Skip to content

Galerie foto: Michelle Obama, Anna Wintour si Hillary Clinton au fost invitate de onoare la National Portrait Gallery Gala.

Editia din 2019 a National Portrait Gallery Gala a reunit printre cei mai puternici oameni din cultura americana in Muzeul Smithsonian din Washington, SUA. Au fost acordate premii pentru cele mai bune portrete si au fost adaugate noi personalitati in expozitia permanenta.

De la cele doua foste Prime Doamne aflate in aceeasi incapere pentru prima oara in multi ani – Hillary Clinton si Michelle Obama – pana la nume influente din stiinta, muzica, politica, mass-media, arta, moda sau mediul afacerilor, cei 700 de invitati au donat peste 2 milioane de dolari pentru a sprijini evenimentele muzeului.

„National Portrait Gallery” de la Smithsonian din Washington adauga in fiecare an portrete surprinzatoare ale oamenilor care au redefinit vremurile in care au trait. 

Pentru 2019, sase picturi si fotografii cu personalitati au fost adaugate in galerie si onorate in seara evenimentului: Frances Arnold, om de stiinta, inginer si laureat al Premiului Nobel, Jeff Bezos, al doilea cel mai bogat om din lume si detinatorul gigantului Amazon, legendara trupa Earth, Wind & Fire, Lin-Manuel Miranda, compozitor si actor in musical-ul Hamilton, Indra Nooyi, fostul CEO PepsiCo si Anna Wintour, redactorul sef al revistei Vogue.

Michelle Obama l-a introdus pe actorul Lin Manuel Miranda spunand ca joaca atat de bine in Hamilton incat a reusit sa il faca pe faimosul erou american sa para „sexy”. Fosta Prima Doamna a purtat o rochie Schiaparelli Couture la care s-au lucrat zeci de ore.

Jeff Bezos langa portretul realizat de Robert McCurdy, artist cunoscut pentru tablourile realistice pictate in ulei. Miliardarul a fost introdus pe scena de fiul sau, Preston.

Printre invitatii evenimentului s-au numarat veteranul industriei muzicale Clive Davis, designerul Prabal Gurung care a imbracat o parte dintre invitati, Gayle King, prietena cea mai buna a lui Oprah si unul dintre cei mai influenti jurnalisti din lume, Nancy Pelosi, Presedintele Camerei Reprezentantilor din Statele Unite si James Corden, prezentatorul TV care a creat un moment de comedie cand a introdus-o pe Anna Wintour, purtand o peruca identica si ochelari de soare meniti sa imite stilul inconfundabil al acesteia.

James Corden a introdus-o pe Anna Wintour printr-un moment comic menit sa reaminteasca de influenta editorului american.

Galeria foto de la eveniment include atat portretele onorate cat si personalitatile prezente la Gala alaturi de cei care le-au inmanant distinctia.

Dupa 30 de ani, Annie Leibovitz a reusit sa surprinda un portret cu Anna Wintour relaxata, intr-un mediu intim.

Portretele personalitatilor adaugate in lista Smithsonian in 2019 au fost realizate de artisti si fotografi precum Katy Grannan, Robert McCurdy, Bruce Talamon, Mark Seliger, Jon Friedman si Annie Leibovitz.

Leibovitz a realizat portretul din 2015 cu redactorul-sef si publisherul Vogue si Conde Nast, Anna Wintour. Au lucrat aproape 30 de ani impreuna pentru revista americana realizand coperti care au scris istorie si au pornit trenduri in toata lumea.

Wintour si Leibovitz au vorbit de multe ori despre sedinta foto de familie in care renumita fotografa a incercatsa o surprinda pe Anna alaturi de cei doi copii ai sai, Charles si Bee. A fost realizata in 2015. 

Cea mai cunoscuta personalitate din lumea modei a povestit pe scena evenimentului din Washington cum a fost pacalita de Leibovitz sa se lase pozata intr-o ipostaza atat de relaxata.

„Era o fotografie cu noi trei. Si in ultimul moment m-a intrebat daca pot sa mai raman. Eram deja in intarziere la birou asa ca am mai stat sase secunde pe canapea. Si acela a fost portretul” – a zis Wintour referindu-se la imaginea care va fi admirata de generatii prezente si viitoare in Muzeul din Washington.

Fotografa a recunoscut ca a folosit motivul portretului de familie pentru a surprinde acel portret care va ramane in istorie: Wintour intr-un mediu cald si intim. Leibovitz a completat-o pe Anna pe scena si a marturisit ca a fost surprinsa ca a functionat strategia ei si a ramas recunoscatoare pentru cele sase secunde.

In trei ani, directorul muzeului a reusit sa puna muzeul pe harta celor mai cautate din lume.

National Portrait Gallery nu era un muzeu la fel de cunoscut precum omonimul sau din Londra insa directorul Kim Sajet a lucrat in ultimii trei ani pentru a-l transforma intr-unul din obiectivele turistice principale de vizitat in Washington, dupa Casa Alba si monumentele presedintilor.

Un prim pas pentru a atrage atentia vizitatorilor a fost diversitatea personalitatilor din portretele expuse pe pereti – obisnuiau sa fie intelectuali americani cu pielea alba din cele mai elitiste cercuri. 

Schimbarea in strategia curatoriala amuzeului a inceput cu portretul lui Katy Perry imbracata in vata de zahar in 2015 care a adus multe controverse si a continuat cu Barack si Michelle Obama in 2018. Noua strategie a institutiei este sa spuna povestea portretului american asa cum se desfasoara in lumea reala prin cei mai influenti oameni din fiecare domeniu.

Citește în continuare