Skip to content

Primele imagini din marea expozitie Constantin Brancusi de la Timisoara. Turul ghidat audio este lecturat de Florin Piersic Jr. si Ana Ularu.

Cea mai importanta expozitie dedicata lui Constantin Brancusi in ultima jumatate de secol, in Romania, a fost vernisata in weekend ca punct culminant al programului cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”.

Curatoriata de Doina Lemny, reputata experta internationala in viata si opera lui Brancusi, expozitia „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” aduce in fata publicului circa 100 de lucrari (sculpturi, fotografii, documente de arhiva, materiale filmate) menite sa ofere o imagine de ansamblu asupra creatiei si vietii lui Constantin Brancusi, dar si sa-l plaseze pe marele sculptor, pentru prima data, intr-un context romanesc. 

Va invitam sa descoperiti mai jos primele imagini ale expozitiei realizate cu cateva ore inainte de deschiderea acesteia pentru presa, invitati de onoare si publicul larg.

Pentru ca expertii in Brancusi — inclusiv doamna Lemny si Sidney Geist, considerat expertul suprem in opera brancusiana — considera ca nu pot fi identificate surse romanesti in opera acestuia dupa mutarea la Paris, expozitia mizeaza de fapt originile romanesti ale geniului nascut in 1876 la Hobita.

„Expozitia scoate in evidenta anumite aspecte ce evoca legatura artistului cu tara sa natala, cu arta si literatura romaneasca, lasand publicului libertatea sa descopere aceste relatii subtile dupa propriile intuitii si simtaminte. De aici, necesitatea de a prezenta etape importante din creatia sa, punand accentul pe prima perioada, ce poarta insemnele formarii sale in Romania, si pe dialogul pe care l-a intretinut in permanenta cu compatriotii sai prin participarea la diverse manifestari artistice”, spune Doina Lemny, curatoarea expozitiei Brancusi de la Timisoara. 

Exista insa si lucrari de maturitate, in special de la muzeele internationale, lucrari emblematice sau mai putin cunoscute, care ies pentru prima oara din faimoasele colectii pentru a ajunge in Romania. 

In acest sens, expozitia beneficiaza de imprumuturi exceptionale de la Centre Pompidou, din Paris, care detine, prin Atelierul lui Brancusi, cea mai mare colectie de Brancusi din lume; de la Tate, din Londra, care a trimis la Timisoara trei din cele patru opere pe care le detine; de la Fundatia Guggenheim din Venetia, precum si din alte colectii particulare. 

De asemenea, lucrarile timpurii ale lui Brancusi sunt aduse de la Muzeul National de Arta al Romaniei si de la Muzeul de Arta Craiova. Numeroasele fotografii si cele doua materiale video filmate chiar de catre Brancusi intra intr-un dialog inedit cu operele expuse. 

Expozitia este insotita si de un catalog in limba romana si engleza, coordonat de Doina Lemny, cuprinzand 16 eseuri ale specialistilor romani si straini— Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu-Gorjan—, precum si 190 de imagini reproduse ale sculpturilor, desenelor si fotografiilor lui Constantin Brancusi, alaturi de imagini documentare. 

Volumul ste un ghid ideal pentru toti cei care doresc sa inteleaga mai aprofundat universul brancusian. Acesta poate fi comandat de pe site-ul expozitiei (brancusi-2023.info), site-ul librariei La Doua Bufnite (ladouabufnite.ro), alte librarii din tara, precum si de la Muzeul National de Arta din Timisoara.

In cadrul expozitiei, puteti fi ghidati audio de actorii Ana Ularu si Florin Piersic Jr.

Ghidajul audio al expozitiei este asigurat de Radio Romania Cultural. Publicul poate scana QR Code-urile afisate in salile Muzeului National de Arta din Timisoara, pentru a intra in atmosfera fiecarui spatiu care gazduieste operele lui Constantin Brancusi. 

QR Code-ul va permite accesarea audio-ghidului bilingv cu texte scrise de Daria Ghiu. Lectura este facuta de Florin Piersic Jr., in limba romana, si de Ana Ularu, in limba engleza. Primul capitol al acestui ghidaj poate fi ascultat in limba romana aici si in limba engleza aici.

Expozitia Brancusi poate fi vizitata pana pe 28 ianuarie 2024. Informatii detaliate legate de programul de vizitare, achizitia de bilete, tururi ghidate si vizite scolare sunt disponibile mai jos. Biletele pot fi achizionate aici

Organizatorii evenimentului ii indeamna pe doritori sa-si achizitioneze din timp bilete pentru zilele si intervalele orare ramase disponibile. 

Pe urban.ro, gasiti si povestea dintre prietenia artistului cu Marcel Duchamp, una dintre cele mai frumoase prietenii din lumea artei, discrete si departe de ochi lumii.

Pentru ca Brancusi era foarte retras si nu se afisa la serate mondene, preferand sa-si primeasca prietenii in atelier, prietenia lui cu Duchamp nu a fost evocata niciodata in public chiar daca in epoca se stia ca acesta il ajutase sa expuna in America si ii facuse cunostinta cu clienti americani influenti care au achizitionat lucrari ale romanului.

Asa se face ca prietenia lor a fost apreciata in adevaratele ei nuante si profunzimi dupa moartea lui Brancusi cand a fost documentata si inventariata intreaga lui corespondenta. Brancusi pastrase toata corespondenta cu Duchamp, il mentiona adesea si in scrisorile care iubita sa – Marthe.

Citește în continuare