Skip to content

Universul suprarealist al maestrului olandez Hieronymus Bosch, explorat intr-o expozitie cu peste 90 de lucrari la Budapesta. Fiind principala lui sursa de inspiratie, Salvador Dali l-a numit „primul artist modern”.

Recent, la Muzeul de Arte Plastice din Budapesta s-a deschis ”Intre Iad si Paradis: Lumea Enigmatica a lui Hieronymus Bosch”, prima expozitie a maestrului olandez in capitala Ungariei. Curatorii au inclus o serie impresionanta de opere semnate de artist si ucenicii sai, fiind cea mai cuprinzatoare si importanta expozitie dedicata lui Bosch din Europa Centrala si de Est, dupa retrospectiva de acum 6 ani din ‘s-Hertogenbosch, orasul natal al artistului.

Expozitia contine 25 de lucrari semnate de Bosch, printre care cele mai importante sunt „Tripticul Judecatii de Apoi” de la Musea Brugge, ”Corabia Prostilor” de la Luvru, ”Inchinarea Magilor” de la MET Museum si ”Ecce Homo” de la Städel Museum din Frankfurt. 

Operele lui Bosch sunt puse in legatura cu lucrari inspirate de creatiile lui si viceversa. Fiecare sectiune a expozitiei propune o privire intima in diferite aspecte din viata si opera lui pornind de la subiectele religioase care i-au influentat modul de reprezentare.

Expozitia va putea fi vizitata pana la data de 17 iulie si este curatoriata de Bernadett Tóth, Georgina Csető si Anna Köves. „Expozitia exploreaza teme recurente in picturile lui Bosch redate intr-un limbaj cu totul original: alegerea dintre virtute si viciu, indoielile credintei si ale adevarului, experimentarea dorintelor neingradite si stapanirea lor, precum si calitatea spirituala a existentei umane”, mentioneaza muzeul intr-un comunicat.

Realizate la finalul secolului al XV-lea si la inceputul secolului al XVI-lea, picturile lui Bosch au devenit un reper in istoria artei datorita manierei inovatoare si a stilului neobisnuit. Insa desi operele sale sunt cunoscute in toata lumea, viata artistului este invaluita in mister.

Bosch s-a nascut intr-o familie de pictori undeva intre anii 1450-1456 si mai multe surse mentioneaza ca in tinerete ar fi fost martorul unui incendiu puternic care a devastat orasul sau natal, astfel acest dezastru ar fi influentat temele si lucrarile sale in care apar deseori incendii. 

Mai tarziu, la inceputul anilor 1480, istoricii considera ca Bosch s-ar fi casatorit cu o femeie instarita datorita careia si-a permis sa devina un artist desavarsit. Maestrul olandez picta la inceput scene religioase traditionale cum ar fi ”Crucificarea” dar pe masura ce faima lui a crescut, si-a adaptat maniera de reprezentare catre scene cu peisaje apocaliptice pentru care este cunoscut si astazi. A murit in jurul anului 1516 in ’s-Hertogenbosch, dupa o viata petrecuta in mare parte in orasul sau natal. 

Lucrarile lui Bosch i-au influentat in mod direct pe cei mai cunoscuti artisti suprarealisti ai secolului al XX-lea. Peisajele sale apocaliptice extrem de complexe si incarcate cu simboluri deghizate au devenit referinte principale pentru René Magritte, Joan Miró, Max Ernst si Salvador Dali care l-a numit „primul artist modern”.

Cea mai celebra si complexa lucrare a lui Bosch, ”Gradina placerilor lumesti”, a influentat artistii europeni incepand cu secolul al XVI-lea, precum Pieter Brugel cel Batran sau Giuseppe Arcimboldo. In acelasi timp, Bosch a fost redescoperit de catre avangardistii si i-a inspirat pe dadaisti, suprarealisti si pe artistii naivi care au preluat elemente din compozitiile sale. 

”Nici un alt artist din pictura occidentala nu a reprezentat vreodata o viziune imaginara demonica care a avut un impact atat de durabil ca Bosch”, scria Ed Simon, eseist si autor. 

Recent, grupul artistic Smack a creat o „Gradina digitala a placerilor lumesti”, inspirata de celebra lucrare a maestrului olandez, bazata pe epoca contemporana. 

Opera lui Bosch a fost realizata intre 1490 si 1510, fiind recontextualizata si interpretata astfel incat sa reprezinte zilele noastre: de la casca de astronaut la Disneyland si zgarie-nori. Panoul central al tripticului digital a fost comisionat in 2016 de catre Stedelijk Museum din Amsterdam, care la vremea respectiva se numea „Muzeul imaginii”. 

Opera originala a lui Bosch a fost realizata in decurs de 20 de ani, cand artistul avea intre 40 si 60 de ani. Este una dintre cele mai complexe lucrari din toata istoria artei.  Este un triptic de 205,5 x 384,9 cm care reprezinta gradina Edenului, Iadul si Paradisul. Dintre cele trei panouri, cel din centru este de dimensiuni mai mari si prezinta o desfasurare impresionanta de personaje, forme, animale fantastice, constructii si compozitii bizare pentru epoca respectiva care nici astazi nu au reusit sa fie deslusite in totalitate de catre experti.

Citește în continuare