Skip to content

Google Arts & Culture prezinta o expozitie a lui Gustav Klimt printr-un experiment bazat pe machine learning, in care au fost recreate digital si recolorate 3 dintre picturile pierdute ale lui Klimt

Google Arts & Culture prezinta expozitia „Klimt vs. Klimt – The Man of Contradictions” dedicata pictorului austriac Gustav Klimt. In centrul retrospectivei Klimt se afla un experiement bazat pe machine learning, in care au fost recreate digital si recolorate 3 dintre picturile pierdute ale lui Klimt, care au ars in 1945, dar si o galerie digitala 3D si realitate augmentata, in care vizitatorii virtuali pot descoperi evolutia artistica a pictorului si lucrarile care au marcat acest traseu.

Mostenirea lasata de Klimt are inca multe intrebari fara raspuns, in primul rand datorita faptului ca aproximativ 20% din operele sale de arta s-au pierdut pe parcursul istoriei. Printre cele mai proeminente pierderi se numara asa-numitele Picturi ale Facultatii, create in numele Universitatii din Viena si respinse de aceasta pentru ca erau extrem de critice fata de stiinta.

Google Arts & Culture noteaza ca in 1945, cu doar cateva zile inainte de incheierea celui de-al doilea razboi mondial, picturile au fost pierdute de un incendiu la castelul Immendorf din Austria. Cum aratau aceste lucrari majore putea fi ghicit doar din fotografiile alb-negru facute la inceputul anilor 1900, insa fotografia este incapabila sa transmita magia care face ca lucrarile de arta ale lui Klimt sa fie atat de captivante – culorile indraznete sau abordarea revolutionara a texturilor.

Folosind oportunitățile oferite de machine learning, alaturi de expertul si curatorul Belvedere, Dr. Franz Smola, echipa de la Google Arts & Culture Lab a reusit sa reconstruiasca culorile pe care Klimt le-ar fi putut folosi pentru Picturile Facultatii, redand astfel frumusetea lor complet colorata. Pentru prima data on 70 de ani, oamenii pot experimenta operele sale de arta in culorile pe care ar fi putut sa le foloseasca. Expozitia poate fi vazuta aici.

Expozitia cuprinde 120 de materiale despre arta si personalitatea lui Klimt, din peste 30 de institutii culturale din intreaga lume, precum si un tur virtual al studioului lui Klimt din Viena

O parte dintre lucrarile lui Gustav Klimt sunt disponibile si in Romania, la Castelul Peles. Lucrarile sunt facute din vremea studentiei, cand a primit o rezidenta din partea Reginei Maria.

Daca vreti sa vedeti creatia din tinerete a lui Kustav Klimt, data viitoare cand ajuteti la Sinaia vizitati Castelul Peles si intrebati direct ghidul despre lucrarile lui Klimt. De multe ori nu sunt incluse in traseul vizitatorilor si sala de teatru – unde tapiteria este pictata de Klimt, sau biblioteca unde o fresca este realizata tot de Klimt.

Pictorul a fost invitat in studentie in Romania de catre Regina Maria ca parte din proiectul sau personal de a le oferi un sprijin tinerilor artisti. Klimt a facut parte dintr-un program de “schimb de studenti”, a locuit o vara la Peles si, in semn de multumire, a pictat tapiteriile din sala de teatru si  o fresca.

Citește în continuare