Skip to content

Cea mai mare expozitie de gravura din Romania are loc la Sibiu. Se aniverseaza 300 de ani de la nasterea Baronului Brukenthal si sunt expuse gravuri semnate de Rubens, Rembrandt, Goya, Velasquez, Bruegel

La Sibiu se aniverseaza 300 de ani de la nasterea Baronului Brukenthal, iar cu aceasta ocazie are loc cea mai mare expozitie de gravura, lucrarile apartinand unor colectionari privati care ofera deseori operele de arta pentru expozitii.

Dr. Alexandru Constantin Chituta si avocatul George Serban aduc in aceasta expozitie de la Muzeul National Brukenthal, artisti si gravori europeni care au activat in decursul a trei secole, intre anii 1500-1800.

Lucrari de gravura dupa Michelangelo, Da Vinci, Rafael sau semnate de Rubens, Goltzius, Callot, Rembrandt, Goya, Velasquez, Teniers, Bruegel sunt o parte dintre exponatele din expozitie.

Un demers facut pentru aceasta expozitie a fost si acela al implicarii artistilor contemporani in realizarea diferitelor lucrari in exclusivitate pentru a marca momentul aniversar. Astfel, artista Sofia Fränkl din Nürnberg, prezenta la vernisaj, a realizat in atelierul Muzeului Dürer din Germania o lucrare speciala ce il intruchipeaza pe Baronul Samuel von Brukenthal. Aceasta lucrare, impreuna cu placa de cupru, vor fi donate Muzeului National Brukenthal. Expozitia poate fi vizionata pana la sfarsitul lunii august 2021.

Avocatul George Serban ofera des lucrari din colectia privata muzeelor si insitutiilor din tara care organizeaza expozitii tematice. Pasiunea acestuia pentru arta grafica se regaseste in colectia impresionanta de lucrari.

Recent, si Muzeul National al Literaturii Romane a gazduit o serie de lucrari din colectia avocatului, o expozitie de stampe japoneze, intitulata „Celebritati din Lumea Plutitoare”. Stampele fac parte din colectia privata Ukiyo-e George Serban si reprezinta un record pentru Romania, prin numarul de lucrari expuse, 200 de stampe japoneze create de cei mai importanti artisti ukiyo-e, in perioada 1603 – 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo.

Si aniversarea lui Francisco Goya de 275 de an a fost celebrata cu o expozitie dedicata artistului Goya la Muzeul Municipal Regina Maria din Iasi, tot cu lucrari din colectia personala a avocatului George Serban.

Expozitia „Goya 275” a cuprins peste 50 de lucrari de grafica Goya, iar temele surprinse de lucrarile din expozitie sunt tema capriciilor, tauromahia sau arta de a lupta cu taurii si dezastrele razboiului, subiecte de interes pentru pictorul de origine spaniola.

Muzeul ASTRA organizeaza in perioada 18-20 iunie 2021 un eveniment dedicat Zilelor Europene ale Arheologiei, unde vor avea loc 6 ateliere de reconstituiri istorice, dar si mestesugaresti sau interactive, toate sustinute de catre asociatii istorice sau grupuri de reconstituiri istorice. Informatii despre eveniment, aici.

Tot la Muzeul ASTRA are loc si evenimentul “Joc si bucate oltenesti”, care insumeaza o serie de demonstratii culinare practice cu mancaruri specifice oltenesti ca ciorba de loboda, mancare de muraturi cu carne de porc sau azima cu dulceata, insotite de traditionala paine la yest. Programul cuprinde si scenarii interactive de dans si interpretare instrumentala, oferite de catre Calusarii din Francesti, judetul Valcea.

Citește în continuare