Skip to content

Inapoi la teatru: premiere la TNB, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, Teatrul Mic. S-au redeschis si teatrele din tara

Chiar in ziua Pastelui, autoritatile au decis ca salile de spectacole se pot redeschide la capacitate de 30%, astfel incat majoritatea teatrelor si-au anuntat deja programul pentru public.

Teatru National „I.L.Caragiale” din Bucuresti se va redeschide pe 14 mai, cu spectacole in patru sali in acelasi timp si trei premiere programate.

Conform declaratiilor lui Ion Caramitru, „Teatrul National se redeschide in doua ipostaze: intai, plecand de la programul pilot pe care l-a initiat Ministerul Culturii. Deci, Teatrul National si Opera Nationala sunt nominalizate pentru o initiativa de spectacole pilot, in sensul in care in sala ar putea sa intre spectatori pana la ocuparea tuturor locurilor, dar numai de catre cei vaccinati si, poate, in functie de cum se va aproba norma, si de catre cei care au analizele facute, adica PCR-ul sau sunt imunizati”.

Spectacolele lunii mai la TNB sunt „Incognito”, „Jurnal de Romania.1989”, „Cursa de soareci”, „Barfe, zvonuri si minciuni”, „20 de ani in Siberia”, „ActOrchestra” si „Fetita soldat”.

De asemenea, in luna mai la Nationalul bucurestean vor fi prezentate, pe langa spectacolele din repertoriu, si trei premiere.

Premierele lunii sunt „Hai, sa vorbim despre viata” – la Sala Atelier cu Florentina Tilea; „Buna seara, domnule Ahman” la Sala Pictura cu Alexandru Potocean, Emilia Popescu, Richard Bovnoczki; in regia lui Felix Alexa si „D’ale Carnavalului”, in regia lui Alexandru Dabija cu Irina Movila, Rodica Ionescu, Ionut Toader si Emilian Oprea. Biletele se pot achizitiona de aici.

Teatrul Odeon va incepe spectacolele cu public in sala incepand din 15 mai, a afirmat actrita Dorina Lazar, precum si doua premiere, una la Sala Majestic si cealalta la Sala Studio.

Una dintre premiere este „Henric al IV-lea” pusa in scena de tanarul regizor Vlad Cristache, cu Marius Stanescu in rolul principal si Ionel Mihailescu, Elvira Deatcu, Ioan Batinas, Ionut Chivu. „La sala de jos (Sala Studio – n.r.) o sa jucam „Liniste! Sarut. Actiune!”, spectacol de Peter Kerek, cu Pavel Bartos, Marius Damian, Elvira Deatcu, Gelu Nitu in rolurile principale si „Pe jumatate cantec” cu Anda Saltelechi, un one woman show scris si regizat de tanara Crista Bilciu. A doua premiera va fi cu tanara actrita Simona Popescu, care are un recital foarte frumos despre iubire”, a mai spus managerul.

De asemenea, se va relua si „Pescarusul”, un spectacol de versuri dupa Garcia Lorca, cu Alina Berzunteanu si Cezar Antal; „Titanic vals” si „Svejk”.

Teatrul Nottara se va redeschide pentru public sambata, 8 mai, cu spectacolul „Aici nu-i de joaca” cu Catrinel Dumitrescu si Victoria Cocias.

Directorul institutiei, Marinela Tepus, a explicat citata de Agerpres ca exista 5-6 premiere, „spectacole pe care nu le-a vazut nimeni si speram sa le vada de acum incolo, am repetat in conditiile stiute, cu distantare, cu masca, cu igienizare”. Biletele se pot achizitiona de aici.

Si Teatrul Masca se redeschide pentru public sambata, 8 mai, de la ora 19,00, cu spectacolul „Ne-am sarutat dupa sfarsitul lumii”, regia Mihai Malaimare, iar din distributie fac parte actorii Alina Craita si Valentin Mihalache.

Mihai Malaimare monteaza acest spectacol tulburator cu numai doi actori. El si Ea sunt singurele fiinte necesare si suficiente pentru ca, din cenusa unei lumi distruse, cei doi sa inventeze, cu ajutorul iubirii, cuvantul „Maine”. Biletele se pot achizitiona de aici.

Teatrul Mic are programarte trei premiere incepand de weekend-ul acesta: „Bull” de Mike Bartlett, regia Silviu Debu si „Emigranti” de Slawomir Mrozek, regia Claudiu Istodor – la sala Studio – in datele de 8 si 9 mai, de la ora 19.00 si „Omul cu Oglinda” dupa „Teatrul descompus” de Matei Visniec, regia Teodora Petre- la sala Atelier- Constantin Mille 16, in data de 15 mai, de la ora 19.00. 

Spectacolul „Bull” se pliaza pe contextul actual, in care firmele si companiile mari au fost nevoite, din cauza pandemiei, sa recurga fie la restructurari, fie la reorganizarea si modificarea desfasurarii activitatii angajatilor – in regim de telemunca. In distributia spectacolului regizat de Silviu Debu ii regasim pe actorii – Gabi Costin, Vlad Corbeanu, Diana Cavallioti si Virgil Aioanei.

„Emigranți” este un alt titlu nou din repertoriul acestei stagiuni care este programat sa se joace duminica, 9 mai, de  la ora 19:00. Spectacolul prezinta situatia tragicomica in care se afla doi emigranti care ”petrec” in noaptea de Anul Nou, ii are ca protagonisti pe actorii Cuzin Toma si Tudor Aaron Istodor si va inaugura spatiul de joc de la subsolul salii de spectacol Studio- Gabroveni 57.

O noua premiera este programata si la sala Atelier- Constantin Mille 16, in data de 15 mai, de la ora 19:00 – spectacolul „Omul cu oglinda” dupa „Teatrul descompus” de Matei Visniec, regia Teodora Petre, cu Marian Olteanu, Alina Rotaru, Cezar Grumazescu, Andrei Seusan, Gabriela Iacob si Andrei Bradean, in rolurile principale. Biletele se pot achizitona de aici.

Teatrul „Stela Popescu” se va redeschide pentru public pe 14 mai, cu spectacolul „Ceapa” de Aldo Nicolaj.

Cu aceasta noua productie – „Ceapa” de Aldo Nicolaj, un titlu pe cat de simplu, pe atat de surprinzator, Teatrul Stela Popescu isi propune sa isi adauge in repetoriu o comedie cu note grave. 

Spectacolul este regizat de Dan Tudor si va contine imagini surprinzatoare care il obsedeaza si il urmaresc pe eroul principal, o muzica originala creata pe parcursul repetitiilor de compozitorul Vlaicu Golcea, momente de miscare expresive atent coregrafiate, precum si un decor functional realist, cu multiple posibilitati de transformare, semnat de scenograful Corina Gramosteanu, iar din distributie fac parte Adrian Paduraru, Alexandra Velniciuc, Catalin Frasineanu, printre altii. 

Naționalul sibian își redeschide sălile pentru public din 9 mai 2021 cu șase premiere și șapte spectacole sunt programate în această lună.

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu prezinta in luna mai premierele „Bookpink”, creatie colectiva (9 mai); „Conferinta iraniana”, regia Bobi Pricop (13 mai); „Iepurele alb, iepurele rosu / White Rabbit, Red Rabbit” (14 si 15 mai); „Mici crime conjugale”, un spectacol de Mariana Camarasan si Amalia Florina Iorgoiu (16 mai) si „De cealalta parte a lumii”, semnat de Alexandra Badea (30 mai). Actorii Nationalului sibian revin pe scena in aceasta luna si cu alte sapte spectacole deja consacrate din repertoriu, precum „American Buffalo”, „Imi place cum mirosi”, „Cerere in casatorie” sau „Oscar si Buni Roz”. Biletele sunt disponibile aici.

La Galati, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” reia reprezentatiile in Sala Mare de spectacole de sambata, 8 mai, unde este programat spectacolul „MAME”, o creatie colectiva bazata pe amintirile actorilor din distributie si pe relatiile acestora cu mamele din viata reala. Regia este semnata de Cristian Ban, iar scenografia este creatia Iuliei Gherghescu.

Duminica, la ora 19,00, este programat spectacolul „Pasagerii” de Sam Bobrick, o co-productie Universitatea „Dunarea de Jos” Galati – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, „Pasagerii” este spectacolul de licenta al anului III Actorie de la Facultatea de Arte. Biletele sunt disponibile aici.

Si la Timisoara incep spectacolele cu public. Sambata, 8 mai, de la ora 19, în Sala Mare, Teatrul National Timisorean prezinta „M-am  hotarat sa devin prost” dupa Martin Page.

De asemenea, spectacolele programate la Sala 2 vor fi mult mai accesibile pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii pentru ca a fost montata o platforma de acces pentru persoane cu dizabilitati. Biletele pot fi achizitionate on-line, pe www.tntimisoara.com.

Tot la Timisoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” si-a redeschis deja portile, cu premiera spectacolului „Doar lejer”, regizat de Kedves Emoke.

Patru personaje, in aparenta banale, cu povesti de viata ale caror parcursuri se intrepatrund in planuri si segmente de varsta diferite. Banalitatea este asezata insa rapid in plan secund, in momentul in care fiecare in parte isi dezvaluie fragilitatea. La coerenta acestui adevarat concert teatral isi mai aduc contributia scenografia (semnata de Albert Alpar), muzica (Bayer Sebastian) si animatia (Molnar Anna Luca si Magyar Zsolt). In distributie ii regasim pe actorii Bandi Andras Zsolt, Jancso Elod, Magyari Etelka si Matyas Zsolt Imre.

Spectacolul se va desfasura cu respectarea normelor legale in vigoare privind numarul de persoane care au acces in sala de spectacole, iar urmatoarele reprezentatii sunt programate in datele de 6 mai si 11 iunie.

Citește în continuare