Skip to content

Garana Jazz Festival revine cu o noua editie intre 9 si 12 iulie 2020. Dhafer Youssef, Charles Lloyd si Lars Danielsson si-au anuntat participarea.

Cea de-a 24-a editie Garana Jazz Festival se va desfasura, ca de fiecare data,  in Poiana Lupului din Garana, pe o scena inconjurata de muntii Semenic si cele mai valoroase proiecte de jazz ale momentului.

Dhafer Youssef, Charles Lloyd, Lars Danielsson, Jakob Bro Trio, Dave Weckl/Tom Kennedy, Nils Petter Molvær si Liv Warfield sunt o parte dintre artistii care si-au anuntat prezenta la editia din 2020 a festivalului.

Biletele si abonamentele se pot achizitiona online pe www.bilete.ro

Dhafer Youssef, maestru al oudului, va urca pe scena pentru prima data la Garana Jazz Festival pe 9 iulie.

Muzicianul tunisian face parte din elita mondiala a muzicienilor jazz si a reusit sa inglobeze in muzica lui influentele orientale si sa le armonizeze cu cele din jazz, world music si muzica electronica. A colaborat cu personalitati ca Nguyên Lê, Markus Stockhausen, Zakir Hussain, Dave Holland, Wolfgang Muthspiel, Paolo Fresu, Bugge Wesseltoft si Marilyn Mazur.

La Garana Jazz Festival, Dhafer Youssef va fi insotit de muzicieni din trei colturi ale lumii – colaboratorul sau constant, chitaristul norvegian Eivind Aarset, saxofonistul italian Raffaele Casarano si bateristul brazilian Adriano Dos Santos, si va interpreta impreuna cu acestia sonoritatile ultimului sau album, Sounds of Mirrors. Multe dintre piesele albumului ii sunt dedicate celebrului muzician Zakir Hussain.

Legendarul saxofonist Charles Lloyd revine la Garana Jazz Festival si va canta impreuna cu quartetul sau pe 9 iulie.

Prezent din nou pe scena de la Garana, dupa ce in 2013 a cantat la festival odata cu aniversarea celor 75 de ani, Lloyd celebreaza iarasi impreuna cu cei din public 70 de ani in industria muzicala. Prin compozitiile sale a punctat perioada post-bop, a adus in jazz influentele world music si a marcat anii ’60 psihedelici cu improvizatii de avangarda.

Lloyd a reusit performanta de a vinde un milion de exemplare dintr-o inregistrare („Forest Flower” – inregistrarea concertului de la Monterey, din 1966, cu Keith Jarrett, Jack DeJohnette si Cecil McBee) si apoi a surprins publicul retragandu-se chiar in momentul in care a fost supranumit jazz superstar.

Muzicalitatea sa calda si dedicata ajunge mereu la sufletele celor care il asculta, facandu-l astfel o vedeta incontestabila a jazzului. A inregistrat peste 10 albume la ECM Records, detine titlul de doctor in muzica, cat si numeroase distinctii internationale.

Lars Danielsson, contrabasist si violoncelist, va concerta tot in prima zi a festivalului, aducand unul dintre cele mai valoroase si indragite proiecte ale sale – Liberetto III.

Cuvantul „Liberetto”, pe care Danielsson l-a inventat pentru numele grupului, este si o descriere a artei sale: sursa compozitiilor se afla in muzica occidentala, iar improvizatiile urmeaza imperativul libertatii si neingradirii stilistice.

Membrii grupului Liberetto III sunt: Grégory Privat la pian, Krister Jonsson la chitara si Magnus Öström la baterie si percutie.

Pe 10 iulie, in a doua zi a festivalului, se vor desfasura alte trei concerte

Grupul chitaristului si compozitorului danez Jakob Bro se afla de cativa ani buni in topul celor mai apreciate triouri din jazzul contemporan. Primului album „Streams” (2016) ii are la contrabas pe inegalabilul Thomas Morgan si la baterie Joey Baron. Urmatorul album live – Bay of Rainbows (2018) reda masura unicitatii acestui trio – o comunicare perfecta intre cei trei muzicieni, toate acestea ducand la o atmosfera care ii atinge profund pe ascultatori.

Proiectul ultra-apreciat pe plan mondial, „Helsinki Songs”, va fi adus pe scena festivalului de saxofonistul norvegian Trygve Seim si va fi interpretat impreuna cu trei muzicieni de talie internationala – pianistul estonian Kristjan Randalu, contrabasistul norvegian Mats Eilertsen si bateristul finlandez Markku Ounaskari.

Temele cu dedicatii si tributurile aduse marilor muzicieni care l-au inspirat pe saxofonist (Ornette Coleman, Jimmy Webb) fac din structura albumului un jurnal muzical.

Renumitul baterist american Dave Weckl prezinta la Garana Jazz Festival cel mai nou proiect al sau in colaborare cu celebrul basist Tom Kennedy.

Cu o reputatie greu de egalat, Modern Drummer l-a inclus pe Dave Weckl in The Hall of Fame, considerandu-l unul dintre cei mai buni bateristi ai tuturor timpurilor, care a inspirat muzicieni din lumea intreaga prin dinamica si versatilitatea sa.

Timp de 7 ani a facut parte din Chick Corea Elektrik & Acoustic Band si a inregistrat numeroase albume cu propria trupa – David Weckl Band, cu Mike Stern, The Brecker Brothers si Michel Camilo.

Cei doi muzicieni vor fi acompaniati de saxofonistul Bob Franceschini si artistul Stu Mindeman.

Cantareata americana Liv Warfield va deschide a treia zi de festival si este considerata de catre criticii muzicali un star care isi scrie deja legenda.

Celebra pentru colaborarile cu Prince (care i-a fost si mentor), cu Nancy Wilson of Heart si The Roots, Liv Warfield si-a cultivat forta vocii si personalitatea muzicala, iar spectacolele ei au devenit renumite nu doar in festivalurile de jazz din Statele Unite, ci si in cele europene. Warfield isi doreste ca muzica pe care o creeaza sa conteze si sa emotioneze publicul.

Sambata, 11 iulie 2020, pe scena Garana Jazz Festival va urca si trompetistul norvegian Nils Petter Molvær

Prin albumul Khmer din anii ’90, artistul a dus jazzul intr-o directie complet noua, creand in fiecare concert peisaje de o intensitate profunda, utilizând resursele muzicale ale multor genuri cu o mare usurinta.

Odata cu aparitia albumului Buoyancy, in 2016, quartetul condus de Molvær ghideaza publicul prin diverse forme ale imaginatiei celor patru artisti, captand atentia constant.

Duminica, 12 iulie, in ultima zi de festival, publicul va putea asculta trei proiecte muzicale diferite stilistic unul fata de celalalt, dar in acelasi timp foarte captivante: Yotam Silberstein Quartet, Yuval Ron Quartet si Blues, Miles & Beyond.

Yotam Silberstein Quartet va canta in formula: Yotam Silberstein – chitara si voce, Vitor Gonçalves – pian si acordeon, Noam Weisenberg – bass si Daniel Dor – baterie.

Chitaristul israelian, stabilit in New York, Yotam Silberstein este unul dintre cei mai promitatori tineri muzicieni ai scenei americane de muzica jazz. A colaborat cu James Moody, The Heath Brothers, Roy Hargrove, George Coleman, David Sanborn, Paquito D’rivera, Christian McBride si John Patitucci.

Reuseste sa imbine cu succes post-bop-ul si jazz latin, si detine tehnica, ritmul si lirismul indispensabile pentru a reusi in genul fusion. „Future Memories”, al saselea album al sau ca lider, este o incursiune multi-culturala fara cusur.

Yuval Ron Quartet promite publicului o experienta electrizanta si sofisticata, in care resursele muzicii progresive, jazzului, rockului si ale dispozitivelor electronice folosite vor constitui “tapiseria” unei calatorii imaginare, interstelare. “Somewhere in This Universe, Somebody Hits a Drum” este ultimul album al tanarului chitarist si compozitor Yuval Ron.

Garana Jazz Festival se va incheia cu un concert dedicat geniului Miles Davis

Blues, Miles & Beyond este un proiect muzical care poarta semnatura a doua personalitati legendare din jazzul american – chitaristul Robben Ford si saxofonistul si compozitorul Bill Evans, care au cantat cu Miles Davis, in perioade diferite.

Robben Ford a fost nominalizat de 5 ori la Grammy, a mai cantat cu Joni Mitchell, Jimmy Witherspoon, Bonnie Raitt, Michael McDonald, Bob Dylan, Larry Carlton, Mavis Staples, Brad Paisley si multi altii.

Bill Evans a debutat pe scena muzicala internationala in anii ’80 cu Miles Davis (la doar 21 de ani, inregistrand 6 discuri cu Davis), a participat la turnee si inregistrări cu John McLaughlin, Herbie Hancock, Mick Jagger si a avut 26 de albume ca lider, dintre care doua, „Soul Insider” si „Soulgrass” au primit nominalizari Grammy.

Festivalul International de Jazz Garana a inceput in 1997 in cadrul unei sesiuni de jazz improvizate intre prieteni, intr-un sat transilvanean din muntii Banatului.

Initiativa a continuat in anul urmator si apoi inca 20 de ani, devenind ceea ce criticii numesc astazi unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de jazz in aer liber din Europa Centrala si de Est. In prezent, festivalul este organizat de Fundatia Culturala Jazz Banat, membra a European Jazz Network. Numerosi artisti au cantat la Garana: Eberhard Weber, Jan Garbarek, Stanley Clarke, Mike Stern, Tomasz Stańko, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan.

Citește în continuare