Skip to content

Pe 4 martie, London Symphony Orchestra are un concert gratuit online sub bagheta lui Sir John Eliot Gardiner. Din program romanul de origine maghiara György Ligeti, autorul coloanelor sonore pentru filmele lui Kubrick: “Odiseea spatiala 2001”, “Stralucirea” si “Cu ochii larg deschisi”.

Sir John Eliot Gardiner (stanga) György Ligeti (dreapta)

Publicul pasionat de muzica clasica are ocazia sa asculte gratuit online un concert de muzica clasica oferit de London Symphony Orchestra, din a carei program fac parte Haydn, Bartok si compozitorul roman Ligeti. Evenimentul va avea loc online, pe 4 martie, incepand cu ora 21.00, ora Romaniei, si poate fi vizionat pe canalul Marquee TV.

Programul cuprinde melodii care au la baza folclorul, reinterpretate cu un sunet urban sub bagheta lui Sir John Eliot Gardiner, astfel: György Ligeti, crescut printre dealurile Transilvaniei, aduce elemente din muzica populara romaneasca, Béla Bartók a adunat dansurile populare unguresti si le-a transformat in poezie muzicala, iar Haydn ofera o simfonie plina de caldura de pe strazile Londrei.

Conform websiteului London Symphony Orchestra, muzica propusa in program este “o muzica care inca respira aerul perisajului rural, transformat magic de trei dintre cei mai vii si mai orginali din punct de vedere a imaginatiei muzicale din toate timpurile.”

“Sir John Eliot Gardiner are un fler de neegalat in ceea ce priveste nuantele muzicale, iar de la violetele inflacarate ale lui Ligeti pană la strigatele de pe strazile londoneze ale ultimei (si unii ar spune ca cea mai mare) simfonie a lui Haydn, el va deborda de energie si umor”, noteaza London Symphony Orchestra in descrierea oficiala a evenimentului.

Gyorgy Ligeti s-a nascut la Tarnaveni, in judetul Mures, fiind de origine evreiasca, iar apoi cu nationalitate maghiara si austriaca, locuind dupa parasirea Romaniei in Ungaria, Germania si Austria, unde a emigrat in contextul Revolutiei Ungare din 1956. Ligeti este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzica instrumentala ai secolului XX, cunoscut publicului larg prin realizarea coloanei sonore pentru filmele lui Kubrick: “Odiseea spatiala 2001”, “Stralucirea” si “Cu ochii larg deschisi”.

Evenimentul a fost inregistrat de catre London Symphony Orchestra pe data de 18 februarie 2021. Intregistrarea concertului poate fi urmarita aici.

Citește în continuare