Skip to content

De miercuri, mai mult de 100  de profesionisti din industria literara vor participa la Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi. Narine Abgarian („Din cer au cazut trei mere”) si John Boyne („Baiatul cu pijamale in dungi”) printre invitati

Timp de 5 zile, intre 19-23 octombrie, Iasul se va transforma in locul de intalnire a profesionistilor din industria literara la FILIT – Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi. Pentru aceasta editie, au loc zeci de evenimente, de la intalniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopti albe ale poeziei si muzicii, ateliere si mese rotunde profesionale, concerte si lecturi.

Publicul va avea ocazia sa intalneasca scriitori premiati, voci importante ale literaturii contemporane din strainatate si din tara precum John Boyne (autorul cartii bestseller „Baiatul cu pijamale in dungi”, cu volume publicate in 58 de limbi străine), Manuel Vilas (unul dintre cei mai apreciați si premiati scriitori spanioli), Boualem Sansal (scriitor algerian francofon, laureatul marelui premiu pentru roman al Academiei Franceze), Narine Abgarian (scriitoare armeana numita de publicatia The Guardian intre primii sase autori europeni, autoarea bestseller-ului „Din cer au cazut trei mere”) sau renumitul scriitor Andrei Plesu, printre altii.

Cunoscut prin prisma romanului pentru adolescenti „Baiatul cu pijamale in dungi”, John Boyne ajunge la aceasta editie a FILIT, fiind programat pentru o discutie moderata de Catalin Sava, in seara zilei de 21 octombrie.

„Baiatul cu pijamale in dungi” este povestea unui baietel german pe nume Bruno, al carui tata a primit o slujba foarte importanta, ceea ce inseamna ca toata familia trebuie sa se mute departe de oras, intr-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinta adevarata si unde in spatele unor garduri nesfarsite se afla sute, poate mii de oameni imbracati in pijamale in dungi. Bruno se straduieste sa inteleaga ce se intampla in jurul sau.

Scrisa intr-un limbaj simplu, copilaresc, aceasta carte este mult mai mult decat o poveste pentru copii. Cititorul se va teme de momentul in care Bruno isi va pierde inocenta copilariei si va incepe sa intrezareasca adevarul, dar poate ca lucrurile vor evolua si mai rau si el nu va descoperi deloc adevarul.

John Boyne este un scriitor irlandez, nascut la Dublin in 1971. A scris nenumarate carti si povestiri pentru copii. Cartea sa „Baiatul cu pijamale in dungi” s-a vandut in lumea intreaga in peste 2,5 milioane de exemplare si a fost ecranizata de curand de Miramax.

„Din cer au cazut trei mere” este una dintre cartile cele mai citite din Romania, scriitoarea Narine Abgarian reusind sa creioneze o lume in care personajele si intamplarile contureaza o realitate simbolica, extrasa din amanuntele vietii cotidiene.

Cu o somptuoasa imaginatie si o atentie deosebita pentru detaliile cele mai fine, Narine Abgarian construieste un univers in care cititorul isi doreste sa zaboveasca mult dupa ce povestea s-a sfarsit.

Scriitoarea de origine armeana s-a remarcat cu un blog pe care l-a tinut mai multi ani. Editura Humanitas, cea care i-a tradus povestea, mentioneaza ca textele sale despre o fetita numita Maniunia au suscitat un mare interes, iar in 2010 a publicat prima carte pentru copii dedicata acestui personaj, pentru care, in 2011, i s-a decernat Premiul National Rukopis Goda (Manuscrisul Anului).

Romanele si volumele sale de povestiri au impus-o drept una dintre cele mai aparte voci ale literaturii ruse contemporane, printre care: Ponaexavșaia (Imigranta, 2011), Liudi, kotorîe vsegda so mnoi (Oameni care sunt mereu cu mine, 2014), carte nominalizata la Premiul Bolsaia Kniga, Zulali (2016), Liudi naoego dvora (Oameni din curtea noastra, 2016), Daloe jit (Sa traiesti mai departe, 2018).

Narine Abgarian a cunoscut succesul international odata cu traducerea in peste 20 de limbi a romanului „Din cer au cazut trei mere” (S neba upali tri iabloka, 2015; Humanitas Fiction, 2021), bestseller in Rusia. In 2020, The Guardian a inclus-o pe lista celor mai buni sase autori contemporani europeni.

Pe lista invitatilor din strainatate se afla si scriitorii Sofia Andruhovici (Ucraina), Yaniv Iczkovits (Israel), Laura Lindstedt (Finlanda), Evghenia Lopata (Ucraina), Beata Umubyeyi Mairesse (Rwanda, Franța), Eshkol Nevo (Israel), Monique Roffey (Regatul Unit, Trinidad și Tobago), Matteo Strukul (Italia), Ilija Trojanow (Germania), Iuri Viniciuc (Ucraina), Goran Vojnović (Slovenia), Iris Wolff (Germania), Samar Yazbek (Siria).

De asemenea, la FILIT 2022 vor participa traducatorii: Sindre Andersen (Norvegia), Angela Bratsou (Grecia), Péter Demény (Romania), Laure Hinckel (Franta), Eva Kenderessy (Slovacia), Steinar Lone (Norvegia), Bruno Mazzoni (Italia), Lora Nenkovska (Bulgaria), Gabi Reigh (Regatul Unit), Charlotte van Rooden (Tarile de Jos).

Evenimentele FILIT 2022 ii vor avea ca invitati pe prozatorii romani Cezar Amariei, Remus Boldea, Adrian Cioroianu, Bogdan Cosa, Filip Florian, Lavinica Mitu, Liviu Ornea, Ioana Parvulescu, Dan Persa, Bogdan Suceava, Anca Vieru.

In cadrul unor evenimente speciale vor lua parte Elena Stancu, jurnalista, si Cosmin Bumbut, fotograf, iar fotograful Mircea Struteanu va participa cu un proiect literar-artistic.

Totodata, din programul festivalului face parte si lansarea unui proiect editorial FILIT 2022, prin care Muzeul National al Literaturii Romane Iasi a invitat zece autori romani sa scrie cate o povestire inspirata de o fotografie, la alegere, din timpul Pogromului de la Iasi – iunie 1941.

Volumul „Zece povestiri. Pogromul de la Iasi” valorifica potentialul literar al fotografiilor de atunci, cu accent pe emotiile starnite astazi de acestea. Imaginatia scriitorilor din prezent atrage atentia asupra realitatii din trecut, fara sa-si aroge dreptul de a dezvalui ori inlocui adevărul istoric.  Volumul este semnat de scriitori ca Adrian Cioroianu, Florin Irimia, Marin Malaicu-Hondrari, Catalin Mihuleac, Alina Nelega si Miruna Vlada, printre altii.

Tot in cadrul festivalului se va inaugura si muralul-portret al lui Emil Brumaru, realizat de artistul stradal HarceaPacea.

„Timp de aproape jumatate de secol, poetul a locuit in blocul Plomba (strada Cuza Voda nr. 6), iar in drumurile sale cotidiene, spre librarii, redactii ale editurilor si ale revistelor literare, trecea prin acest pasaj. Onoram memoria celui care a fost o personalitate inconfundabila in galeria scriitorilor romani contemporani si o legenda a Iasilor prin picturi semnate de HarceaPacea. Suntem convinsi ca aceste picturi murale vor deveni un punct important pe harta turistico-literara a orasului”, mentioneaza Muzeul National al Literaturii Romane, organizator FILIT si initiatorul proiectului.

Citește în continuare