Skip to content

La Gradina Zoologica din Londra a fost expusa o geanta din piele de crocodil in locul unui animal viu. Gestul devenit viral atrage atentia asupra braconajului si comertului ilegal pentru o specie aflata pe cale de disparitie.

In ultimele zile au circulat pe retelele de socializare mai multe fotografii cu o geanta din piele de crocodil expusa la Gradina Zoologica din Londra. Geanta a fost confiscata de catre politistii de frontiera pe aeroportul londonez in 2018, mai apoi a fost donata gradinii zoologice pentru a fi utilizata intr-o campanie de constientizare a impactului exploatarii animalelor salbatice la nivel mondial.

Geanta provine dintr-o specie de crocodil siamez si este insotita de un panou informativ care arata inclusiv statutul speciei, asemenea celorlalte animale. 

Reprezentantii gradinii zoologice din Londra au ales sa transmita un mesaj de constientizare asupra pericolelor majore care atenteaza la existenta crocodililor: braconajul si comertul ilegal de piele de crocodil.

Pe panoul alaturat incintei in care ar fi trebui sa fie expus animalul viu a fost afisat mesajul: ”Aceasta geanta obisnuia sa inoate in ape dulci si linistite aflate de-a lungul Asiei de Sud si Indoneziei. In ultimii 75 de ani, peste 80% din totalul crocodilor siamezi au disparut. Multi dintre ei, asemenea acestuia, au fost vanati pentru pielea lor in cadrul unor campanii de exploatare ilegala a animalelor salbatice.”

„Am vrut sa-i educam pe vizitatori si sa generam un dialog despre aceasta problema. E minunat sa avem toate aceste animale fantastice aici, insa geanta a starnit in mod special interesul publicului. Orice lucru care starneste atentia asupra pericolului braconajului este benefic”, a declarat pentru BBC Dr. Ben Tapley, curatorul expozitiilor de reptile si amfibieni de la gradina zoologica din Londra. 

Gradina zoologica din Londra nu mai detine niciun crocodil siamez, special este pe cale de disparitie si se afla intr-un stadiu critic.

Crocodilul siamez a disparut deja din anumite zone populate in trecut, precum Indonezia, Beirut, Laos, Malaezia de Est, Cambodgia, Myanmar, Vietnam si Tailanda. Specia a fost vanata intens in ultimele decenii pentru a folosi pielea in scopuri comerciale.

Anterior, specia a fost alungata din anumite habitate naturale datorita agricultorilor de orez, lucru care a constibuit de asemenea la disparitia ei. Astazi, se presupune ca in lume mai exista intre 500 si 1000 de asemenea exemplare.

„Populatiile lor sunt atat de fragmentate si este indoielnic modul in care mai poate fi functionala o astfel de populatie de crocodili in situatia de azi”, a adaugat Dr. Tapley.

La Zoo din Londra sunt adapostite un numar mare de specii pe cale de disparitie, multe dintre ele se afla in aceasta situatie datorita braconajului.

Crocodilul Siamez

Deschisa inca din 1828, Gradina Zoologica din Londra a fost creata in scopuri stiintifice, pentru cercetare. La inceput, au fost aduse toate animalele din menajeria instalata langa Tower of London. 

A devenit o atractie pentru publicul larg in 1847 si ramane prima institutie de acest tip din lume care a inaugurat o „casa a reptilelor” (1849), un acvariu public, o zona cu insecte si o sectiune dedicata in mod special copiilor. 

Desi nu este cea mai mare gradina zoologica din lume, in Londra pot fi vazute 673 de specii de animale cu aproape 20.000 de vietati. 

Incepand cu anul 2000, a oferit adapost pentru mai bine de 3.000 de animale confiscate de catre politistii de frontiera britanici pe aeroporturi sau porturi maritime. Printre speciile recuperate se numara testoase egiptene, broaste rosii de ploaie, broasca curcubeu malgasa, pitoni verzi de copac si sute de exemplare de corali.

”La Zoo-ul nostru lucram cu guverne, autoritati si comunitati locale de peste tot din lume pentru a proteja viata salbatica si a sustine interventiile fortelor de ordine pentru a opri sau depista braconajul si retele de traficanti” spune Dr. Tapley. 

Citește în continuare