Skip to content

In fiecare zi producem intre 60.000 si 80.000 de ganduri. 80% sunt daunatoare, 95% se repeta. Cum putem sa eliminam gandurile daunatoare

Mintea noastra este atacata zilnic de o multime de informatii si astazi vorbim mult mai des decat acum 50 de ani de boli degenerative pentru ca intregul nostru corp e suprasolicitat si de efort, dar si de cantitatea de informatii pe care o asimileaza.

Suntem ca un computer care are hardul plin si e pus sa faca o multime de operatiuni, fara ca nimeni sa-l mai verifice din cand in cand daca sunt foldere care ar trebui curatate.

Conform studiilor realizate National Science Foundation, o persoana obisnuita, cu educatie medie, are intre 12.000 si 60.000 de ganduri pe zi. O persoana care are responabilitati manageriale si educatie superioara ajunge pana la 80.000 de ganduri intr-o zi. Dintre acestea, 80% sunt negative, iar 95% sunt ganduri repetitive.

In mintea noastra, ca forma de aparare de la lucrurile pe care le percepem ca o amenintare, se creeaza adevarate scenarii dramatice in care reinterpretam aceleasi ganduri la infinit.

Terapeutii specializati in comportament cogntiv au un termen pentru acest comportament ANT – Automatic Negative Thoughts, ganduri negative generate automat.

Gandurile negative sunt parte din cum am evoluat – am invatat din experientele precedente ce a fost bine si ce a fost rau si am invatat sa ne aparam. Simtim asta cand facem planuri de dezvoltare a unui proiect sau cand, pur si simplu, pregatim bagajele pentru o calatorie – luam in calcul experientele trecute pentru a lua deciziile cele mai potrivite ca sa anticipam eventualele probleme.

Deci nu toate gandurile negative sunt daunatoare, doar ca cele mai multe dintre miile de ganduri negative dintr-o zi sunt total nefolositoare, sunt doar partea de drama imaginara din mintea noastra, influentata de ego, de frica fata de ceva nou si de nevoia noastra de protectie.

Unul dintre cei mai mari ganditori ai lumii, calugarita buddista Pema Chödrön spune ca nu viata noastra ne provoaca suferinta, ci interpretarea din mintea noastra a intamplarilor pe care le traim, aceasta interpretare ne cauzeaza cel mai mult disconfort. Cand invatam sa intrerupem povestile pe care ni le spunem in mintea noastra la nesfarsit, descoperim o noua libertate si flexibilitate in fata necunoscutului si a schimbarii.

Intr-o conversatie pentru urban.ro. Dr Gina Chiriac, Fondator si Președinte al Asociatiei Române de Psihoterapie Integrativa , presedinte al Institutul European de Studii pentru Terapia Copiilor si Adolescentilor, a explicat aceasta tendinta a creierului nostru.

“Deoarece avem atat de multe ganduri intr-o zi ar fi bine sa stim ca sunt, in principiu, aceleasi ganduri, iar mintea noastra este o colectie de amintiri din trecut din care se construiesc imagini.

In contextul acestor descoperiri care sunt de doar cativa ani, mintea noastra care este creierul in actiune, traieste foarte mult din cunoscut si contextul exterior ne influenteaza mult acest necunoscut. Deoarece creierul uman nu face diferente intre imaginatie si realitate, noi repetandu-ne mereu si mereu aceleasi ganduri, nu mai stim, nu mai avem aceasta constienta, cum ca gandurile pe care le avem nu au de fapt legatura cu momentul prezent.

Cel mai important lucru este sa invatam sa ne detasam de gandurile noastre. Mi-ar placea sa invatam cu totii ca noi nu suntem mintea noastra si sa percepem mintea din afara ca un observator. De exemplu, tehnicile din Asia, budismul zen de acum cateva mii de ani, pana la cercetarile moderne din vestul Europei arata ca observatia acestui fapt – ca noi nu suntem mintea noastra – ne ajuta sa nu ne mai confruntam cu gandurile noastre.

Pentru ca tendinta noastra este nu sa le observam, ci sa le credem ca sunt adevarate.”

Oamenii care sunt antrenati, obisnuiti nativ sa vada partea buna a fiecarei intamplari din viata lor produc mult mai putine ganduri negative si e demonstrat stiintific ca o cale simpla pentru a ne elibera de gandurle noastre negative e sa avem o rutina de curatare a acestora si de antrenare a mintii spre pozitiv.

 Un exercitiu care se practica in cazul oamenilor care constientizeaza ca au nevoie de o forma de antrenament, de terapie, pentru a-si curata mintea arata astfel:

 Se scriu toate gandurile negative care ii trec prin minte persoanei repective –frici, insecuritati, pierderi, lucruri care produc stress in mod repetat si regulat, lucruri care produc disconfort in fata altor oameni. Pe o lista separata, pentru fiecare gand negativ mentionat anterior se cauta o latura pozitiva. Daca e vorba de frica de ratare e mentionata o lectie invatata dintr-un esec, daca e vorba de insecuritati legate de aptidudinile personale sunt mentionate evolutiile in educatie, ce a invatat persoana respectiva in ultimii an in domeniul respectiv. Daca e vorba de o relatie care s-a incheiat sunt mentionate cateva amintiri frumoase din timpul petrecut cu acel partener, daca e mentionat stresul de la munca se adauga in coloana cu beneficii cum munca persoanei respective ajuta comunitatea si alte domenii de activitate.

Acest exercitiu ajuta la constientizarea unei alte fete a monedei si la a obisnui mintea noastra sa iasa din paternul de “aparare”, de generare de ganduri negative care sa o protejeze.

Exercitul recunostintei care e mentionat adesea la buddisti este tocmai despre a cauta in fiecare intamplare ceva pozitiv pentru care sa fim recunoscatori, sa multumim contextului pentru ceea ce am trait. Si e o forma, pe care nu o constientizam, dar e demonstrat stiintific ca ajuta la eliberarea mintii noastre de multe dintre gandurile care nu ajuta la nimic, doar ne consuma o parte importanta din energie.

Practicati in fiecare zi exercitiul de a gasi lucruri bune in ceea ce vi s-a intamplat. Mintea voastra va va multumi cum nici nu banuiti.

Citește în continuare