Skip to content

Un hotel din Madrid a transformat dormitoarele in galerii. Experimentul artistic face parte dintr-un targ de arta

33 de dormitoare ale unui hotel din centrul orasului Madrid s-au transformat in galerii de arta. Experimentul face parte dintr-un targ de arta, Hybrid Art Fair, care prezinta o gama larga de piese, de la picturi si sculpturi la performance, instalatii si new media.

La Hybrid Art Fair, publicul constata de obicei ca artistii insisi isi explica opera de arta. Formatul evenimentului cuprinde si faptul ca in fiecare an, este deschis un apel pentru artisti in care sunt selectate aproximativ 10 proiecte. Acestea mai tarziu fac parte din programul Displaced.

La editia de anul acesta, 150 de artisti, atat locali, cat si internationali si-au expus lucrarile in camerele si pe coridoarele hotelului The Petit Palace Santa Barbara din Madrid, evenimentul avand timp limitat, pe parcursul a trei zile.

„Cand vizitatorii intra in camere, intra intr-o lume a artei contemporane care ii inconjoara si ii atrage inauntru”, a declarat Ana Sanfrutos, co-directorul Hybrid Art Fair, pentru Euronews Culture.

„Este ceva la care nu te astepti sa se intample in interiorul unui hotel. Starneste curiozitatea vizitatorului de a se strecura in camere si de a vedea cum un artist a schimbat intreg spatiul si l-a transformat in ceva complet diferit”, adauga aceasta.

Arta devine principala atractie in aceste incaperi, fiecare diferita, unde artistii si-au completat reciproc viziunea asupra camerei de hotel. Intregul proiect este prezentat pe Google Arts&Culture.

Ideea acestui targ de arta exploreaza si nevoia de voyeurism, turistii cazati in acest hotel fiind curiosi cum arata celelalte camere.

Spre deosebire de un targ de arta conventional sau de o galerie, Hybrid Art Fair stabileste o relatie diferita intre artisti si privitori. Faptul ca vizitatorii trebuie sa intre in incaperi pentru a vedea lucrarea ii pune intr-o pozitie in care exista un sentiment de invazie – ca si cum ar intra in spatiul privat al artistului.

Citește în continuare