Skip to content

Grigore Antipa, Constantin Brancusi si economistul Nicolae Georgescu-Roegen ne invata online cum sa ne dezvoltam inteligent viata. Platforma e gratuita pentru public

Prin intermediul platformei online Traditii Creative, disponibile pe www.traditiicreative.ro, publicul poate descoperi mai multe despre dezvoltarea durabila.

Platforma aduce la un loc viziunea a trei romani de valoare universala, Grigore Antipa, Constantin Brancusi si Nicolae Georgescu-Roegen, ale caror opere au contribuit major la crearea notiunii de dezvoltare durabila,  iar publicul va putea descoperi legaturile conceptuale directe intre cultura traditionala romaneasca si ideea de sustenabilitate.

In plus, aceasta colectie interactiva de informatii poate sprijini profesorii care cauta resurse educationale deschise, pluridisciplinare, pentru a le aplica in procesul de invatare online.

Grigore Antipa, Constantin Brancusi si Nicolae Georgescu-Roegen au fost influentati, in opera lor, de relatia om-natura-societate, iar gandirea lor creativa a contribuit la felul in care astazi ne raportăm la consum, la productie, si, in general, la planificarea vietii.

Marele matematician, statistician si economist roman Nicolae Georgescu-Roegen afirma, la jumatatea secolului trecut, „cresterea inseamna a produce mai mult. Dezvoltarea, a produce altfel.”

In contextul degradarii accelerate a calitatii mediului, a fost elaborata Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila, o strategie pentru intreaga populatie a globului. Asumata in 2015 de UE si ONU, bazata pe cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (Sustainable Development Goals), Agenda 2030 face apel la notiuni fundamentate stiintific de Antipa si Georgescu-Roegen.

Inca din 1971, Georgescu-Roegen a avertizat cu privire la spirala periculoasa a consumerismului, si a acreditat, pe baza cercetarilor sale interbelice asupra economiei taranesti din Romania, teoria bioeconomica, o modalitate rationala de a folosi ceea ce tot el numea „zestrea Pamantului” – o zestre generoasa, dar finita si supusa legilor entropice ale degradarii.

Biolog si ecolog, precum si economist si antropolog autodidact, Antipa teoretiza, inca inainte de anii 1930, biosociologia si bioeconomia biosferei, propunand o stiinta noua: geonomia, definita ca stiinta organizarii teritoriilor, stiinta care studiaza structura si echilibrul ocuparii spatiilor naturale de catre om, sub triplul aspect al geografiei, al ecologiei si al socio-economiei.

Opera lui Brancusi, prin prezentarea intelepciunii traditiei taranesti, contribuie la incarcarea cu emotie a mesajelor care indeamna Omul sa isi gaseasca locul pe Planeta fara sa izgoneasca alte forme de viata.

Citește în continuare