriitorului irlandez are premiera in Anglia in aceasta toamna

Fionn O’Shea si Gabriel Byrne pot fi vazuti in rolul regretatului dramaturg si romancier irlandez Samuel Beckett in filmul biographic Dance First.

O’Shea, 26 de ani ( Normal People), joaca rolul tanarului Beckett care incearca sa se afirme ca scriitor, in timp ce Byrne, 73 de ani, pe care l-ati vazut in The Usual Suspects, interpreteaza o versiune matura a dramaturgului.

In week end a fost facut public primul trailer al filmului in care mai apare si actorul din Game Of Thrones, Aidan Gillen, in rolul lui James Joyce care a fost prieten cu Beckett.

Trailerul se deschide cu o scena in care Beckett primeste Premiul Nobel pentru Literatura, inainte de a fi difuzat un clip in care o versiune mai tanara a scriitorului se intalneste cu Joyce si ii spune acestuia ca are un „mare respect” pentru opera sa.

Din distributia filmului fac parte actrita britanica Maxine Peake, actorul din Game Of Thrones Robert Aramayo, actrita nord-irlandeza Bronagh Gallagher si actorul din Red Rock Barry O’Connor in rolul lui William Beckett.

Filmul ofera o privire in profunzime asupra unuia dintre cei mai faimosi scriitori irlandezi, cunoscut pentru piese precum Asteptandu-l pe Godot, Endgame si Happy Days.

De-a lungul anilor, o serie de actori celebri, printre care Sir Ian McKellen, au jucat in piese de Samuel Beckett. Sir Ian a jucat intr-o productie West End a piesei Asteptandu-l pe Godot, alaturi de Sir Patrick Stewart, in 2009, iar Daniel Radcliffe, interpretul lui Harry Potter, a jucat intr-o productie Old Vic a piesei Endgame in 2020. Si in Romania, piesa Asteptandu-l pe Godot este foarte  jucata; in anii 80 Teatrul National a avut o montare cu Marin Moraru si Gheorghe Dinica in rolurile principale, iar acum teatrul Radu Stanca din Sibiu are o montare cu Constantin Chiriac (directorul Festivalului International de Teatru) in rolul principal.

Filmul, regizat de James Marsh de la The Theory Of Everything, arunca o privire ampla asupra vietii dramaturgului, inclusiv asupra prieteniei sale cu scriitorul irlandez James Joyce, autorul lui Ulysses.

El va fi lansat in cinematografele din Marea Britanie din 3 noiembrie, urmand sa fie disponibil pe Sky Cinema in decembrie in 2024. Dat fiind subiectul, cel mai probabil la noi va ajunge in festivaluri de film sau il vom vedea anul viitor pe o platforma de streaming.

Gabriel Byrne a declarat ca a fost „foarte fericit” cand a citit scenariul pentru filmul biografic Dance First, care exploreaza viata marelui literat Samuel Beckett.

Influentul dramaturg irlandez Beckett a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 1969.

Vorbind pentru The Guardian despre viitorul film , Byrne a declarat: „Nu am mai vazut niciodata un film de acest gen. Am fost foarte fericit cand am citit scenariul, pentru ca nu incearca sa prezinte o biografie din copilarie pana la moarte.

Actorul a mai facut consideratii despre filmele biografice “nu este posibil sa povesti viata cuiva intr-o ora si jumatate. Multe dintre aceste biografii depind de asemanarea actorului cu persoana pe care o interpreteaza si devine vorba despre o personificare, structurata in jurul momentelor importante din viata persoanei respective. Cred ca nu este nimic gresit in a incerca sa faci un astfel de film. Dar cred ca cea mai curajoasa cale a fost sa faci ceva care sa incerce sa incapsuleze ceea ce a fost Beckett ca fiinta umana.”

Vorbind despre modul in care dramaturgi celebri precum Beckett, dar si Eugene O’Neill, sunt considerati unii dintre cei mai important din toate timpurile, Byrne a adaugat: „Dar Beckett nu era genul care sa vorbeasca din varful unui munte, el isi exprima ideile din adancurile sufletului. Iar modul in care s-a exprimat a fost prin aceasta simplitate redusa si esentiala a limbajului, aducand in fata cele mai profunde si mai complexe sentimente si ganduri despre ceea ce inseamna sa fii om.”

Samuel Beckett s-a nascut intr-o suburbie din Dublin in 13 aprilie 1906. De-a lungului timpului si-a aratat amuzamentul pentru faptul ca era nascut intr-o zi de 13, vineri, Vinerea Mare.

Samuel Beckett in 1969

La 14 ani s-a inscris la Scoala Regala Portora.

Intre 1923 si 1927 a studiat limbi romanice la Trinity College din Dublin, unde a obtinut diploma de licenta. Dupa o scurta perioada petrecuta ca profesor in Belfast, a devenit lector de engleza la Scoala Normala Superioara din Paris, in 1928.

S-a intors in Irlanda in 1930 pentru a ocupa un post de lector de franceza la Trinity College, dar si-a dat demisia dupa doar patru semestre, in decembrie 1931. In 1937 a hotarat sa se stabileasca la Paris. Scriitorul a incetat din viata in decembrie 1989.

Citește în continuare