Au fost anuntate cele 71 de restaurante franceze care primesc stele Michelin in 2024. Le Castellet si Le Gabriel – La Réserve Paris au obtinut cate 3 stele Michelin. Numerosi bucatari sub 40 de ani, decorati in premiera.
Ghidul Michelin a anuntat recent selectia de restaurante din Franta pentru anul 2024. Dezvaluirea listei supreme a iubitorilor de experiente culinare a avut loc la un centru de congrese din Tours, pe Valea Loarei.
Pe langa “recolta” de doua noi restaurante de trei stele, 8 noi restaurante de doua stele, 52 de noi restaurante de o stea si 9 noi restaurante care au primit o stea verde, reprezentantii ghidului Michelin au pus un accent major pe bucatarii francezi cu varsta sub 40 de ani. Este o miscare menita sa mareasca audienta ghidului si sa atraga persoane mai tinere.
Va recomandam sa salvati articolul pentru viitoarele vizite franceze si sa va rezervati din timp locuri la cel putin 1-2 restaurante din lista, va fi o experienta memorabila.
In total, selectia de restaurante situate pe intreg teritoriul Frantei din Ghidul Michelin include 639 de restaurante: 30 de trei stele, 75 de doua stele si 534 de o stea.
La Table du Castellet (Le Castellet) al lui Chef Fabien Ferré si Le Gabriel – La Réserve Paris al lui Chef Jérôme Banctel se alatura listei de top a gastronomiei mondiale, obtinand cate trei stele Michelin.
La Paris, inspectorii ghidului au onorat trei restaurante care i-au impresionat prin progrese gastronomice, incepand cu Le Jules Verne situat la etajul al doilea al Turnului Eiffel, ii are la conducere pe Chef Frédéric Anton si bucatarul sau executiv Kevin Garcia.
In arondismentul 8, Martino Ruggieri isi continua traiectoria ascendenta, obtinand o a doua stea pentru Maison Ruggieri, la doar un an de la prima stea. Iar L’Orangerie al lui Chef Alain Taudon adauga inca o stea la oferta gastronomica a Hotelului George V.
Celelalte cinci restaurante care au primit cate doua stele Michelin se afla in afara Parisului, in restul Frantei.
Lista celor doua stele obtinute in 2024 este completata de Maison Benoit Vidal care s-a mutat la Val-d’Isère la Annecy unde bucatarul ramane fidel dorintei sale de a „transforma materia in emotie” si de a accentua „legatura dintre om si natura”. La cateva vai distanta, intr-o resedinta de lux din Courchevel, restaurantul Les Grandes Alpes al lui Sylvestre Wahid castiga de asemenea in altitudine gastronomica.
La Bonnieux, Christophe si Alexandra Bacquié au deschis Mas Les Eydins in mijlocul podgoriilor si plantatiilor de maslini din Luberon iar in bucatarie, Christophe Bacquié continua sa isi demonstreze dragostea pentru bucataria provensala, punctata de note corsicane subtile.
La Monaco, Les Ambassadeurs by Christophe Cussac, care tocmai s-a redeschis dupa doi ani de renovare in centrul Hôtel Le Métropole, a primit, de asemenea, doua stele Michelin. Cussac, fost subaltern al lui Joël Robuchon, navigheaza cu brio intre abordarile clasice si cele mai moderne iar restaurantul se mandreste, de asemenea, cu una dintre cele mai bune selectii de deserturi din Franta.
Lista locuriloc du doua stele este incheiata de Maison Ronan Kervarrec din La Saint-Grégoire unde Ronan Kervarrec adauga a doua stea restaurantului sau care celebreaza aspectele esentiale ale identitatii culinare armoricane (zona din vestul Frantei).
52 de restaurante au primit prima lor stea Michelin, 12 dintre ele se afla in Paris, gata sa fie incluse pe lista vizitatorilor care vor ajunge in oras pentru Jocurile Olimpice.
Inspectorii Ghidului Michelin au acordat o multime de stele noi in special restaurantelor din mediul rural si noilor afaceri deschise. Dintre restaurantele decorate cu o stea in 2024, 23 au fost deschise in ultimul an.
In provincie s-au remarcat Calice, in Béziers, Le Champ des Lunes in Lauris, Le Feuillée – Le Couvent des Minimes in Mane. Sunt restaurante ancorate in gastronomia locala, conectate la o retea bogata de mici producatori din zona respectiva. Astfel, devin locuri unice in lume din punct de vedere culinar dar si ambasadori ai zonei lor.
Prin cele 12 restaurante decorate la Paris, capitala reuneste in prezent 95 de unitati cu o stea si isi consolideaza pozitia de principala destinatie culinara a Frantei. Printre noile localuri care i-au impresionat pe inspectori se numara Espadon, noul restaurant de la Ritz condus de Chef Eugénie Béziat; Onor, noul proiect al bucatarului Thierry Marx; Hémicycle, condus de cuplul italian Flavio Lucarini si Aurora Storari, Sushi Yoshinaga (pentru traditia sushiului servit la tejghea) si Chakaiseiki Akiyoshi (pentru ceremonia ceaiului “cha-kaiseki”).
Alte stele Michelin au fost acordate restaurantelor “verzi”, profesionistilor si unui tanar chef in ascensiune.
9 restaurante din selectia Michelin Franta 2024 au fost premiate pentru angajamentul lor fata de o gastronomie mai durabila cu cate o stea “verde”: La Cour de Rémi, Domaine du Chatelard, Les Jardiniers, La Bastide de Moustiers, L’Art de Vivre, Bellefeuille – Saint James Paris, La Galinette, En Pleine Nature si Le Saint Hilaire.
Premiul pentru mentorat ii este acordat lui Chef Yannick Alléno, cel mai bun Chef tanar ii revine lui Théo Fernandez de la Auberge de la Forge iar trofeul pentru somelier este primit de Xavier Thuizat, manager de restaurant si somelier-sef la L’Écrin si Magali Delalex, somelier-sef la La Table de l’Ours.
Trofeul care evidentiaza profesionistii talentati din domeniul ospitalitatii — Michelin Service Award 2024 — le revine lui Sandrine Deley Favario, manager al restaurantului L’Auberge de Montmin, si lui Serge Schaal, manager al restaurantului La Fourchette des Ducs.