Skip to content

Din 18 martie, HBO GO va difuza un documentar despre Margaret Atwood. Filmul urmareste timp de un an viata scriitoarei care a dat viata seriei “Povestea slujitoarei”

Margaret Atwood este una dintre cele mai cunoscute scriitoare contemporane, a carei popularitate a crescut o data cu serialul bazat pe cartea scrisa de aceasta, The Handmaids Tale / Povestea slujitoarei. Din 18 martie, HBO GO va prezenta documentarul Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power, prin carespune povestea acesteia si felul unic in care pare sa stie mereu ce ne rezerva viitorul.

Documentarul a fost creat timp de doi ani, in timp ce echipa de filmare a urmarit-o indeaproape pe scriitoare, inclusiv in calatoriile sale prin lume unde a fost invitata sa vorbeasca, de la discursuri tinute pentru studenti la festivaluri de profil, dar si in discutii si intalniri cu activisti.

“Am petrecut doi ani extraordinari calatorind alaturi de Margaret si Graeme prin intreaga lume, tinand pasul cu acest cuplu incredibil, format din doi oameni mereu curiosi, incercand sa descoperim secretele succesului lor ca scriitori si figuri publice magnetice. Au fost foarte primitori, ne-au invitat  intr-o vacanta de familie (o croaziera in jurul Islandei), la ascunzatoarea lor pe insula Pelee si in bucataria lor din Toronto, unde se tachinau reciproc ca niste tineri indragostiti. A fost un privilegiu sa facem parte din lumea lor. Le-am cunoscut familia, prietenii apropiati si colegii de breasla – unii avand, de fapt, toate aceste calitati. Am citit si recitit multe dintre cartile lor. Am reusit sa ne depasim frica si timiditatea si sa-i cunoastem indeaproape. Filmul nostru este o tesatura din doua fire: universul lor pe care l-am urmarit in timp ce Margaret a tinut discursuri si a semnat carti in America de Nord si Europa si descoperirea povsștilor lor de viata,” au declarat Nancy Lang si Peter Raymont, producatorii si regizorii filmului documentar.

Filmul prezinta si vizita scriitoarei la Harvard, loc care a inspirat The Handmaids Tale si care gazduieste in prezent platoul de filmare pentru serial, unde se intalneste cu actritaElisabeth Moss si designerul de costume Ane Crabtree, creatoarea celebrelor robe rosii devenite simbol al protestelor feministe in intreaga lume.

HBO a anuntat ca documentarul va dezvalui, in premiera, detalii din viata lui Margaret Atwood precum copilaria ei in salbaticia canadiana unde a crescut fara acces la televizor si a invatat acasa, intr-un sistem de tip homeschooling, primele experiente ca poeta la Harvard, intalnirea cu partenerul ei de viata Graeme Gibson si activismul lor politic. Mai mult, in documentar vor fi si pareri ale prietenilor si familiei despre aceasta.

Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power” este regizat de Nancy Lang si Peter Raymont, care sunt si producatorii documentarului, in timp ce Peter Pearson si Steve Ord sunt producatori executivi. Documentarul include imagini cu Margaret Atwood, Graeme Gibson, Ane Crabtree, Elisabeth Moss, Sarah Polley si multi altii, iar lectura fragmentelor de proza si poezie semnate de Atwood este realizata de Tatiana Maslany.

Pana in prezent, cu o cariera in literatura de peste 60 de ani, Margaret Atwood a scris 18 romane, 18 volume de poezie, 11  opere de non-fictiune, 9 colectii de proza scurta de fictiune, 8 carti pentru copii si doua romane grafice, alaturi de cateva editii limitate de poezie si fictiune.

Adaptarea distopiei The Handmaids Tale a fost recompensata cu 8 premii Emmy, inclusiv in categoria cel mai bun serial drama. Margaret Atwood a devenit abia la varsta de 78 de ani scriitoarea – simbol al vremurilor noastre. Cititorii din intreaga lume se regasesc in scrierile ei pe masura ce se confrunta cu pericolul crescut al politicilor autoritare, evolutia rapida a tehnologiei si implicatiile schimbarilor climatice care ne conduc incet, dar sigur, catre dezastru. The Testaments, continuarea romanului The Handmaids Tale, a castigat premiul Booker Prize pentru literatura in 2019.

La inceputul toamnei, o stire care a facut inconjurul lumii a fost ca distopia din “Povestea slujitoarei” a lui Margaret Atwood exista in realitate. O judecatoare in cursa pentru Curtea Suprema a SUA face parte dintr-o astfel de secta religioasa, insa informatiile s-au dovedit a fi false.

Margaret Atwood a povestit in mai multe randuri ca lumea distopica din cartile pe care le-a scris, si cea din “Povestea slujitoarei” si cea din “Testamentele”, au ca inspiratie mai multe surse pe care le-a descoperit de-a lungul vremii. Contactata pentru a discuta despre acest grup specific, People of Praise, Margaret Atwood a repetat inca o data ca lumile pe care ea le descrie in cartile sale sunt documentate din mai multe grupari religioase, fara insa a le nominaliza.

Citește în continuare